Ga naar inhoud

Riksja Travel
Cuba

Gezondheid in Cuba

Voorbereid op reis
Cuba gezondheid

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht als je een Cuba rondreis gaat maken. Er wordt geadviseerd om je te laten inenten voor hepatitis en DTP en evt. buiktyfus behalve als je korter dan 2 weken naar Cuba gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Cuba gaat. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Malariatabletten zijn niet nodig er is geen malaria op het eiland.

Diarree

De meest voorkomende kwaal bij toeristen is diarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het drinkwater (gebruik flessenwater, verkrijgbaar bij de supermarktjes) of de andere voeding. Gebruik een diarreeremmend middel zoals Diacure of Immodium (met mate) of eet wat droge rijst. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of zit er bloed tussen, raadpleeg dan een arts. De gezondheidszorg op Cuba is goed maar voor toeristen meestal niet op het Nederlandse niveau. Bovendien vraagt men hoge bedragen voor behandelingen en moeten alle rekeningen voor zorg contant in vreemde valuta worden voldaan. Zorg dus voor een goede reisverzekering.

Dengue

Daarnaast komt Dengue voor. Het is een ziekte die in veel tropische gebieden voorkomt en wordt overgedragen door steekmuggen. Dit is voornamelijk in kleinstedelijke en landelijke gebieden en meestal steekt de mug overdag. Om de ziekte te voorkomen is het goed om plaatsen met stilstaand water te vermijden, bedekkende kleding te dragen en anti-muggenmiddel te gebruiken. Meer informatie kan je op de website van de LCR vinden of je kan een medisch instituut raadplegen.

Zwanger?

Wellicht heb je onlangs in het nieuws gehoord over het zika-virus dat gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden, wat bij sommige reizigers voor onrust zorgt. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is. Het risico blijft in Cuba wel van kracht.

Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel.

Ben je van plan een reis te boeken met Riksja Cuba of heb je een reis bij ons geboekt en heb je twijfels of vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Is dit voor jou een reden om je reisplannen te wijzigen? Kijk dan bij onze bestemmingen buiten Latijns Amerika van Riksjatravel.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg ervoor dat je een extra voorraadje meeneemt zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Cubaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring. Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Jet Lag

“Jet Lag” is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Het is geen gek idee om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vragen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder)bedtijd. Riksja Cuba heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is ondermeer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Kijk op de website van het LCR of tropenzorg.

world