Ga naar inhoud

Riksja Travel
Colombia

Geld in Colombia

Voorbereid op reis

Geld in Colombia

In Colombia betaal je met de Colombiaanse peso, die wordt aangeduid met het ₱-teken of met de afkorting COP. Er zijn bankbiljetten van ₱1.000, ₱2.000, ₱.5000, ₱10.000, ₱20.000, ₱50.000 en ₱100.000. Voor de munten gelden de volgende eenheden: 50, 100, 200, 500 en 1.000 peso. Je kunt meteen op de luchthaven van Bogotá pinnen, maar in Colombia vind je overal wel een pinautomaat. Wil je graag veel geld in één keer opnemen? Dan is het aan te raden om geld op te nemen bij Bancolombia of bij de City Bank. Het is sowieso een aanrader om zoveel mogelijk geld in één keer op te nemen, omdat je servicekosten betaalt per keer dat je pint.

Koers Colombia

Betalen in Colombia

In Colombia kun je zowel met je creditcard als met je normale bankpas geld opnemen bij de automaat, mits je deze laatste op ‘Wereldwijd’ hebt gezet. Mocht je willen betalen in een restaurant, winkel of hotel? Dan dien je je creditcard te gebruiken. Ook kun je met dollars betalen in Colombia, want dit ontvangen ze graag. Mocht je dus geen cash meer op zak hebben en je wilt toch met cash betalen, dan kan het nooit kwaad om wat extra dollars als buffer bij je te hebben.

Op dit moment is ₱4.200 ongeveer €1. Je kunt het ook andersom berekenen: ₱10.000 is ongeveer €2.35. Om je alvast een goed beeld te geven van wat de dagelijkste kosten zijn, hebben we hier een aantal prijzen op een rij gezet:

Een flesje water in Colombia kost zo’n 2.000 peso, wat ongeveer 60 cent is.
Een avondmaaltijd van een normaal formaat varieert tussen de 3 en 9 euro, dus tussen de 10.000 en 30.000 peso.
Een lunch kost vaak tussen de 1.50 en 3.50 euro, oftewel tussen de 5.000 en 12.000 peso. Westerse gerechten zijn echter duurder en daar moet je dan ook iets meer voor rekenen.
Een biertje kost zo’n 2.500 peso, wat slechts 70 cent is.
Een taxiritje kost zo’n 1.10 euro per kilometer (4.000 peso), wat weer aan de prijzige kant is. Overigens is de Uber ook al geïntroduceerd in Colombia. Ook kun je in sommige gebieden een motortaxi nemen, waarbij je achterop gaat. Dit is vaak goedkoper én ook nog eens een avontuur.

Zakgeld en fooi in Colombia

Fooi geven in Colombia is zeer gebruikelijk en dit wordt dan ook vaak van je verwacht. Houd er wel rekening mee dat sommige restaurants de fooi al berekenen in het totaalbedrag en dat je daarom niet dubbel fooi geeft. Ga je in een mooi restaurant eten, dan is een fooi van zo’n 10% normaal. Ga je naar een wat kleiner restaurant voor een hapje, dan kan je wat minder geven.

Afdingen

Afdingen in Colombia is gebruikelijk op de markt, maar niet in winkels waar de prijzen duidelijk te zien zijn. Maar houd er rekening mee dat de straatverkopers veel ervaring hebben met reizigers die afdingen. Daarom bieden ze vaak expres het dubbele van de normale prijs, omdat ze weten dat je het voor minder gaat vragen, waardoor ze het alsnog voor een gewone prijs verkopen. Ze kennen de trucjes en ze weten hoe ze goed op je in moeten spelen. Maar uiteindelijk is afdingen alleen maar een leuk spelletje en vaak komen beide partijen er voordelig uit.

Let goed op je geld

Ondanks dat Colombia allang niet meer zo onveilig is, blijft het wel een goed idee om goed op je spullen en geld te letten. Daarom raden wij dan ook aan om cashgeld op verschillende plekken te verstoppen, mocht er wat gebeuren. Wil je meer weten over de veiligheid van Colombia? We vertellen je op deze pagina meer over de veiligheid in Colombia.

world