In deze 5 landen loop je (vrijwel) geen risico op malaria
BlogIn sommige landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië komt malaria voor. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is de kans op een malariabesmetting klein, maar wil je helemaal geen risico nemen en met je gezin afreizen naar een gebied zonder malaria? Dan zijn deze vijf landen geschikt!
Wat is malaria?
First things first: wat is malaria eigenlijk? De ziekte wordt ook wel ‘moeraskoorts’ genoemd en wordt veroorzaakt door parasieten die leven op een bepaalde soort mug: de malariamug. Besmetting met malaria zorgt voor koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel. Malariamuggen gedijen goed in warme, vochtige streken. Je komt ze dan ook vooral tegen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.
1. Malariavrij in Mexico
Malaria komt alleen in het zuiden van Mexico sporadisch voor, in het grensgebied met Guatemala. Het is niet nodig om hier medicijnen voor in te nemen; muggenwering is voldoende. De rest van Mexico, inclusief de provincie Yucatan en Cancún, is malariavrij. Je kunt dus met een gerust hart dobberen tussen de flamingo’s in San Felipe en speuren op het Mayapad in Chichén Itzá.
2. Zonder malariapillen naar Costa Rica
Costa Rica is niet geheel malariavrij, maar malariapillen zijn (in principe) niet nodig. In de provincie Limón volsta je met muggenwerende maatregelen. In de rest van Costa Rica, inclusief San José, komt geen malaria voor. Stop dus in ieder geval genoeg huidbedekkende kleding in de koffer en vergeet ook een flesje met antimuggenvloeistof niet, dan kunnen jullie zonder kriebelende muggenbulten genieten van jullie zelfgeplukte ananas in Puerto Viejo de Sarapiqui of lekker luieren aan het strand van Samara.
3. Malariavrij in Vietnam
In sommige gebieden van Vietnam komt malaria voor: onder andere op de grens met Cambodja en op het eiland Phu Quoc. Voor bepaalde delen van Vietnam wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen. Hier reis je echter niet naartoe met Riksja Family Vietnam. Met uitzondering van Phu Quoc blijven jullie met Riksja Family Vietnam weg van de malariagebieden. Dus roept u maar: wordt het ravotten in de grotten of liever surfen achter de zandduinen?
4. Indonesië zonder malaria
Malaria komt in bepaalde delen van Indonesië voor. Er zijn grote verschillen per streek en per tijd van het jaar. Op Bali, Java en de Gili-eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt erg klein. Wel zijn op Java gewone muggen actief, dus een flesje DEET in de koffer is geen overbodige luxe. Dan gaan jullie tijdens jullie rondreis door Java en Bali met een gerust hart op pad naar de mystieke Borobudur, met de trein dwars door Oost-Java en op jeep-expeditie naar de Bromovulkaan. Reizen jullie ook over andere Indonesische eilanden zoals Sumatra en Flores, dan worden wel vaak malariatabletten voorgeschreven.
5. Malariavrij in Peru
Malaria komt voor in Peru, maar boven de tweeduizend meter en in de grote steden is er geen besmettingsgevaar. Gaan jullie bijvoorbeeld naar Machu Picchu, dan is er geen risico op malaria en kunnen jullie met een gerust hart genieten van ‘de verloren stad’. In het Amazonegebied daarentegen kan de malariamug wel voorkomen. En gewone muggen zijn er, net als in veel landen, wel altijd (helaas). Daarom is het belangrijk om ook naar Peru een flesje DEET in de koffer te stoppen.
Let wel: het is nooit 100% zeker dat voor jullie specifieke situatie niet alsnog malariapillen (streng) aanbevolen zijn. Bijvoorbeeld als jullie daarna doorreizen naar een ander land of eerst een ander land hebben bezocht. Daarnaast kan het slikken van pillen per gebied verschillen en is dit afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. We raden je altijd aan om ruim vóór het begin van je reis de website van de GGD te raadplegen. Heb je dat gedaan en is jullie gezondheid helemaal in orde? Dan is het écht tijd om te gaan.
8 tips voor een gezonde reis
Ongeacht waar je bent, wil je dat je kinderen vrij kunnen rondbanjeren, maar ook dat ze veilig en gezond blijven. Toch? In het buitenland zijn de medische faciliteiten niet altijd even gemakkelijk voorhanden als in Nederland. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jou én je kinderen tegen een groot aantal gezondheidsrisico’s beschermen. We zetten acht wist-je-datjes voor je op een rij!
Staat een van deze vijf bestemmingen allang op jullie bucketlist, of gaan jullie toch liever voor een andere bestemming? Je reist met ons naar twintig landen wereldwijd. Vind jullie ideale bestemming met onze bestemmingswijzer!