Handige weetjes over Japan
Algemene informatieHandige weetjes
Tijdverschil: In Japan is het 8 uur later dan in Nederland (tijdens de wintertijd). Het tijdverschil in de zomertijd is 7 uur.
Voltage: De netspanning in Japan is 100 Volt, men gebruikt stekkers met platte pennen. Een adapter of een verloopstekker zijn raadzaam om mee te nemen. In de meeste hotels is er wel een netspanning van 110 en 220 Volt. Het is dus geen enkel probleem voor opladers van accu’s en voedingen van laptops.
Omvang: Japan is een dichtbevolkte eilandennatie in Azië, het bestaat uit ongeveer 3.000 eilanden, maar het aantal grote eilanden is beperkt. De belangrijkste eilanden zijn Honshu, Hokkaido, Kyushu en Shikoku. Het land is gelegen in de Stille Oceaan en telt 127 miljoen inwoners. Het land heeft een oppervlakte van 377.873 m2 en is daarmee ruim 9 keer zo groot als Nederland.
Veiligheid in Japan
Criminaliteit: De criminaliteit is erg laag in Japan, het is een van de veiligste landen ter wereld. Soms zijn er incidenten van zakkenrollen, dit gebeurt meestal op drukke locaties. Het is altijd goed om waakzaam te zijn. Waardevolle spullen kun je vaak opbergen in een kluisje in het hotel waar je verblijft.
Natuurrampen: Japan ligt in een onstabiel gebied. 10% van alle actieve vulkanen ter wereld liggen in Japan. Jaarlijks worden er gemiddeld 1500 aardbevingen opgemeten, bevingen tussen de 4 en 6 op de schaal van Richter zijn heel gewoon. Er zijn al een aantal catastrofale aardbevingen en tsunami’s geweest. Japan is door zijn ligging wereldleider geworden betreffende het onderzoek naar de oorzaken en voorspellingen van aardbevingen. Door technologische ontwikkelingen zijn de constructies van wolkenkrabbers mogelijk. Ook is er in Japan een orkaanseizoen, in de maand september is de kans op orkanen en tyfoons het grootst. De belangrijkste regio’s worden echter nooit geraakt, dit zijn Tokyo en Kyoto, daarom kun je in september ook prima naar dit gebied reizen. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je altijd de laatste informatie over de reis- en veiligheid in Japan vinden.
Tips voor je bagage
Of je nu in het natte of droge seizoen naar Japan op vakantie gaat, praktische en comfortabele kleding komt altijd goed van pas. Het is handig om ‘laagjeskleding’ mee te nemen, kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar kunt aantrekken en bij warmer weer snel weer uittrekt. Een regenjas is ook zeker aan te bevelen. Breng je een bezoek aan tempels, dan is het handig een lange broek te dragen en iets mee te nemen om je schouders te bedekken. Qua bagage is het makkelijk een rugtas mee te nemen omdat je via de trein reist, maar een koffer is ook goed.
Japanners zijn gek op kleine cadeautjes. Tijdens een ontmoeting met Japanse mensen zal je veel bijval oogsten als je een klein souvenirtje uit ‘Oranda’ (Nederland) tevoorschijn haalt.
Naast de gebruikelijke toiletspullen en zwemkleding, vinden we de volgende spullen onmisbaar in onze tas:
-Foto-apparatuur en oplader
-O.R.S. poeder of Norit (tegen diarree)
-Goede wandelschoenen zijn handig, je legt meer afstand af dan je denkt, ook in de stad. Het is ook makkelijk als je je schoenen makkelijk aan en uit kunt trekken, er zijn genoeg plekken in Japan waar je je schoenen uit moet doen
-Verrekijker
-Reisstekker/adapter
-Zonnebrand, de zon is veel sterker dan hier in Nederland
-Insectenspray
Eten en drinken
Rijst is het hoofdvoedsel in Japan en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans ‘hashi’ heten. Wanneer je met stokjes eet, zijn er een aantal gebruiken waar je rekening mee moet houden. Laat bijvoorbeeld niet je stokjes in je kom liggen als je ze even niet gebruikt en prik nooit met een stokje in je eten, dit wordt alleen gedaan bij een begrafenis. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Verse ingrediënten worden met grote zorg bereid. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus gebruikt en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier gegeten, lekker en gezond!
Restaurants zijn er in grote steden in overvloed, alleen in Tokyo zijn er al zo’n 80.000 stuks te vinden en de meest bekenden gerechten zijn sushi en noedels. Om een gerecht te kiezen hoef je geen Japans te kunnen spreken of lezen. De meeste restaurants hebben Engelstalige menukaarten en daarnaast hebben ze vaak foto’s van de gerechten die ze serveren dus je kunt gewoon aanwijzen wat je graag wilt hebben.
Onsen
Wat je in veel accommodaties tijdens je Japan-reis tegen zult komen, is een onsen. Dé manier van de Japanners om te baden! Het water in een onsen wordt verwarmd vanuit natuurlijke bronnen.
Je kleed je om in de kleedruimte. Je laat al je spullen (ook je handdoek) achter in de kleedruimte en stapt naakt de kamer met het bad in. Soms is er een grote badkamer met een onsen bad en soms is het een groot bad in de buitenlucht. Voor je het water in gaat, spoel je jezelf eerst af. Eenmaal in het bad voel je de water temperatuur af en toe warmer worden of juist afkoelen. Dit komt doordat het water direct uit de geiser komt. Het water kan een groene of blauwe kleur hebben, maar net hoe het uit de geiser komt. Ben je klaar met de hitte? Spoel je na het badderen dan ook weer af. Meestal is er douchegel en shampoo aanwezig.
Ook handig om te weten: in bijna alle onsen baden mannen en vrouwen gescheiden. Als vrouw stap je de ruimte in waar de rode vlag hangt en als man volg je de blauwe vlag. Ook wordt er vaak belasting in rekening gebracht in de stad en wanneer je een onsen bezoekt: een Stad- en onsenbelasting. Wij kunnen dit niet van tevoren betalen, je dient dit rechtstreeks aan het hotel te betalen bij aankomst. De kosten hiervan bedragen ongeveer €1,- per persoon per nacht.