Duurzaam reizen
Wakibi-microkredietRiksja en Wakibi
Microfinanciering via Wakibi
Wakibi-oprichter Peter Schinkel: “Op vakantie in Indonesië werd ik geconfronteerd met de enorme verschillen tussen arm en rijk, maar ook met enkele kleine ondernemers die een weg uit deze armoede hadden gevonden. Omdat ik zelf ook al sinds mijn achttiende ondernemer ben, sprak deze persoonlijke, kleinschalige oplossing me enorm aan. Nadat ik zelf enkele kleine leningen verstrekt had, zag ik wat een groot verschil dat maakte. Toen ik al het geld tot mijn eigen verbazing weer terug had gekregen, besloot ik het roer om te gooien. Ik heb mijn eigen onderneming overgedragen aan mijn collega’s en ben gestart met Wakibi. Als ik de verhalen lees van de ondernemers die een lening hebben ontvangen en hoe het hen nu vergaat, weet ik dat ik anderhalf jaar geleden een goede beslissing heb genomen. Een beslissing die begon met een van mijn allereerste leningen aan boer Wakibi in Kenia.”
Hoe werkt het?
Wakibi is een kleine, jonge, Nederlandse microfinancieringsorganisatie, verbonden met het wereldwijde Kiva. Microfinanciering wordt gebruikt om een persoonlijke brug te slaan tussen betrokken Nederlanders en (groepjes) kleinschalige ondernemende mensen en hun families in ontwikkelingslanden. Zo draag je direct bij aan armoedebestrijding. Er wordt samengewerkt met lokale partners die zicht hebben op de haalbaarheid van de projecten én op de mogelijkheden van de ondernemer om de lening terug te betalen. Een ondernemer vraagt een lening aan via een lokale partner. Deze publiceert de lening. De ondernemer ontvangt een voorschot zodat hij/zij direct van start kan.
Op het boekingsformulier kun je aangeven of je een Wakibilening wilt verstrekken van €25,00. Vervolgens geven wij je e-mailadres door aan Wakibi. Zij sturen je een digitale ‘bon’, waarmee je via de site van Wakibi zelf een ondernemer kunt kiezen die je wilt steunen. Omdat je bijdrage wordt gebundeld met die van anderen, is het gezamenlijke effect toch groot. Je lening gaat via de lokale partner naar de ontvanger(s).
Uiteindelijk komt van alle leningen in 98% van de gevallen het volledige bedrag retour. Je kunt dan kiezen dat uit te laten betalen of het uit te lenen aan een andere ondernemer.
Wakibi en Riksja Travel
Bij Riksja Travel staat het menselijke en culturele aspect van reizen voorop. Om wat terug te doen voor de lokale bevolking van onze bestemmingen, bieden wij graag de mogelijkheid om kleinschalige projecten te steunen. Dit is de reden geweest om een samenwerking met Wakibi te starten.
Via Riksja’s Wakibi-community blijf je op de hoogte van de persoonlijke situatie van de ondernemer aan wie je het microkrediet hebt geleend en wanneer hij of zij de lening kan terugbetalen. Via de website van Wakibi kun je ook met andere deelnemers van gedachten wisselen. Natuurlijk kun je ook meer projecten steunen of een groter bedrag uitlenen.
Verder helpt Riksja Travel Wakibi met een substantiële jaarlijkse bijdrage voor de organisatiekosten. Zo wordt gegarandeerd dat inleg van de deelnemers voor 100% naar de ondernemers gaat. Verder steunen ook alle Riksja-medewerkers persoonlijk een of meer Wakibi-projecten.
Wel of niet bijdragen?
Vanuit onze verantwoordelijkheid als reisorganisator vinden we het belangrijk om je de mogelijkheid te bieden lokale projecten te ondersteunen. Uiteraard respecteren we het als je reizen en het geven van vrijwillige bijdragen of leningen liever gescheiden wilt houden.
Meer weten over Wakibi? Kijk op de website van Wakibi voor meer informatie.
De impact van microfinanciering in beeld
In december 2018 reisden we af naar India om met eigen ogen te zien wat voor positieve impact microfinanciering op kleine ondernemers kan hebben. Het resultaat is te zien in de mini-docu ‘Small loans, big dreams‘: