Op hoog bezoek
BouwsteenDag 1 – Aankomst in Paro
De meeste reizigers beginnen de reis met een vlucht vanuit India of Nepal. Bij helder weer zie je de toppen van de Mount Everest en de tweede grootste berg van Bhutan, de Jumolhari. We proberen een ochtendvlucht te regelen, zodat je je eerste dag volop kan besteden. Bij aankomst word je ontvangen door onze lokale agent, die je helpt met de visumformaliteiten. Je reis naar Bhutan is een geheel verzorgde reis. Alle maaltijden, excursies, vervoer en overnachtingen zijn geregeld en bij de prijs inbegrepen. Toch is het handig om een klein bedrag te pinnen, voor eventuele souvenirs of fooien. Er zijn tijdens de reis maar weinig plekken waar je geld op kan nemen, dus we raden je aan dat gelijk bij aankomst te doen of geld te wisselen. Je maakt kennis met je gids en chauffeur en gaat dan samen op pad.
Reis je over land van India naar Bhutan, dan ga je in het zuiden de grens over bij het plaatsje Phuentsholing. Ook hier word je geholpen met de visumformaliteiten en ontmoet je de chauffeur en gids. Na de grensovergang wordt het al snel rustiger op de weg en ook wordt het weer geleidelijk aan wat koeler. De rit naar Paro duurt zo’n 6 uur. Neem er lekker de tijd voor, vraag je gids om onderweg een leuke lunchplek uit te kiezen en geniet van de eerste indrukken.
Vervolgens word je naar je hotel gebracht. Je verblijft in leuke cottage style huisjes of in een mooi sparesort in het groene loofbos met uitzicht op de vallei. Dan even bijkomen en een hapje eten.
In de middag bezoek je de hoogtepunten van de stad. Paro is een gemoedelijk provinciestadje met laagbouw en veel groen. Wij vonden de Paro Dzong erg indrukwekkend. Dit grote kloosterfort heeft verschillende binnenplaatsen en tempels, waar monniken uit de hele omgeving naar toe komen. Leuk om te weten is dat het klooster ook het decor voor de film Little Buddha vormde, dus misschien herken je het wel. Boven de Dzong ligt een oude wachttoren met mooi uitzicht over de vallei en het nationaal museum. Hier neem je een kijkje in het leven van de mensen in Bhutan.
’s Avonds eten veel toeristen in hun hotel, veel leuker is het om met je gids naar een leuk restaurantje in de stad rijden. In het Sonam Trophel restaurant aten wij de lekkerste shamu datse, het nationale gerecht van champignons, pepertjes en kaas. Grappig is dat je het restaurant zo uit kan lopen zonder te betalen, je moet alleen even doorgeven met welk agentschap je reist. Waar ter wereld kan dat? Na het eten word je teruggebracht naar je hotel. Goed slapen voordat je morgen de hoogte in gaat.…
Dag 2 – Tiger’s Nest en Thimpu
Na een ontbijt ga je vroeg in de ochtend met de auto naar de stupa Sartsam Chorten. Daar start de hike naar het meest bekende klooster van Bhutan, Tiger’s Nest. Als je al over een toeristische attractie kan spreken, is dit er een. Voor iedereen die Bhutan bezoekt is dit echt een ‘mustsee’. De naam Tiger’s Nest is ontstaan uit een oude legende waarin de boeddha Guru Rinpoche op de rug van een tijger heen gevlogen zou zijn. Guru Rinpoche wordt in Tibet en Bhutan gezien als de grondlegger van het boeddhisme. Het klooster is gebouwd tegen een klif van ruim 3000 meter, op 700 meter boven de Paro vallei. Het klooster is ter paard of te voet bereikbaar. Tussen de loofbomen en het dennenbos kronkelt het pad omhoog. Hoe hoger je komt, des te mooier is het uitzicht op de Paro vallei achter je. Zo nu en dan kom je een aantal pelgrims tegen, die het klooster bezoeken om te bidden. Halverwege is het tijd voor een theepauze. Daarna nog even draaien aan een van de gebedsmolentjes die op waterkracht aangedreven worden….Je komt ze in heel Bhutan tegen. Al wandelend is de hike zo’n twee uur, een goede warming up voor als je tijdens je reis nog een hike gaat doen. Het is een flinke klim, dus neem voldoende pauzes en water mee, zodat je geen last krijgt van de hoogte.
Het uitzicht op de Paro vallei en het zien van het klooster, hangend aan een steile rotswand tussen de gekleurde gebedsvlaggentjes is absoluut de klim waard. De tempel zelf is niet voor publiek toegankelijk. De tocht naar beneden gaat een stuk sneller. In een uurtje ben je beneden. Vanaf het beginpunt rijd je in anderhalf uur naar Thimpu en is het even heerlijk bijkomen van de pittige tocht. Onderweg zie je jong en oud boogschieten, de nationale sport.
Waar Paro nog een beetje een dorps karakter heeft, is Thimpu al veel meer een moderne stad. Er wordt veel gebouwd en er is meer verkeer dan in Paro. Ondanks dat vind je nergens stoplichten, het is dan ook leuk om te zien dat op de wat drukkere kruispunten een verkeersregelaar vanuit een mooi prieeltje het verkeer regelt. Is boogschieten je ding? Vraag je gids om langs te gaan bij het boogschietstadion, meestal vindt er wel een wedstrijd plaats en staan Buthanezen in klederdracht hun uiterste best te doen… Breng een bezoek aan de kloosters van Thimpu die weer heel anders zijn dan die in Paro of wandel gewoon lekker door het stadje.
Ben je in het weekend in Thimpu? Dan is het heel leuk om iets mee te krijgen van de weekendmarkt. Uit alle omstreken komen mensen naar Thimpu om hun handelswaren te verkopen. De markt vindt plaats aan oevers van de Wang Chu rivier die door de stad loopt. Terwijl aan de ene kant vooral aardappels, pepers, knoflook en fruit verkocht wordt, ligt de oever aan de andere kant helemaal vol met souvenirs. Klederdracht, kleine gebedsmolens en muziekinstrumenten, wellicht zie je er iets leuks tussen. Afdingen hoort er hier niet bij, in Bhutan gelden vaste prijzen.
Dag 3 – Vertrek
Proef na Paro en Thimpu het rurale Bhutan door te Dwalen door dzong, dromen in dorp of doe de lichte trekking Even van de wereld stappen. Ben je benieuwd welke geheimen Bhutan nog meer in petto heeft, ga dan naar de Kraanvogelvallei van het binnenland en kom op plekjes waar weinigen je voor gingen.
Tips
Beste reistijd
Het westelijke gedeelte van Bhutan kun je het hele jaar door bezoeken. Vanwege de mooie kleuren in de natuur zijn de lente en herfst de beste perioden. In de herfst vinden ook de beroemde Tsechu festivals plaats. Dit is een waar spektakel van dansende monniken in kledendracht met maskers en indrukwekkende dansen, waar dorpen uit de hele omgeving voor uitlopen. Leuk om een keer mee te maken. In tegenstelling tot veel plaatsen in het binnenland zijn Paro en Thimpu ook in de wintertijd goed te bereiken.
Bhutan Zoo
Aan de rand van Thimpu, in het bos, bevindt zich een kleine dierentuin dat gewijd is aan de takin. De takin is een uniek dier dat nog het meest weg heeft van een hertachtige variant op de gnoe. Niet de minizoo zelf is zo bijzonder, maar meer het verhaal erachter. Jaren geleden was de dierentuin een stuk groter, maar het houden van dieren in gevangenschap botste een beetje met het respect voor levende wezens, een opvatting uit het boeddhisme. De Bhutanezen besloten dan ook om de deuren van de dierentuin open te zetten, zodat de dieren in vrijheid konden leven. Het grappige was echter, dat de takin als enige dier altijd weer terugkwam, op zoek naar eten. Sindsdien is het dier, gekroond tot het nationale dier van Bhutan. Leuk om even een kijkje te nemen, in een half uurtje ben je er doorheen.
Dotsho
Dotsho is het traditionele hotstone bath. Voor wie lekker gaat badderen in de Himalaya zal er zeker kennis mee maken. Stenen worden op hoog vuur opgewarmd en daarna gepaard me veel gesis in het water gelaten. Het water wordt een beetje troebel door het vrijkomen van mineralen. Het is heel goed voor je huid en heeft een heel ontspannen uitwerking. Gewoon ondergaan dus!