Zes redenen waarom Japan op je bucketlist hoort
BlogAh, Japan… het land van de rijzende zon. Waar je in de achtertuin van torenhoge moderne wolkenkrabbers een traditionele tempel vindt en je het ene moment door schitterende zentuinen wandelt en het volgende in een supersnelle, hypermoderne trein door het land raast. Als je het ons vraagt is Japan dé bucketlist-bestemming, maar we overtuigen je natuurlijk graag. Dit zijn de zes belangrijkste redenen om Japan ook op jóúw bucketlist te zetten.
1. Een land van tegenstellingen
Japan gaat je verbazen. Je versteld doen staan. Omverblazen. In principe is natuurlijk geen enkel land hetzelfde, maar geloof ons als we zeggen dat er geen énkel land is zoals Japan. Japan telt naast de vier hoofdeilanden (Hokkaidō, Honshū, Kyūshū en Shikoku) nog ruim 6800 kleinere eilanden, met allemaal hun eigen bijzonderheden. Honshū is bijvoorbeeld het grootste eiland, met meer dan 98 miljoen inwoners. Hier vind je immense steden én rustige dorpjes, waarbij de mensen die je tegenkomt op elke plek weer anders zijn. In Japan lopen zakenmannen in pak naast meisjes in kimono. Gegarandeerd dat je je ogen uitkijkt.
2. Regels, regels, regels
In 2009 maakte de Japan Railways bekend dat de gemiddelde vertraging op jaarbasis 36 seconden bedroeg. Ze beloofde het jaar daarop minder vertraging te hebben. Dat is nog maar één voorbeeld van hoe strikt en punctueel alles in Japan is. Zoek bijvoorbeeld eens een YouTube-video van het kruispunt Shibuya: een kruispunt in Tokyo dat elke keer dat het stoplicht op groen gaat ongeveer 2500(!) mensen verwerkt, terwijl er op de een of andere manier niemand tegen elkaar aan loopt.
Op het metrostation sluit je aan in de rij om in te stappen in plaats van jezelf naar binnen te proppen zodra het kan, het is not done om de caissière in de supermarkt te bedanken (ze doet toch gewoon haar werk?) en er is een heuse etiquette voor het eten met stokjes. Al die regels en gedragsnormen, dat móét je gewoon eens met eigen ogen zien.
3. Heerlijk eten (sushi!)
Wie aan Japan denkt, denkt aan sushi. Échte sushi, verser dan vers en absoluut niet zoals je in een Nederlands all-you-can-eat-restaurant geserveerd krijgt. Maar ook gyouza (een soort dumpling), sashimi (in dunne schijfjes gesneden vis of schelpdieren), yakitori (kipspiesjes) en ramen, udon of miso zijn (ingrediënten van) populaire Japanse gerechten. Zolang je maar weg blijft van kugu, oftewel de kogelvis.
Extra pluspunt: ook al zijn een heleboel gerechten in Japan gebaseerd op vlees of vis, ook als vegetariër kun je er heerlijk eten. Wel zo fijn als je geen vlees of vis eet!
4. Japanse technologie
Van knopjes op het toilet waar je een handleiding bij nodig hebt tot real time verkeersinformatie bij tankstations en van een OV-chipkaart waar je écht alles mee kunt betalen tot (uiteraard) robots, robots en nog eens robots: Japan is een van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van technologie. Om nog maar te zwijgen over die hogesnelheidstreinen die met een paar honderd kilometer per uur over het spoor raast. Of je nou wel of geen tech geek bent, vet zijn al die technische hoogstandjes sowieso.
5. De natuur
Twee woorden: Japanse. Kersenbloesem. In de periode van maart tot mei staan verspreid door Japan deze bomen in bloei en kun je genieten van de prachtige roze bloemetjes, vaak zelfs maar een week per boom. Dit is tevens ook de populairste tijd om te reizen naar Japan. De website van de Japan National Tourism Organization (JNTO) heeft er een speciale pagina aan gewijd waarop je terugvindt wanneer op welke plek de bomen in bloei staan. Gebaseerd op ruim tien jaar aan data, uiteraard.
Maar behalve de Japanse kersenbloesem is de natuur in Japan überhaupt schitterend. Japan is een vulkanische eilandketen die zowel een subarctisch als een subtropisch klimaat kent. Je vindt er dus tropische stranden (bijvoorbeeld op het eiland Okinawa) én besneeuwde bergtoppen (bijvoorbeeld in de Japanse Alpen). Maar de natuur in Japan herbergt ook uitgestrekte (bamboe)bossen, imposante vulkanen, watervallen, kliffen en talloze wilde dieren.
6. Een flinke cultuurshock
Japanners buigen naar elkaar in plaats van dat ze de hand schudden. Ze houden van karaoke, hebben bloemschikken tot een ware kunstvorm verheven (zoek maar eens op ‘Ikebana’) en zijn gek op esthetiek. Je ziet het terug in oude tempels en paleizen, in hypermoderne architectuur, in (traditionele) kleding, muziek, omgangsnormen en zelfs in bepaalde manieren van feestvieren. Kortom: een reis naar Japan staat garant voor een flinke maar vooral fascinerende cultuurshock.
Boek jouw individuele rondreis door Japan
En … staat Japan inmiddels op jouw bucketlist en kun je niet wachten om hiernaartoe te reizen? Bekijk dan eens onze kant-en-klare Japan-rondreizen en laat je inspireren. Of ga zelf lekker puzzelen en stel je eigen Japan-reis samen met onze bouwstenen.