Ga naar inhoud

Riksja Travel
Colombia

Handige weetjes over Colombia

Algemene informatie

Praktische weetjes voor Colombia

Veiligheid in Colombia

Colombia wordt door velen nog gezien als een onveilig land vanwege het beruchte verleden. Echter, niets is minder waar en Colombia is tegenwoordig zeker veilig om doorheen te reizen. Natuurlijk moet je zo nu en dan goed opletten en is het verstandig om je aan de veiligheidsregels te houden. Hieronder geven we weer wat je beter wel of wat je juist beter niet kunt doen.

vogel colombia informatie

In de grotere steden heerst er nog steeds criminaliteit en daarom is het aan te raden om wel goed na te denken over de plekken die je bezoekt. Zo is het verstandig om in de steden Bogotá, Medellin en in Santa Marta geen dure sieraden te dragen of met je camera rond te zwieren. ‘s Nachts kun je beter binnenblijven of enkel de straat opgaan in de veiligere buurten. Het is zeker geen slecht idee om advies te vragen over de veiligheid in bepaalde wijken. Zo kun je bijvoorbeeld bij de receptie van je hotel nagaan wat prima plekken zijn om naartoe te gaan en welke plekken je beter kunt vermijden. In principe ben je in de grootste steden gewoon veilig, maar weet dat er zo hier en daar criminaliteit heerst.

Buiten de drie genoemde grote steden ben je zeker veilig en daar hoef je je dan ook geen zorgen te maken. Er zijn nog steeds een aantal gebieden in Colombia waar je beter niet heen kunt gaan, maar reis je met Riksja Colombia, dan zul je deze gebieden niet aandoen.

Vijf tips

Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Dan zullen de volgende vijf tips zeker helpen:

  • Stop zowel je cashgeld als je pinpas(sen) op verschillende plekken. Mocht je overvallen worden, dan zullen ze je niet van al je geld beroven. Of laat een of meerdere pasjes in je hotel om nog minder risico’s te lopen.
  • Wil je met een taxi reizen? Laat de receptie van je hotel dan een taxi bellen die je bij het hotel ophaalt. Houd je zomaar een taxi aan op straat, dan kan het zijn dat je wordt opgelicht (overigens gebeurt dit in veel landen).
  • Vraag altijd advies aan locals als je de stad of buurt niet helemaal vertrouwt. Naar welke buurten kun je wel gaan en welke plekken kun je in de avond beter vermijden?
  • Ga je naar een barretje? Houd je drankje dan te allen tijde vast en laat het niet ergens achter. Zo voorkom je dat er drugs in je drankje wordt gedaan, een veelvoorkomende truc om je vervolgens te beroven.
  • Houd je tassen en zakken goed in de gaten. Sommige locals zijn een ster in het rollen van zakken en daarom is het verstandig om je kostbare bezittingen goed in de gaten te houden. Draag een moneybelt, stop je mobiel weg in een voorzak van je jas en maak je rugzak vast met een slotje. Extra maatregelen nemen kan nooit kwaad.

Wil je meer weten over de veiligheid in Colombia, net als de laatste ontwikkelingen en het reisadvies? Houd dan de website van Buitenlandse Zaken in de gaten voor de nieuwste updates.

Handig om mee te nemen naar Colombia

Kleding: wat moet je meenemen?

Als je een reis naar Colombia hebt gepland, is het aan te raden om goed na te denken over welk kleding je meeneemt. Hoewel de meeste mensen een tropisch klimaat vol zonneschijn en temperaturen tegen de 30 graden verwachten als ze aan Colombia denken, is niets meer minder waar. Op een dag kun je wel vier seizoenen ervaren. Zo kan het zonnetje schijnen en loop je in een shirt met korte mouwen, tien minuten later kan het flink afkoelen en gaat het zomaar regenen.

Colombia - tatacoa

Zeker in Bogotá kan het klimaat om het uur omslaan. Bogotá ligt op 2600 meter hoogte en daarom kan het hier flink koud zijn, met name als de zon ondergaat. Daarbij heb je altijd de kans dat er plotseling een hevige bui valt, ook als het ruim 20 graden is en het zonnetje schijnt. Omdat het weer in de stad nooit te voorspellen is, is het slim om je elke dag zo te kleden dat je gemakkelijk kledingstukken aan en uit kunt doen. Een kleine paraplu kopen en deze elke dag in je tas meenemen is daarbij zeker geen overbodige luxe.

Ook in de andere gebieden kan het klimaat erg veranderen. Er is altijd wel kans op een regenbui, behalve in de maanden december en januari, maar het kan in sommige delen van het land ook erg warm zijn. Zo ervaar je aan de kust soms temperaturen tussen de 30 en 35 graden.

Doordat het weer snel kan omslaan, is het verstandig om naast zomerkleding ook het volgende mee te nemen: een regenjas, goede wandelschoenen of dichte gympen met grip (voor hikes), twee lange broeken, truitjes met lange mouwen, een dikke trui, maar ook een hoed of pet tegen de zon.

Hier lees je meer informatie over het klimaat in Colombia.

DEET tegen de muggen

Omdat de malariamug in Colombia voorkomt, is het aan te raden om een goed antimuggenspul mee te nemen, zoals DEET. Het ligt er natuurlijk aan waar je heen reist. Bij gebieden waar je je op flinke hoogte bevindt, zijn er geen tot weinig risico’s om geprikt te worden door (malaria)muggen. Maar waar je je wat lager bevindt, is die kans een stuk groter en daarom is DEET geen overbodige luxe. Een klamboe hoef je niet per se vanuit Nederland mee te nemen. Bij de meeste hotels bieden ze een klamboe aan als het er nodig is. Wil je meer weten over malaria en de vaccinaties die je nodig hebt voor Colombia? Lees dan onze pagina over gezondheid in Colombia.

Zonnebrandcrème

Het klinkt misschien cliché, maar toch wijzen we je erop dat je goede zonnebrandcrème meeneemt met een hoge factuur. De zonkracht in Colombia is veel hoger dan dat je in Nederland bent gewend, ook al schijnt de zon niet en is het niet heel warm. Daarom is het altijd verstandig om je goed in te smeren als je veel buiten de deur bent. Je kunt de crème het beste kopen in Colombia zelf, omdat het daar vele malen goedkoper is dan in Nederland. Koop daarbij een crème die factor 30 of hoger is.

Een goede wereldstekker

In Colombia kun je niet uit te voeten met een Nederlandse stekker en daarom dien je een wereldstekker mee te nemen of een Amerikaanse stekker, want ook die passen in het stopcontact. Je kunt deze het beste vanuit huis meenemen, maar in principe kun je deze ook voor een prikkie kopen in een supermarkt ter plekke. Doe dit bij aankomst in Bogotá, voordat je verder reist naar minder grote steden en dorpen.

Een Spaans vertaalboekje

Spreek je helemaal geen Spaans en vind je het moeilijk om de Spaanse taal te verstaan? Dan is het zeker handig om een Spaans vertaalboekje mee te nemen, zodat je toch kan communiceren met de lokale bevolking. Zo kun je bijvoorbeeld de weg vragen, aangeven wat je naam is en hoe oud je bent, de lunch of avondeten bestellen in het Spaans en meer. Het is niet alleen handig, maar ook nog leuk!

Een Colombia-reisgids

Reis je met ons, dan staat de route al vast en weet je al waar je heen zult gaan. Maar reisgidsen kunnen toch erg handig zijn als het aankomt op leuke uitzichtpunten, mooie wandelingen, gezellige restaurants en meer. Zo ontdek je nét die leuke plekken die passen bij jouw wensen. Een reisgids die je bijvoorbeeld kan meenemen is de Lonely Planet.

Wifi en bellen in Colombia

Mocht je moeten bellen naar een Colombiaans nummer, dan dien je het landnummer +57 te gebruiken. Wel is bellen vaak erg duur en daarom is het beter om telefoongesprekken te beperken. Ook wifi is aanwezig in het land. Vaak bieden hotels en restaurants gratis wifi, op sommige plekken na. Zo heb je bijvoorbeeld in de ietwat minder toeristische plekken geen wifi of zijn de mogelijkheden er beperkter. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsen San Augustin en Tatacoa, welke je ook tijdens onze reizen kunt bezoeken.

Bagage tijdens je reis

Omdat je zo nu en dan met bussen reist, raden wij het af of met een harde koffer te reizen. Een reistas, een trolley met een zachte buitenkant of een backpack is daarom geschikter. Een harde koffer neemt al gauw meer ruimte in en daarom is dit minder handig in bagagevakken. Ook is het goed om te weten dat je op de binnenlandse vluchten vaak maar tot 15 kilo bagage mee mag nemen. Probeer het gewicht dus te beperken, zodat je niet bij hoeft te betalen voor de binnenlandse vluchten.

Tijdverschil Colombia – Nederland

Het is alvast goed om je voor te bereiden op het tijdsverschil met Nederland. Zo is het in onze wintertijd in Colombia zes uur vroeger dan in Nederland en in onze zomertijd is dat zelfs zeven uur vroeger. Het is verstandig om je tijdens de vlucht er al op in te spelen door juist wel of niet te gaan slapen, ongeacht of het licht is buiten of niet. Zo voorkom je een jetlag en ben je actiever na aankomst in Colombia. Op zoek naar meer Colombia reistips? Stel dan gerust je vragen aan de Colombia-reisspecialisten.

world