Indonesisch eten bij de mensen thuis: onze top vijf
BlogOnze favoriete ‘eet bij de locals’ bouwstenen
Indonesië is een land van cultuur. En bij die cultuur hoort natuurlijk ook het lekkere en diverse eten. Natuurlijk kun je op straat en in restaurants proeven van de Indonesische keuken. Nóg liever eten wij bij de mensen thuis. Zo leer je de bevolking en de cultuur echt kennen en je mag vaak ook nog een handje meehelpen in de keuken! Dit zijn onze vijf favoriete bouwstenen waarbij je thuis bij de Indonesiërs eet.
Zelf koken op Bali
Met de bouwsteen ‘Ongerepte oostkust van Bali’ reis je naar de oostkust van Bali. Door de ruige kustlijn is de oostkust is vrij rustig in tegenstelling tot de westkust met de tal van stranden. Om de Balinese keuken te leren kennen, steek je de handen uit de mouwen en ga je samen met de Balinese kokkin aan de slag voor de lunch. Tijdens het koken werk je met allerlei producten en kruiden waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Voor je het weet zit je te smullen van je eigen bereide lunch.
Pisang Goreng in drijvend huis op Sulawesi
Om ondergedompeld te worden in de cultuur van Sulawesi, reis je met de bouwsteen ‘Tussendoortje in drijvend dorp’ naar Sengkang: een klein dorp bestaand uit houten hutjes gebouwd op palen in het water. Sengkang ligt aan een meer, waar een drijvend dorp te vinden is. Langzaam kom je aanvaren en leg je aan bij een van de drijvende huizen. Zij leven hier behoorlijk geïsoleerd en zijn erg blij met je bezoek. Ga langs bij het huisje van Rabiah en wordt verwelkomd met een kop thee. Mocht je buik al rommelen van de trek dan ben je op het juiste adres: Rabiah bakt met plezier ‘pisang goreng’ (gebakken banaan) voor je. Heerlijk!
Blijven slapen en eten bij de Toraja’s
Wat ons betreft de leukste manier om de cultuur van de Toraja’s mee te maken op Sulawesi: twee nachten blijven slapen in een traditioneel zadeldakhuis. De bouwsteen ‘Thuis bij de Toraja’s’ is lekker uitdagend voor de actieve reiziger die ook wat van de cultuur wilt proeven. Je begint de dag met een lange hike tussen de rijstvelden door. Na zes uur wandelen, met af en toe een stop om thee te drinken, kom je aan in het dorp. De kinderen zijn blij om je te zien en willen meteen een balletje met je trappen. Je verblijf hier is niet luxe – er is niet altijd elektriciteit en je kunt een kraantje buiten gebruiken om te douchen. Het leukste vonden wij om thuis bij de mensen te eten. Ons werd een mix van westers en Indonesisch voorgeschoteld, namelijk een heerlijke sandwich met gekruide kip. Terwijl wij heerlijk zaten te smullen, vertelde de familie ons over hun dagelijks leven. Wat een ervaring!
Bananenchips en minidonuts op Sumatra
Wil je de cultuur van het eiland Sumatra ontdekken? Dan raden wij je de bouwsteen ‘Crossen door de kampung’ aan. Reis naar het plaatsje Medan, waar je in een ‘becak’ (een motortaxi met zijspan) de cultuur leert kennen. Een gids neemt je op sleeptouw, langs de rijstvelden, naar een gastvrije familie. Smul hier van de zelfgemaakte bananenchips, die ze voor een paar cent op straat verkopen. Het liefst namen we er heel veel mee naar huis. Ook mag je de buurvrouw helpen haar versbereide minidonuts te maken, die ondertussen honderduit babbelt. Gelukkig heb je een gids mee die voor je vertaalt.
Actief zijn en lunchen op Sulawesi
Met onze bouwsteen ‘Welkom op Celebes’ga je vanuit Makassar naar de Karstbergen. Je vaart in een smalle houten boot langs de steile kliffen, wandelt door de rijstvelden en komt aan bij een lokale familie. Je wordt gastvrij ontvangen door de vrouw des huizes voor een vers bereide lunch. Ook leuk op Sulawesi is de bouwsteen ‘Down hill langs sawa’s en watervallen’. Met een mountainbike race je de wegen tussen de rijstvelden af en maak je een stop bij een waterval. Onderweg passeer je allerlei beekjes en zie je hoe mensen druk aan het werk zijn op de rijstterrassen. Na een paar uur trappen heb je misschien best trek en ben je er vast aan toe om even uit te rusten. Zet je fiets neer bij een houten huis op palen, waar een vrolijke familie je verwelkomd met een uitgebreide lunch. Wat een verwennerij!