Ga naar inhoud

Costa Rica met kinderen de natuur in

Duurzaam reizen

CO2-compensatie

Riksja’s CO2-compensatie

Boek je een reis bij ons, dan compenseren wij de CO2-uitstoot van je vlucht én je rondreis. Want hoewel wij geloven dat reizen een belangrijke positieve impact kan hebben op de wereld, sluiten we onze ogen niet voor de schade die toegebracht wordt door de uitstoot van de vliegtuigen, boten, auto’s en bussen waarmee we reizen. We vinden het belangrijk om als reisorganisatie onze verantwoordelijkheid hiervoor te nemen en kiezen er dan ook voor om de volledige CO2-uitstoot van jouw reis (landarrangement én vlucht, indien bij ons geboekt) te compenseren – en zoveel mogelijk nog in hetzelfde jaar. Jij betaalt als reiziger hiervoor trouwens niets extra’s: wij nemen deze compensatie voor onze rekening.

Hoe werkt die CO2-compensatie dan?

Bekijk het volgende filmpje:

Bron: ANVR

In het kort: CO2 is een broeikasgas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde en daarmee uiteindelijk ook voor klimaatverandering. Dit merken we niet alleen in Nederland met onze steeds warmere zomers, maar ook op onze 48 bestemmingen. Gemiddeld genomen stoot je als Riksja-reiziger tijdens de reis 2,7 ton CO2 per persoon uit. Dit is ongeveer een kwart van wat een Nederlander gemiddeld per jaar aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Zo’n 75% hiervan wordt veroorzaakt door de vlucht en 25% door het reizen in het land zelf.

Wij willen als reisorganisatie de nadelige impact van reizen minimaliseren door deze CO2-uitstoot te compenseren. Dit doen we door te investeren in verschillende duurzame energieprojecten van de South Pole Group: een bedrijf dat op een efficiënte manier verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt. Niet alleen de natuur, maar ook de mensen op de bestemmingen profiteren hiervan. We hebben bewust gekozen voor projecten die naast milieuwinst ook een positieve sociale impact hebben op de wereld.

Dit zijn een aantal voorbeelden van de projecten waarin we investeren:

Efficiënte kooktoestellen in India

Bijna een derde van de wereldbevolking kookt nog iedere dag op open vuur of op luchtvervuilende kooktoestellen. Dit heeft een enorme impact op hun gezondheid én op het milieu. Daarom investeren we in India in energiezuinige en efficiënte kooktoestellen, die veel minder hout nodig hebben. Daardoor worden er minder broeikasgassen uitgestoten. Maar dat niet alleen: de Indiërs zijn minder tijd kwijt aan het sprokkelen van hout en omdat er minder rook ontstaat tijdens het koken, leven de mensen gezonder. Dankzij dit project kunnen de efficiënte kooktoestellen tegen een lagere prijs verkocht worden, zodat ook arme gezinnen gebruik kunnen maken van een efficiënt kooktoestel.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

  • Geldbesparing: met een efficiënt kooktoestel geven huishoudens gemiddeld 50% minder uit aan houtskool
  • Minder luchtwegeninfecties een oogproblemen bij vrouwen en kinderen doordat de rookontwikkeling tijdens het roken met 80% reductie gereduceerd wordt
  • 46 vrouwen zijn inmiddels opgeleid tot zelfstandig ondernemers, waardoor ze een onafhankelijk inkomen hebben
  • Minder ontbossing dankzij de verminderde vraag naar hout en houtskool

Wil je meer weten over dit project en de sociale impact die ermee bereikt wordt, bekijk dan onze minidocumentaire hieronder.

Efficiënte kooktoestellen en waterfilters in Kenia:

Ook in Kenia ondersteunen we een project waarbij gezinnen worden voorzien van energiezuinige kooktoestellen. Daarnaast ontvangen ze een waterfilter. Hiermee wordt ontbossing tegengegaan en de CO2-uitstoot geminimaliseerd, terwijl de gezondheid van de gezinnen verbetert door de schonere lucht en veilig drinkwater, en zij veel tijd besparen omdat er minder hout gesprokkeld hoeft te worden en er minder water opgekookt hoeft te worden.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

  • De efficiënte kooktoestellen gebruiken 50% minder hout
  • Het waterfilter zorgt voor veilig drinkwater
  • Vrouwen en kinderen houden tijd over, omdat er minder hout gesprokkeld hoeft te worden en er minder water gekookt hoeft te worden
  • 70% minder rookontwikkeling tijdens het koken en dus betere luchtkwaliteit
  • Inmiddels zijn er 28 lokale banen gecreëerd en mensen opgeleid
  • Er is minder ontbossing dankzij de afgenomen behoefte aan brandhout

Waterkrachtcentrale in Vietnam:

In Vietnam is er – met name in de meer afgelegen gebieden – door sterke economische groei een tekort aan elektriciteit. We ondersteunen een project dat door middel van een kleine waterkrachtcentrale duurzame energie opwekt uit de rivier. Er wordt rekening gehouden met voldoende stroming in de rivier, zodat de leefwereld van de vissen niet aangetast wordt. Het project investeert ook in de infrastructuur van de regio Quang Son, waar nog veel inheemse bevolkingsgroepen leven.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

  • Er wordt 40.000 MWh schone stroom per jaar opgewekt
  • De leefwereld van de vissen wordt niet ingrijpend aangetast
  • De infrastructuur is verbeterd door het aanleggen van een nieuwe weg en het repareren van bestaande wegen in de regio Quang Son, waar veel inheemse bevolkingsgroepen leven
  • Er zijn 55 nieuwe banen gecreëerd

Bosbescherming in Brazilië:

In Brazilië ondersteunen we een community based bosbeheerproject dat ontbossing tegengaat en kwetsbare en bedreigde diersoorten in het Amazonegebied beschermt. Het project creërt niet alleen banen voor de mensen ter plaatse, maar verzorgt ook workshops over gezondheidzorg, biodiversiteit en leiderschap voor vrouwen en jongeren.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

  • Er is 94,289 ha Amazonewoud beschermd
  • De leefgebieden van meerdere bedreigde diersoorten worden beschermd
  • Training in gezondheidzorg en gezinsplanning voor twintig gezinnen
  • Verbeterd inkomen voor 130 mensen

Hoe wordt de CO2-compensatie dan berekend?

Om de CO2-uitstoot van de bij ons geboekte reizen in kaart te brengen, maken wij gebruik van de door de ANVR ontwikkelde carbon calculator tool Carmacal en van de modellen van de South Pole Group. Gemiddeld genomen stoot je als Riksja-reiziger 2 ton aan CO2 uit door de vlucht die je neemt om op je bestemming te komen en 0.7 ton door de rondreis die je ter plaatse maakt. Wij compenseren 100% van de CO2-uitstoot van alles wat bij ons is geboekt.

In 2018 hebben we ruim 36.286 ton aan CO2 gecompenseerd. Bekijk hier certificaat 1 en certificaat 2.
In 2017 hebben we ruim 32.230 ton aan CO2 gecompenseerd. Bekijk hier certificaat 1 en certificaat 2.

Internationale standaarden:

We vinden het belangrijk dat de projecten die wij ondersteunen voldoen aan de internationale geaccepteerde standaarden. Hiermee wordt de kwaliteit van de projecten gewaarborgd. De projecten in Kenia en India voldoen aan de internationale Gold Standard (GS), waarbij strenge eisen worden gesteld aan de duurzame, ecologische, economische en sociale ontwikkeling. De projecten in Vietnam en Brazilië voldoen aan de Verified Carbon Standard (VCS).

De Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelen die door de Verenigde Naties (VN) in het leven zijn geroepen om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

CO2-reductie:

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom zijn wij continu op zoek naar manieren om de CO2-uitstoot van onze reizen te beperken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het gebruik van treinen in plaats van auto’s, slimme reisroutes en duurzame hotels: duurzame alternatieven die niet alleen onze reizen zo bijzonder mogelijk maken, maar ook de wereld mooi houden. Zo geven we de voorkeur aan zogeheten ‘hotels met een hart’ die ecologisch verantwoord zijn en/of een bijdrage leveren aan hun omgeving. Verder werken we samen met duurzame touroperators, die bijvoorbeeld kiezen voor lokaal vervoer en activiteiten die de natuur ten goede komen.

Als reiziger kun je ook je steentje bijdragen. Kies bijvoorbeeld voor een rechtstreekse vlucht naar je bestemming, vlieg met een nieuwer toestel en beperk het aantal binnenlandse vluchten tijdens je reis. Meer tips over wat je als reiziger kunt doen om je voetafdruk te verkleinen? Die hebben we voor je!