Hart voor de wereld
Verantwoord reizen en onze lokale samenwerkingenVerantwoord, kleinschalig en lokaal reizen
Verantwoord reizen en lokale samenwerkingen. Reizen geeft onvergetelijke ervaringen en brengt je op de mooiste plekken. Maar wat betekent reizen voor de communities waar je op bezoek gaat en voor het klimaat? We geloven dat je met reizen de wereld mooier kunt maken, mits je dat verantwoord doet. En als je écht verantwoord wilt reizen dan moet je als reisorganisatie keuzes maken. Je kiest om de lokale bevolking en hun cultuur en omgeving te respecteren.
Daarom vinden we het super belangrijk om niet alleen onze negatieve impact te minimaliseren door klimaatneutraal te reizen, maar juist onze positieve impact zo groot mogelijk te maken. En dat betekent keuzes maken in je reisaanbod. Als je met Riksja op reis gaat ben je ervan verzekerd dat je reis 100 % CO2 wordt gecompenseerd én dat je geld terecht komt bij de mensen waar het hoort: de lokale bevolking waar je als reiziger op bezoek bent. Hiermee profiteert iedereen van jouw reis.
Wij willen bijdragen aan een betere wereld
Naast mooie reizen bouwen, willen we een positieve impact hebben op de wereld. En om hier echt kracht op te zetten hebben we drie doelen van de Sustainable Development Goals (SDG) geïntegreerd in onze beleidsvoering en in onze reizen. De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld in 2030 een betere plek te maken. De SDG’s zijn afgesproken door landen aangesloten bij de Verenigde Naties, zo ook Nederland. Lees hier meer over SDG.
Met deze commitment houden we winst en positief bijdragen in evenwicht en dragen we actief bij aan een mooiere wereld. Met Riksja zetten we ons in voor:
Eerlijk & lokaal
Toerisme is een van de drijvende krachten onder wereldwijde economische groei en verantwoordelijk voor 1 op de 10 banen. Door samen te werken met lokale ondernemers kan de lokale bevolking direct meeprofiteren van de reizen die we met elkaar uitvoeren. We werken nauw samen met lokale vertegenwoordiging en helpen met het opzetten van lokale werkgelegenheid.
Hoe bereiken wij dit:
✔ We werken wereldwijd met lokale ondernemers
✔ We stimuleren lokale economische ontwikkelingen door het verstrekken van microkredieten
✔ We hanteren een eerlijk prijsbeleid voor leveranciers, hotels, gidsen, chauffeurs en aanbieders van excursies
✔ We investeren in community based samenwerkingen zodat het geld direct terugvloeit naar de lokale gemeenschap
Reizen goed voor iedereen
Met onze reizen kiezen we bewust voor lokale hotels, B&B’s, gidsen, chauffeurs en lokale vertegenwoordiging. Hieronder ontstaat er werkgelegenheid en kunnen mensen die anders minder makkelijk toegang hebben tot markten hun eigen, eerlijke business opzetten. Maar ook de ongelijkheid tussen man en vrouw proberen we te verkleinen, door vrouwen een prominente rol (en dus een betaalde baan) in onze reizen te geven. Zo hebben we in Nepal nu de eerste vrouwelijke chauffeurs aan de slag en zijn onze gidsen steeds vaker vrouwen. In China werken we met onze lokale partner, die enkel vrouwen in dienst heeft en in Nepal zijn de eerste vrouwelijke chauffeurs aan de slag.
Hoe bereiken wij dit:
✔ Je slaapt veelal in kleinschalige hotels gerund door lokale ondernemers
✔ Veel van onze agenten ter plaatse werken bewust met vrouwelijke ondernemers
✔ We investeren onze winst in innovatieve reisconcepten van starters, om de reistoekomst nog mooier te maken
Minimale footprint
Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen van ons bestaan. Dat de wereld verkennen schadelijke gevolgen heeft realiseren we ons maar al te goed. En hier willen we onze ogen zeker niet voor sluiten. Riksja neemt een leidende rol in de reisbranche in het terugdringen van de carbon footprint. Als je met ons reist compenseren wij jouw volledige reis door in innovatieve lokale projecten te investeren zodat we zeker weten dat het geld goed terecht komt. En daarnaast dragen we ook bij aan het behoud en bescherming van bio diverse gebieden waaronder nationale parken, bossen en berggebieden. Ook werken we samen met een aantal andere reisorganisaties en de ANVR om duurzaam en bewuster reizen branche breed op de agenda te zetten.
Hoe bereiken wij dit:
✔ Wij werken klimaat positief, wat betekent dat we meer compenseren dan we uitstoten
✔ Onze compensatieprojecten dragen bij aan duurzame en sociale ontwikkeling.
✔ We compenseren de uitstoot direct in hetzelfde jaar
✔ De kosten voor compensatie betalen we uit onze eigen winst
✔ We compenseren vlucht én landarrangement
✔ We werken samen met South Pole
Een steentje bijdragen via onze stichting Soulventure
Soulventure is een zelfstandige stichting dat lokale NGO’s (non-government organisations) ondersteunt in de hele wereld. Met onze stichting willen we de overgang naar een eerlijke, rechtvaardige en duurzame wereld versnellen. Dat doen we door lokale programma’s te ondersteunen of zelf op te richten. De NGO’s die we ondersteunen zijn veelal gericht op sociale impact doormiddel van het mogelijk maken van educatie en het versterken van de positie van vrouwen in lokale gemeenschappen. Jaarlijks staan we een deel van onze winst af zodat we kunnen bijdragen aan een voetbalteam in Zuid-Afrika en een lokaal gerunde lodge in Thailand. Meer weten over Soulventure? Check de website www.soulventure.nl
Eervolle onderscheidingen
We zetten ons in voor een mooiere wereld en het is geweldig als dit ook gezien wordt. Daarom zijn we ontzettend blij met deze onderscheidingen:
Travellife
We ontvangen jaarlijks het Travel-life certificaat voor duurzaam ondernemen en we zijn super trots dat we daarmee voldoen aan de hoogste, door de VN ondersteunde eisen, op het gebied van duurzaamheid.
Lees hier meer over het Travellife certificaat.
Sustainable Travel Award
In 2020 kregen ontvingen we de Sustainable Travel Award. We wonnen deze prijs voor ons project ‘Impact Inside Out’. Het doel van dit project is om reizigers meer te verbinden op het thema bewustwording van duurzaam en verantwoord reizen.
De projecten
Graag vertellen we je meer over hoe je actief bijdraagt aan lokale economieën, de communities en de natuur door met ons te reizen.
Documentairereeks 'Verantwoord reizen. Hoe doe je dat?'
Met een team van Riksja Travel reisden we af naar India om met eigen ogen te zien wat de sociale impact is van verschillende projecten ter plaatse die we steunen en organiseren. De resultaten zijn te zien in onderstaande documentaires.
#1. Sociale impact met CO2-compensatie
Reizen kan de wereld mooier maken, als dit verantwoord gebeurt. Maar hoe doe je dit wanneer je als reisorganisatie duizenden mensen met het vliegtuig op reis stuurt? In deze mini-docu gaan we op zoek naar de menselijke kant van CO2-compensatie en zoeken we uit welke sociale impact je kunt bereiken.
#2. Het effect van microfinanciering
Al enkele jaren geven we reizigers de mogelijkheid om via microfinancieringsorganisatie Wakibi een lening te verstrekken aan ondernemers wereldwijd. Maar wat is hier nou het effect van? Hoe groot is de impact eigenlijk op deze ondernemers en hun omgeving? In deze mini-docu gaan we op zoek naar de sociale impact die je kunt bereiken met microfinanciering.
#3. Strijd tegen mensenhandel en kinderprostitutie in beeld
Via onze stichting Soulventure ondersteunen we ook het project van stichting Odanadi in India. Ver buiten het oog van vele reizigers die het land jaarlijks ontvangt, wordt door de stichting dag in, dag uit gevochten tegen de duistere wereld van mensenhandel en kinderprostitutie. In deze mini-docu gaan we op zoek naar de impact daarvan en of het verschil écht wordt gemaakt.