De Indonesische sarong
BlogHoe trek je een Indonesische sarong aan?
Laat ik eerst maar eens beschrijven hoe je een Indonesische sarong aantrekt. Het aantrekken van een sarong is niet lastig: je slaat de sarong om je lichaam (vanaf de heupen, maar het kan ook als jurk gedragen worden) waardoor het uiteinde van de lap stof langs je zij komt te hangen. Dat mag je naar beneden laten hangen. De bovenste rand vouw je vervolgens strak naar binnen, zo blijft de sarong zitten. Als reiziger mag je iets van de richtlijnen afwijken en bijvoorbeeld een knoop maken aan de zijkant, zodat het nog steviger is. Niks is zo vervelend dan opstaan en merken dat je Indonesische sarong niet met je meegaat… Op de een of andere manier hebben de lokale mensen daar geen last van.
Winkels afstruinen voor een Indonesische sarong
Vorig jaar ging ik naar Indonesië, voor een 2-weekse reis over het eiland Bali (inspiratie nodig? kijk eens bij onze Bali-rondreizen). Op de eerste dag van de reis, was mijn missie: het kopen van een sarong. Terwijl ik de cultuur langzaam in mij opnam en probeerde te wennen aan de hoge temperatuur en luchtvochtigheid, struinde ik winkels af in het knusse Ubud. In dit kunstenaarsdorpje wisselen winkels met schilderijen, sieraden en houtsnijwerk zich af met kledingwinkels, waar de kleurrijke, Indonesische sarongs al buiten hangen. Trouwens, ook binnen vond ik er genoeg. Afdingen maar en hup, voor een paar euro had ik een kleurrijke sarong (paars met bloemen). Vanaf toen waren ik en mijn sarong onafscheidelijk.
To the temple met een Indonesische sarong
Indonesië is het walhalla voor tempelliefhebbers. Ook reizigers die tempelmoe zijn, zullen misschien wel naar een tempel toegetrokken worden. Bij veel tempels die ik op Bali bezocht, werden ceremonies gehouden. Een mooi voorbeeld hiervan is het waterpaleis van Tirtagangga. De mensen waren opgedoft in een, hoe kan het ook anders, Indonesische sarong met bijpassend hoofddeksel en kleurrijke offers in hun handen. De goden worden hiermee tevreden gehouden en voor de reiziger is dit een indrukwekkend schouwspel. In Indonesië mag je tempels alleen bezoeken als je knieën en schouders bedekt zijn, maar sommige tempels zelfs alleen als je een sarong om hebt. Klein detail: de reisfoto’s krijgen dankzij deze kledij ook net dat extra Indonesische tintje.
To the beach
Op het strand van Sanur of Lovina komt een sarong ook goed tot haar recht: als badlaken, als handdoek, als picknickkleed of om jezelf even van de zon te beschermen. Nog een gunstige bijkomstigheid: op het strand zijn vaak enthousiaste verkopers, met stapels sarongs. Wanneer ik even geen zin had in een verkoperspraatje, wees ik vrolijk naar mijn Indonesische sarong: “Thank you, but I already have a sarong”. De verkoopster antwoordde: “Yes, but I make good price for you”. Ok… een sarong dient toch niet als oplossing voor alles. Nou ja, een tweede sarong is ook niet mis.
Eenmaal terug in Nederland is mijn Indonesische sarong nog niet vaak uit de kast geweest, het is hier toch vaak iets te fris. Maar, zodra de zomer er weer aankomt, is het weer tijd voor mij & mijn sarong.