Zeven gekke weetjes over Japan
Blog#1 Slapen op werk is heel normaal
Heb je een kantoorbaan? Dan heb je het er vast weleens met je collega’s over gehad dat het wel lekker zou zijn om een dutje te kunnen doen. Simpelweg om een energieboost te krijgen. Eindeloze vergaderingen of uren op je stoel zitten kan vermoeiend zijn. In Japan hebben ze geïntroduceerd om tijdens werk een powernap te nemen. Japanners werken over het algemeen hard en maken behoorlijk wat uren, dus een powernap is wel op zijn plaats. Bovendien wordt dit gezien als een teken dat je hard hebt gewerkt en daarom is het voor ieders bestwil als je even gaat rusten. De slaappauze mag maximaal een half uur duren. Ook moet je rechtop blijven zitten zodat je een actieve houding hebt tijdens het rusten.
#2 Leerlingen maken de school schoon
Kun je nog herinneren dat je op school zat en dat je elke nablijf-activiteit verschrikkelijk vond? Inderdaad: zodra de lessen klaar waren, wilde je het liefst zo snel mogelijk naar huis. Hoe erg zou het zijn als je moest nablijven om het gehele lokaal schoon te maken? Helaas voor de leerlingen in Japan is dit wél een normale gang van zaken. Zij dienen, samen met de leraren, de gehele school schoon te maken. Zo is iedereen verantwoordelijk voor hun eigen lokaal. De scholen huren dan ook bijna geen schoonmakers in. Wel zo goedkoop!
#3 De meeste Japanners rijden in koekblikken
Overal in Japan zie je dezelfde koekblik-auto’s rijden die je nergens anders ter wereld ziet. Recht en hoekig en niet bepaald sexy of gestroomlijnd. Waarom? In de overbevolkte steden van Japan is ruimte schaars. Het is gewoonweg super onhandig, zo niet onmogelijk, om met een SUV rond te rijden. Dus als een kleine auto de norm is, waarom maak je hem dan van binnen niet zo groot mogelijk? Een vierkante auto is ruim van binnen en compact van buiten. Aerodynamisch hoeft de auto ook niet te zijn, de maximum snelheid in Japan is toch slechts 100 kilometer per uur. Ook handig dat de vierkante auto voordeliger is in belastingen en verzekeringen. Een slimme keuze dus.
#4 Meer stripboeken dan wc-papier
Wc-papier, we gebruiken met z’n allen heel wat. Gemiddeld gaan we vijf tot acht keer per dag naar de wc en daar hoort ook de grote boodschap bij. Oftewel: een rol wc-papier is al vrij snel op. Maar in Japan zijn ze zó dol op strips en comics, dat ze hier meer papier aan kwijt zijn dan aan wc-papier. Heb je nu een goed beeld van hoeveel strips er dagelijks worden verkocht?
#5 Baby’s laten huilen
Geloof het of niet, maar in Japan is het een traditie om baby’s te laten huilen. Op Nationale Kinderdag wordt de hulp van enge sumoworstelaars ingeroepen. De deelnemende baby’s moeten tussen de zes en achttien maanden oud zijn. Ze dienen in traditionele kleding in een sumo-ring zitten. Enorme sumoworstelaars schreeuwen vervolgens zo hard mogelijk naar de baby’s. De bedoeling is dat de kleintjes zo hard mogelijk huilen. De baby die het hardste krijst, wint de wedstrijd. Voor ons klinkt het zielig, voor de Japanners is het een manier om boze geesten te verdrijven. Dit ritueel vindt plaats om te zorgen dat de baby’s gezond groeien. Zou jij jouw baby laten meedoen aan deze vreemde traditie?
#6 Van warme wc-bril tot hurk toilet
Japan is het land van contrasten. Traditionele gebruiken gaan hand in hand met hypermoderne technologie. Dit contrast zie je ook terug wanneer je een bezoekje aan het toilet brengt. In de grote steden en meeste hotels vind je wc’s met brilverwarming. Want zeg nou zelf, niet echt lekker om die koude bril tegen je benen te voelen wanneer je neerploft. Al is het wel even wennen als de wc-bril opeens verwarmd blijkt te zijn! ? Op de minder toeristische plekken in Japan is de kans groot dat je een hurktoilet tegen komt. In Nederland zul je deze niet tegen komen, maar veel Aziatische landen maken gebruik van dit type wc.
#7 De treinen in Japan zijn bijna altijd op tijd
In Nederland valt er dagelijks wel een trein uit of vinden er spoorwerkzaamheden plaats waardoor het treinverkeer tijdelijk plat ligt. In Japan werkt het allemaal net even anders. Afgelopen jaar bijvoorbeeld, heeft een Japanse treinmaatschappij een persbericht uitgebracht, waarin de woordvoerder zijn nederige excuses aanbood voor het te vroeg vertrekken van een trein. Het ging om een verschil van 25 seconden. Voor ons is het bijna niet voor te stellen maar in Japan is slechts één procent van de treinen vertraagd. De gemiddelde vertraging duurt slechts 15 seconden…
Krijg je van bovenstaande weetjes zin om de gekte van Japan zelf te ontdekken? Bekijk dan onze Japan-rondreizen en beleef het zelf!