Handige weetjes over Italië
Algemene informatieHandige weetjes over Italië
Beste reistijd
Italië kun je dankzij het Mediterrane klimaat altijd bezoeken. De beste periode voor een reis door Italië is van mei tot november. Houd er wel rekening mee dat in augustus alle Italianen eropuit trekken, waardoor het overal erg druk is. Dit heeft vooral betrekking op de kust en de meren.
Ook in de winter kun je Italië bezoeken, met gemiddelde temperaturen tussen de 10 en 16 graden Celsius. Het is dan bovendien overal een stuk rustiger en daardoor dalen de prijzen flink, met uitzondering van de kerstdagen.
Italië is zo’n vier keer groter dan Nederland en daardoor verschilt het klimaat per regio. Zo is Toscane niet voor niets groen, met altijd aangename temperaturen. Op de Italiaanse eilanden kan een heuse Saharawind opsteken en in het zuiden zijn de temperaturen boven de 40 graden Celsius geen uitzondering in de zomermaanden.
Taal en cultuur
Het Italiaans komt voort uit het Latijn en andere Romaanse talen zijn onder andere Spaans, Portugees, Frans, Catalaans en Roemeens. Van al deze talen is Italiaans echter het dichtst bij het Latijn gebleven. Het standaard Italiaans is gebaseerd op de taal zoals dat gesproken wordt in Toscane. Natuurlijk zijn hierin ook dialecten, zoals Venetiaans, Napolitaans en Sardijns. Op de meeste plekken, vooral in hotels en restaurants, kun je gewoon met Engels terecht. Zo niet, dan hebben we hier alvast een aantal veelvoorkomende uitspraken vertaald:
Buongiorno = Goedemorgen
Buon appetito! = Smakelijk eten.
Camariere, il conto per favour = Ober, de rekening a.u.b.
Quanto dista? = Hoe ver is het hier vandaan?
Arrivederci = Tot ziens
Ciao bella / bello = Hallo schoonheid
Ti amo = Ik hou van je
Mi chiamo Casanova = Ik heet Casanova
Te voglio bene = Ik mag je graag
Italiaanse keuken
Het zal je niets verbazen, maar Italianen zijn de grootste pasta-eters ter wereld. Gemiddeld eten zij 28 kilo per persoon per jaar aan pasta. En uiteraard komt pizza op een tweede plek. Met meer dan driehonderd soorten pasta’s, cappuccini, gelati en wijnen is Italië dé vakantiebestemming voor fijnproevers. Barretjes en restaurants zijn er dan ook in overvloed.
Elke regio in Italië kent z’n eigen specialiteiten. Zo staat Umbrië bekend om de truffel en Napoli om de lekkerste pizza’s. Aan de kust en op de eilanden wordt veel vis gegeten (sardines, ansjovis en zwaardvis). Italianen zijn daarnaast uitstekende soepmakers en hebben heerlijke vleeswaren. Koks gebruiken veel uien, knoflook, tomaten en olijfolie, en kazen als mozzarella en gorgonzola.
Espresso’s zijn in Italië zoals ze moeten zijn: sterk, heet en geserveerd in een mini-kopje. Ook de cappuccino’s zijn voorzien van een stevige schuimlaag die niet gelijk inzakt. Tot slot heeft Italië maar liefst twintig wijnregio’s en de lekkerste prosecco komt uit Veneto.
Eetgewoonten en rituelen
Een Italiaan is niet gewend om te ontbijten. Het ontbijt bestaat meestal uit een cappuccino met een brioche of koekjes. Bij Italiaanse families is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is de gewoonte om thuis warm te lunchen met een bord pasta als voorgerecht en vlees of vis met groenten als hoofdgerecht. Het diner is meestal een lichte, warme maaltijd met soep. Voor een broodje tussendoor kun je het beste terecht bij een barretje in Italië.
Op zondag dineren de Italianen vaak wel uitgebreid. Ze gaan dan lekker uit eten of laten mama met de pollepel zwaaien. Het uitgebreide diner bestaat in dat geval uit de onderstaande gangen.
Antipasti als voorgerecht
Je zou dit kunnen vergelijken met tapas in Spanje. Met kleine, koude voorgerechten wordt je eetlust opgewekt. Denk daarbij aan ham, salami, geroosterd brood met olijfolie, kazen en uiteraard een goed glas wijn. I primi is daarna het warme voorgerecht. Waar pasta bij ons Nederlanders een hoofdgerecht is, is dat bij de Italianen slechts een voorgerecht. Als je borden vol voorbij ziet komen, zou je dat echter niet zeggen. Gelukkig kun je nog altijd halve porties bestellen.
I secondi
Het hoofdgerecht bestaat over het algemeen uit vlees of vis. Dit wordt geserveerd zonder groenten, dat moet je er apart bij bestellen. De broodjes bij het hoofdgerecht zijn om de laatste restjes van het bord te vegen. De maaltijd wordt afgesloten met zoetigheden, zoals tiramisu, fruit van het seizoen of een kaasplateau. Bestel als vijfde gang een koffie of digestivo in Italië. Je maag kan wel wat hulp gebruiken met de spijsvertering. Een sterke espresso (met veel suiker) of een sambuca zullen het zeker goed doen. Dit is pas écht dolce vita!
Italiaanse geschiedenis in een notendop
In het laarsvormige schiereiland dat Italië heet, voel je de historie. Dankzij ‘s werelds grootste concentratie aan cultuurschatten, uit vooral de Romeinse tijd en de Renaissance, is er enorm veel te zien. Alle wegen leiden naar Rome en dat is niet voor niets. Hier is waar de Italiaanse geschiedenis van het enorme Rijk ooit begon. Wij vinden dat je dit openluchtmuseum met historische kerken, Romeinse ruïnes en kilometerslange ondergrondse tombes tenminste één keer in je leven gezien moet hebben. Vanuit Rome breidden de Romeinen hun gebied enorm uit, zelfs over de landsgrenzen. Op het hoogtepunt bestreek het keizerrijk een gebied van Engeland tot in Noord-Afrika, en van de Atlantische Oceaan tot aan het Midden-Oosten. De Romeinen waren fanatieke bouwers en overal in Europa zijn resten van hun beschaving te vinden, zoals wegen, bruggen en aquaducten. Maar na de ondergang van het Romeinse Rijk raakte Italië in verval. Oorlog na oorlog volgde en er kwam een enorme verdeeldheid in Italië door talloze deelstaten. Vaticaanstad werd door Mussolini uitgeroepen tot een aparte staat en is dat tot op de dag van vandaag gebleven. Uiteindelijk hield verdere verdeeldheid op na de Tweede Wereldoorlog toen Italië een republiek werd. Italië werd eindelijk een geheel, hoewel er tussen Noord- en Zuid-Italië altijd nog een dunne scheidslijn lijkt te bestaan.