Ongerept Agistri
Bouwsteen✓ Een paradijs, na de drukte van de grote stad
✓ Het kleinste bewoonde eiland van de Saronische Eilanden
✓ Heuvelachtig, met groene bergen en verlaten stranden
✓ Onbekend; een verborgen parel in de Egeïsche Zee
Dag 1 – Aankomst in Agistri
De overtocht van Athene naar Agistri duurt ongeveer een uur. Reis je vanaf Aegina? Dan ben je zelfs nog korter onderweg. Hoog boven Skala pronkt de Agia Anargyri kerk, met de typisch Griekse bouwstijl: wit, met een blauw dak. De haven is klein en gemoedelijk, net zoals de rest van het eiland. Je merkt meteen dat Agistri een nog vrij ongerepte én onbekende plek is onder reizigers. Grieken weten dit eiland overigens heel goed te vinden; zeker in de zomer en in de weekenden. En met recht. Niet voor niets staat Agistri bekend als de ‘Verborgen Parel van de Egeïsche Zee’. Je hotel ligt ook in Skala; je bent er snel met een taxi. Je hotel ligt op steenworp afstand van zee: met ruime kamers en een fijn zwembad een prima plek voor de komende paar dagen. Skala is het meest toeristische dorp op Agistri; voldoende keuze dus uit lokale tavernes en restaurants. En je bent er zo.
Dag 2 – Agistri verkennen
Je ontbijt met uitzicht op zee. Hoe fijn is dat. Het water is kraakhelder en de golven kabbelen rustig. Daarna tijd om het eiland te verkennen. Agistri heeft een goed wandelnetwerk; de afstanden zijn goed te overzien, dus je kunt makkelijk te voet naar hoofdstad Milos (Megalachori). Tussen Skala en Milos vind je alle zandstranden van het eiland. De rest van de stranden bestaan uit kiezels. Houd je niet van wandelen? Pak dan de bus, of huur een fiets of scooter. Je verkent het eiland makkelijk in een dag. Zo vind je aan de westkust Dragonera-strand; een kiezelstrand, met een blauwe zee en groene dennenbomen. Geniet van het uitzicht én een koel drankje in een lokale taverne, dichtbij het strand. In Limenaria vind je een kleine kneuterige haven terwijl je op Aponisos (een klein eiland voor de kust) ligbedjes op het water vindt.
De lokale keuken én tavernes
Elk Grieks eiland heeft weer eigen typische gerechten. Zo geniet je op Agistri optimaal van groene olijven (heel, geplet of gebarsten) in pekel of olijfolie, en een voortreffelijke aromatische dennenhoning. Geniet van de Griekse pies (taarten), zoals de musenta of musounta (een soort dunne, knapperige spinazietaart zonder fyllo) en kolokithopita (courgettetaart). Zoet? Wat dacht je van “votsalaki” (het traditionele amandelsnoepje van het eiland), loukoumades (donuts met honing) en Tiganites (gefrituurd knapperig deeg). Waar je hiervan het best kunt genieten? Eén van de beste tavernes ligt op Aponisos, het kleine eiland voor de kust, waar je te voet naar toe wandelt. De taverne heet ook Aponisos en heeft verse vis, verse octopus, oesters en pasta met kreeft op de kaart. Reserveren is een must. In Skala wandel je makkelijk naar Toxotis waar je optimaal geniet van de Griekse mezze (de kleine hapjes die je met elkaar deelt). Voor vegetarische en vegan gerechten ga je naar Ligo Krasi of Ligo Thalassa in Skala.
Dag 3 – Tijd om verder te reizen
Je verblijf op Agistri komt vandaag ten einde. Hop je verder? Je vaart in ongeveer 10 minuten naar Aegina, terwijl Poros op ongeveer een uur varen ligt. Is dit het einde van je vakantie? Dan ben je in een uur weer terug in de haven van Athene; van daaruit reis je makkelijk en snel naar het vliegveld.