Cuba met baby en kleuter, 10 tips die je gelezen moet hebben!
BlogGeschreven door onze reiziger Sharon Schilperoord, 2017* // De tips voor het reizen met een baby en kleuter zijn tot op heden onveranderd.
Cuba met baby en/of kleuter
Onze overtuiging is: met een baby kan je ook op vakantie, dus april 2017 gingen wij met onze twee dochters, Elin van bijna 4 en Lauren van 5 maanden, naar Cuba. We hadden maar 10 dagen en omdat we niet te elke dag in de auto wilden zitten met twee kleine kindjes, hebben we uiteindelijk gekozen om alleen het westen en Havana te verkennen. Met een huurauto konden we ons eigen tempo en route bepalen en door steeds 2 of 3 nachten op dezelfde plek te slapen, in casa particulares, creëerden we een relaxt reistempo. Zo hadden we alle tijd om de omgeving te verkennen.
We wilden geen verrassingen bij de casa’s of autoverhuurder, zeker met de kindjes, dus we maakten graag gebruik van de ervaring van Riksja Travel. Ze hebben ons uitstekend geholpen. Fijne casa’s, op perfecte locaties. We hadden steeds de beschikking over een kamer met 2 tweepersoons bedden. Hierdoor konden Elin en Lauren in 1 bed slapen en ik en mijn man in de andere. Met een deken of kussen, was zo een walletje gemaakt, zodat ze niet uit bed konden vallen. Ook hadden we een prima huurauto met airco.
Navigatie en veiligheid
Afgezien van de grootste (en enige) snelweg van Cuba, zijn de wegen vaak erg slecht. Neem ruim de tijd om ergens te komen. Soms liet de weg het toe om harder te rijden, soms niet, maar wij reden gemiddeld 60 km/u. We hadden ook nog een paar fikse tropische buien onderweg en merkten al snel dat het goed is om in zo’n geval je snelheid aan te passen i.v.m. aquaplaning en kuilen die ineens niet meer zichtbaar zijn. Voor Lauren hadden we de Maxi Cosi meegenomen. Elin zat gewoon in de gordel en dat ging prima, maar je kan er ook voor kiezen een zitverhoger mee te nemen.
Voor de navigatie gebruikten wij de app: Pocket Earth. Deze app kost €5,- maar dan heb je de mogelijkheid om bijna alle landen wereldwijd te kunnen downloaden en deze daarna offline te gebruiken. Voor ons was deze app echt onmisbaar. Tip Riksja Cuba: Download de gratis app: Maps.Me. We hadden nergens enige vorm van wifi of telefoonbereik en papieren wegenkaarten zijn niet zo gedetailleerd, dus bij spontaan afgesloten wegen, eenrichtingswegen en verkeerd genomen afslagen waren we enorm blij dat we hem hadden. Ook om een winkel, attractie of restaurant te vinden is hij ideaal. Het werkt accuraat en de kaart is heel gedetailleerd. Gps-apparatuur, zoals navigatiesystemen, is verboden in Cuba. Telefoons worden niet gecontroleerd maar gebruik de app voor de zekerheid, niet voor de ogen van Oom Agent.. Veel militaire kazernes staan overigens als “hotel” op de kaart. 😉
Cuba met baby en kleuter, de 10 tips:
Tip 1: Neem voor je baby alle benodigde spullen mee zoals: voeding, luiers en billendoekjes maar ook een klein flesje afwasmiddel voor de flessen e.d.! Wij hebben dit gedaan na het lezen van een tip op internet en waren hier erg blij om. Je kunt het namelijk vrijwel niet krijgen in Cuba. Maak je ook vooral niet druk om de hoeveelheid ruimte die het inneemt in je koffer; De vrijgekomen ruimte, die ontstaat door het gebruik van de spullen, vul je weer op met rum en sigaren. 😉 Het kraanwater in Cuba kun je overigens niet drinken. Het loopt veelal door hele oude leidingen of het smaakt naar chloor.. Koop dus direct bij aankomst op het vliegveld wat flessen water en zorg dat je altijd voldoende hebt. Vind je ergens een winkel met flessen water? Sla dan direct in! Koop dan de grootste flessen, dan heb je het meeste waar voor je geld.
Tip 2: Neem voor de kids wat tussendoortjes mee zoals: sultana’s, mueslirepen of knijpfruitjes. Ook dat is er niet te krijgen. Als je dan even verlegen zit om een geschikte eetlocatie kunnen ze de honger even stillen en kom je niet met een chagrijnig kind te zitten. (ook handig tegen chagrijnige partners trouwens..)
Tip 3: Het eten kun je eentonig noemen in Cuba. Het ontbijt wel elke ochtend heerlijk! Met fruit, ei en brood, maar wel elke dag vrijwel hetzelfde. Ook in de casa’s wordt de avondmaaltijd met aandacht en liefde gekookt. Ondanks dat het goed smaakt (neem vooral kreeft als ze het hebben!!) hebben ze wel vaak hetzelfde. Elin vond het niet erg dat ze als broodbeleg alleen de keuze had tussen ei, jam of honing. Als je kind variatie in broodbeleg wel belangrijk vind is het handig een reisverpakking “de Ruijter” mee te nemen.
Tip 4: Het is er warm! Neem je tijd en hou het slaapritme van je baby/peuter zo veel mogelijk aan. Wij planden een ochtend- en een middagactiviteit en lunchten tussendoor “thuis”, zodat Lauren ook even in de airco kon slapen. Daardoor was ze ’s avonds een stuk gezelliger als we ergens gingen eten. We aten het avondeten ook regelmatig bij de casa zodat zij kon slapen en wij rustig eten.
Tip 5: Plan activiteiten die de kinderen leuk vinden, zoals een ritje met paard en wagen of een ander soort taxi. Scheelt lopen in de warmte en de kinderen vonden het heel bijzonder. Zoek water of een hotel op waar je evt. tegen betaling, lekker kan zwemmen. Wij zijn bij de Baños del San Juan geweest. Dat scoorde hoge punten bij de meisjes. Ga in Havana ook vooral naar de grote speeltuin; naast Monumento a José de la Luz y Caballero, vlakbij Plaza de Armas. Kost slechts 3CUC per spelend kind en staat garant voor een hoop speelplezier.
Tip 6: Koop/leen een draagzak en oefen hiermee met de kinderen. Cuba is niet bepaald kinderwagen vriendelijk; slecht onderhouden stoepen en kleine cocotaxi’s en fietstaxi’s rijden je overal op smalle straatjes voor de voeten. Hierbij, met natuurwandelingen en zelfs bij paardrijdtochten, zijn draagzakken ideaal. Voor beide kinderen hebben we een draagzak één van Boba en één van Beco. Lauren sliep als ze wilde slapen en ook Elin heeft regelmatig in de draagzak gezeten als we stukken gingen wandelen. Zo kon ze lekker tegen ons aan, genieten van alles wat ze zag of uitrusten als haar beentjes moe werden. Ook in het vliegtuig zijn ze heel handig. Lauren sliep en ik had mijn handen vrij.
Tip 7: Maak contact met mensen en neem wat voor ze mee. Wij hadden wat toiletartikelen, rompertjes, waskrijtjes, potloden en speelgoedautootjes meegenomen. Dit soort “luxe artikelen” zijn vooral in de dorpen slecht te verkrijgen en duur. Als Elin met een kindje had gespeeld of als we op een andere manier echt even contact hadden gehad met mensen, mocht ze hen iets geven. Het is fantastisch om te zien hoe blij je mensen ermee maakt. Elin vond de reactie van de mensen zo leuk dat ze steeds vroeg of ze iemand nog iets mocht geven.
Tip 8: Koop fruit langs de weg. De mango’s, kleine banaantjes en papaya’s zijn zalig!
Tip 9: Laat je vakantie niet verpesten door verbranden van de zon. De temperatuur lijkt op de website van Accuweather misschien op de Nederlandse temperaturen in de zomer, de zonnekracht ligt beduidend hoger! Niet voor niets hebben ze in Cuba een boom met kreeftrode bast, die ze de “toeristenboom” noemen. Neem een paar kleinere verpakkingen mee met SPF50 zodat je overdag niet hoeft te slepen met een grote fles. Neem van ons aan: de zon is sterk genoeg om je ook dan nog met een kleurtje thuis te laten komen.
Tip 10: Leer basis Spaans en neem een woordenboekje mee! In de toeristische sector zoals de autoverhuur en door sommige casa-eigenaren, wordt redelijk Engels gesproken maar in de rest van het land hebben wij dat alleen in uitzonderlijke gevallen meegemaakt.
Bonustip:
(Niet alleen van toepassing als je reist met kleine kinderen) Laat je geen oor aannaaien:
Cuba’s straten voelen over het algemeen heel veilig. Dat is wel prettig als je met kinderen reist. We droegen geen opzichtige sieraden, maar mijn dure camera hing gewoon om mijn nek over Lauren heen en ik hoefde niet bang te zijn dat die van mijn nek werd gegrist ofzo. Je wordt op straat hier en daar gevraagd of ze een taxi voor je kunnen regelen, maar met een “no, gracias” ben je zo van ze af.
Maaar, mensen hebben weinig geld en dus zijn ze heel creatief. Er zijn veel, relatief onschuldige manieren, om je een oor aan te naaien:
- Spreek van tevoren een prijs af voor een taxirit en spreek af dat je die prijs voor met zijn allen betaald en niet per persoon! Anders zullen ze aan het eind van de rit zeggen dat de afgesproken prijs toch echt per persoon was.
- Zorg dat je gepast geld hebt voor je taxirit! Je zal zeker een “lo siento, no cambio” te horen krijgen als je met een groot briefje aankomt zetten, oftewel: “sorry, ik kan niet wisselen”. Dan betaal je alsnog veel meer voor je ritje.
- Een andere truc is dat een vrouw vraagt of je voor “haar baby” melk of zeep wilt kopen. Als je dat doet, brengt ze vervolgens de tas met de melk weer terug naar de winkel en deelt de verkoopprijs met de winkelbediende. Wij wimpelden de vrouw af maar konden vervolgens vanaf ons balkon zien dat het haar wel 3 keer lukte om toeristen zover te krijgen.
- Er zijn mensen die, als je met hen op de foto wilt, daarna geld verwachten. Je ziet ze veel op de pleinen in Havana. Hetzelfde geldt voor mensen die helpen bij een platte band of andere vorm van hulp die wordt aangeboden. Het is niet bedreigend, omdat het in Cuba verboden is om toeristen lastig te vallen maar kan ongemakkelijk aanvoelen. Ik had altijd iets van zeepjes, tandpasta, speelgoed autootjes en krijtjes mee om cadeau te doen als we mensen ergens voor wilden bedanken.
Conclusie
Cuba met kleine kinderen is wat ons betreft prima te doen. Wij vonden het een prachtig land. Elin keek haar ogen uit met alle paarden en koeien en gekleurde auto’s overal. Pas je wel aan, aan de snelheid van het land. Als je gaat, met het idee dat Cuba qua efficiëntie en voorzieningen op Nederland lijkt, kom je bedrogen uit, maar met enige voorbereiding en een flexibele instelling is het absoluut een aanrader!
Waar wacht je nog op? Tijd om een familiereis naar Cuba te maken!