Klimaat en beste reistijd Jordanië
Algemene informatieKlimaat
Dorre, droge woestijn, zandvlaktes met hier en daar een kleine oase met wat palmen. Wie aan Jordanië denkt, denkt aan zand en warmte. Pak je zonnebril in, want Jordanië kent gemiddeld 10 zonuren per dag. Met een Mediterraans klimaat zijn de zomers heet en droog, de winters fris. De beste reistijd is in de lente en de herfst. De Jordanië temperatuur is dan milder en aangenaam. In de lente kan er af en toe een drup regen vallen waardoor het een van de mooiste periodes is om te gaan. Oleanders staan in bloei, vruchtbare valleien zijn helder groen en woestijnbloemen komen op.
Reizen in hoogzomer kan prima, je auto en de hotels zijn voorzien van airco. Naar buiten stappen kan dan aanvoelen als een muur van warmte. Maar omdat het een ‘droge’ hitte is, went het snel vonden wij. In de hoger gelegen gebieden staat vaak een aangenaam briesje, terwijl de lager gelegen gebieden tussen de rotsen in kunnen aanvoelen als een oven. De winters zijn fris voor Jordaanse begrippen met 20 graden aan de kust tot een graad of 10 in Amman. In de woestijn kan het vriezen en sneeuwen.
Noord-Jordanië klimaat
Het klimaat in Noord-Jordanië heeft warme zomers met gemiddeld 30 graden en frisse winters met zo’n 15 graden. Zomerdagen zijn lang, heel zonnig en heet. Zorg dan ook altijd dat je een flesje water bij je hebt. In de winter is dit een van de natste gebieden met af en toe een dagdeel regen. De aangename Jordanië temperatuur in de lente en de herfst zorgen voor de beste reistijd. Overdag is ruïnestad Jerash goed te doen, al raden we je aan om het ’s morgens te doen. Avonden zijn vaak heerlijk koel. Perfect voor een romantische zonsondergang vanaf je balkon of een wandeling over de markt. Aan de Dode Zee is het van april tot oktober boven de 30 graden omdat het zo laag ligt. In juli en augustus is het echt warm, rond de 40 graden. Het water van ca. 28 graden voelt dan ook vaak als een warme douche in plaats van een verkoelend bad. De douches zijn vaak lekker fris daarna.
Zuid-Jordanië klimaat
In het binnenland van Zuid-Jordanië is het warmer en heerst een woestijnklimaat. Met minder dan 200 mm. neerslag per jaar is het hier zeer droog. Zomers zijn heet; 42 graden is geen uitzondering. Ook hier zijn de lente en de herfst het aangenaamst. In de Petra kloof is het warm, maar zelden echt heet en nachten kunnen zelfs op de heetste dagen fris aanvoelen. Midden in de Wadi Rum woestijn is het overdag rond de 30 graden en ’s nachts ca. 10 graden koeler. Winternachten kunnen rond het vriespunt liggen. Een extra trui en lange broek zijn dan nodig.
Aan de kust in Aqaba komt de temperatuur het hele jaar niet onder de 15-20 graden. Ideaal om aan onze winter te ontsnappen. Dit is ’s zomers de warmste plaats om te zijn met gemiddeld 40 graden. Het water is het hele jaar lekker om in te zwemmen.
Waar rekening mee te houden?
In de zomer is een bezoek aan de bezienswaardigheden in Jordanië een warme gebeurtenis. Ben je van plan om in de juni, juli of augustus op reis te gaan? Dan raden we je aan om ’s ochtends vroeg of aan het einde van de middag excursies, zoals naar Petra, te maken. Dan is de temperatuur het aangenaamst en heb je dan ook het minste last van de hitte.
Tijdens je reis door Jordanië is een goede zonnebril en zonnebrandcrème voor de bescherming tegen de felle zon en uv-straling nodig. Een petje of sjaal bedekken je hoofd tegen de hitte. Neem altijd voldoende water mee, soms ben je uren onderweg zonder een winkeltje tegen te komen.
Jordanië is een Arabisch land, ga daarom niet te bloot gekleed. Luchtige kleding die schouders en knieën bedekt, zijn prettig in dit warme klimaat en toont respect naar de lokale bevolking. Reis je in de winter dan is een dikke trui vooral ’s avonds aan te raden. Met name in de woestijn kan de temperatuur flink dalen wanneer de zon achter de horizon verdwenen is.