Geld in Cuba
Voorbereid op reisGeld in Cuba
De lokale valuta in Cuba is de Cubaanse Peso (CUP). Volgens de officieel vastgestelde wisselkoers van de CUP is ongeveer 1 euro = 25 CUP. Dus als je één euro uitgeeft, is dat ongeveer 25 CUP. Deze koers is sinds augustus 2022 (tijdelijk) verhoogd naar ongeveer 120 CUP voor één USD. Daar moeten dan nog wel kosten voor het wisselen van geld vanaf. Euro’s worden afhankelijk van de wisselkoers omgerekend naar ene bepaald aantal dollar. Door deze verhoogde koers hoopt de Cubaanse overheid meer buitenlandse valuta te ontvangen. Sinds de dubbele munteenheid is afgeschaft in Cuba (2021), heeft er namelijk een enorme inflatie plaatsgevonden van de CUP en kon je op de onofficiële markt vaak veel meer CUP voor je Euro krijgen. Dat lijkt deels te komen doordat de Cubanen zelf ook gebruik moeten maken van een soort creditcard met een digitale valuta (MLC), die alleen kan worden opgewaardeerd met buitenlandse valuta. Dat maakt buitenlands geld enorm geliefd. We raden je aan om zoveel mogelijk contante Euro’s (geen USD) mee te nemen naar Cuba. Op veel plekken kun je afrekenen met Euro’s en krijg je je wisselgeld in Cubaanse Peso.
De Nederlandse ambassade op Cuba krijgt regelmatig te maken met reizigers die blut zijn. Ze zijn er vaak zonder meer van uitgegaan dat op Cuba “net als overal in de wereld tegenwoordig” wel zonder enig probleem met Euro- of pinpas bij automaten geld opgenomen kan worden. Dit is echter nog niet (overal) mogelijk.
Hoewel we nu vooral aanraden om cash geld mee te nemen op reis, zijn er ook pinautomaten in Cuba. Maar dat ze er zijn wil niet betekenen dat ze ook direct werken. Veel pinpassen doen het niet ondanks dat het logo van de pinautomaat overeen komt met je bankpas. Zorg daarom dat je ook altijd een creditcard bij hebt. Visa-, Euro- of Mastercards worden geaccepteerd. Diners’ Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of geld opnemen, in banken en bij overlegging van je paspoort. Je betaalt circa 3% commissie. Het is verstandig om een creditcard mee te nemen, omdat je in sommige staatswinkels alleen met een creditcard kunt betalen.
Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken, bij officiële wisselkantoren (‘Casas de Cambio’ van Cadeca) of bij je hotel en Casa. Cash euro’s omwisselen in hotels of casa kost je het minste tijd/geld. Instanties nemen de dagkoers en geen commissie, hotels nemen wel vaak een vergoeding.
Je geld uitgeven zal weinig problemen opleveren, maar toch nog even dit:
– Met de Cubaanse Peso kun je in restaurants en winkels betalen, taxi’s en autohuur betalen, etc. Vooral sinds de enorme inflatie willen Cubanen graag aan Convertible peso’s of Euro’s komen om zodoende iets van ‘luxe’ te kunnen aanschaffen. Men wil je tas dragen, je schoenen poetsen, je auto bewaken, je een rondleiding geven, sigaren verkopen, je in huis uitnodigen voor een maaltijd, overnachting, etc. etc. Alles om de felbegeerde CUP of Euro te bemachtigen. Het is begrijpelijk dat de lokale bevolking dit doet maar het voelt af en toe een beetje opdringerig.
– CUP terugwisselen in euro aan het eind van de vakantie is mogelijk op de luchthaven van Havana. Dit is natuurlijk zonde want zo betaal je een ongunstige koers. Wissel dus meerdere keren, bijvoorbeeld €100,- tijdens je reis.
– Fooien zijn niet verplicht maar je morele gevoel zegt van wel. Taxichauffeurs, restaurantbediening en hotelpersoneel verwachten zo’n 10% fooi.
– Hoeveel geld je uiteindelijk uitgeeft en dus mee moet nemen, is helemaal van jezelf afhankelijk. Om je toch een idee te geven: reken gemiddeld genomen op circa € 50 per dag per persoon voor lunch, diner, drank, fooi en ‘overig’. Dit is dan wel exclusief benzinegeld voor de auto. Zorg dat je daarnaast nog wat extra geld meeneemt voor de zekerheid.
Indicatie van kosten:
Cocktail: 2 tot 4 euro
Lunch: 15 euro
Diner: 15/20 euro
Koffie: 2 euro
Een flesje water: 1.50 euro
1 liter benzine: 1.10 euro