Ga naar inhoud

Reizen vroeger versus nu

Blog
Geschreven opvrijdag 22 juni
Geschreven doorShannon van Duyl

Met de hele wereld aan onze voeten zou je bijna denken dat we nooit iets anders hebben gedaan dan reizen. Vliegtuig, trein of boot: we hebben alle vormen van transport tot onze beschikking om werkelijk overal te komen. Je zou bijna vergeten dat de luxe die wij nu ervaren lang niet altijd bestond. Maar reisden onze opa’s en oma’s dan niet? Natuurlijk wel! Hun reis zag er alleen nét een tikkie anders uit.

In (over)grootvaders tijd waren er natuurlijk veel minder mogelijkheden om de wereld te verkennen. Reizen beperkten zich dan ook meestal tot bestemmingen die in eerste instantie te voet, met de fiets of met de boot en later met de auto te bereiken waren. En het klinkt nostalgisch, maar wat was zo’n reis dan ook luxe:  een trip naar zee of verblijf bij familie aan de andere kant van het land was iets om het hele jaar naar uit te kijken. Iets om bij stil te staan als we weer eens klagen dat onze junglelodge geen wifi heeft…

Dat we nu alle uithoeken van de wereld kunnen bewonderen, heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Want wat dacht je van…

1. Vrije tijd

We lijken wel druk, maar hebben meer vrije tijd dan ooit tevoren. Echt? Ja, echt. Die veertigurige werkweek die wij kennen klinkt zwaar, maar ga maar eens in de schoenen van je voorouders staan… Begin twintigste eeuw werkten de meeste mensen in fabrieken en kenden ze een zesdaagse werkweek. Arbeiders hadden geen vrije dagen en vakantie was alleen voor de rijke elite weggelegd. Stel je voor… Pas tegen 1940 had zo’n driekwart van de arbeiders een aantal dagen per jaar vrij. En denk niet dat er dan meteen volop gereisd werd: een campingtripje naar zee was doorgaans al luxe.

Pas toen slimmere machines bepaalde werkzaamheden konden overnemen en de computers hun intrede deden, ontstonden er steeds meer kantoorbanen. Resultaat? CAO’s én betere arbeidsomstandigheden, waardoor vakantiedagen gespreid konden worden over het jaar en er überhaupt meer vakantie genomen kon worden. Halleluja!

2. Vervoer

Lang leve de jaren zestig. De welvaart steeg gestaag en vanaf toen ging het hard: er werd geïnvesteerd in het wegennet en steeds meer mensen konden zich een auto veroorloven. En met de auto kwam de caravan; we konden verder weg. Kamperen is vandaag de dag nog steeds hartstikke populair, alleen kiezen we vaak voor een luxere variant dan een verregend iglotentje: zo zijn glampings, waar je kunt kamperen met de luxe van thuis, hartstikke hot.

En eh, laten we het vliegtuig niet vergeten. Want het eerste passagiersvliegtuig vloog wel al in 1914, maar natuurlijk konden de meeste mensen dit superdeluxe vervoermiddel nog helemaal niet bekostigen. Pas vanaf de jaren zestig kwam het vliegtuig in zwang. Waar het nu voor ons de gewoonste zaak van de wereld is om binnen een etmaal aan de andere kant van de wereld te zijn, was dat nog geen vijftig jaar geleden hartstikke bijzonder. Geen maand op een boot? Wow!

Die ontwikkeling maakte ver reizen met kinderen eindelijk behapbaar. Vandaag de dag stunten steeds meer luchtvaartmaatschappijen en prijsvechters met goedkope familietickets. Ja, de wereld is nog steeds groot, maar een stuk minder groot dan voorheen.

3. De digitalisering

Lang leve het internet. De opkomst van computers, tablets, mobieltjes en wifi maakt het boeken van een reis wel heel erg makkelijk. Reisbureaus lijken iets uit de oude doos, maar vergis je niet: nog geen tien jaar geleden was het niet meer dan normaal dat je bij een reisagent aan het bureau aanschoof om je volgende bestemming te kiezen. Maar inmiddels weten we allemaal dat het regelen via internet een stuk goedkoper is. Bovendien is er tal van informatie te vinden: van online reviews tot blogs over de do’s and don’ts op je bestemming. Voor vertrek check je makkelijk online in, zodat je op het vliegveld alleen nog maar je bagage hoeft af te geven. En stiekem ben je op reis ook niet echt helemaal weg: Facebook, Whatsapp en Skype zorgen ervoor dat het thuisfront met een druk op de knop tevoorschijn getoverd wordt. We zijn nooit meer écht van de radar.

Leve de vooruitgang!

We kunnen dus tegenwoordig gaan en staan waar we willen. En wie weet hoe reizen er over twintig jaar uitziet? Misschien brengen vliegtuigen ons wel in vier uur naar de andere kant van onze aardbol, of wie weet gaan we wel op reis naar de maan! Toch, hoe snel de ontwikkelingen ook gaan, de beleving blijft hetzelfde:  reizen blijft een van de beste manieren om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Ook opa’s en oma’s gaan met hun tijd mee, gelukkig. Dat geeft de kans om samen een nieuw stukje van de wereld te ontdekken, iets waar zij in hun jeugd wellicht nooit over hadden kunnen dromen…

Bovenstaand artikel is geschreven door Opa ’n Oma, het platform voor grootouders.

world
world