Tibet op je bucketlist? Doen! En wel om deze 5 redenen
BlogTibet heeft iets magisch. Dit gebied in het zuiden van China is het hoogstgelegen gebied van de wereld en grenst aan de Himalaya. De gemiddelde hoogte in Tibet is 3.500 meter en je zult er dan ook veel besneeuwde bergtoppen, ruige open vlaktes en blauwe bergmeren zien, afgewisseld met de kenmerkende wapperende gebedsvlaggetjes. Tibet heeft iets eigens en puurs. Het grijpt je vanaf de eerste seconde dat je er bent, om je vervolgens nooit meer los te laten. Zit jij te denken aan een reis naar Tibet? Dit zijn de vijf belangrijkste redenen om Tibet op je bucketlist te zetten.
1. Aan de voet van de Mount Everest
Tibet grenst in het zuiden aan het Himalayagebergte: een indrukwekkende bergketen met als letterlijk hoogtepunt de Mount Everest: dé berg die hoog op het wensenlijstje staat van vele bergbeklimmers. Mount Everest basecamp kan je momenteel niet meer bezoeken, maar wel het uitzichtpunt waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op de moeder aller bergen! Zelf ervaren hoe zwaar het is om in deze omgeving te wandelen zal je bewondering voor de echte klimmers tot Everest-hoogte doen stijgen. En je misschien wel inspireren om zelf ooit deze intensieve once in a lifetime-tocht te maken.
2. Treed in de voetsporen van Brad Pitt
Over tochten door Tibet gesproken: er is natuurlijk één film die je als Tibet-fanaat gezien móét hebben: Seven Years In Tibet. De film is al wat ouder (namelijk uit 1997), maar is absoluut de moeite waard om te zien. Het vertelt het verhaal van Heinrich Harrer (gespeeld door Brad Pitt), een Duitse bergbeklimmer die de Himalaya trotseert en in Tibet een bijzondere vriendschap opbouwt met Tenzin Gyatso, de veertiende Dalai Lama. Tijdens jouw reis door Tibet treed je in de voetsporen van Heinrich Harrer en ervaar je hoe bijzonder Tibet en de Tibetaanse cultuur is.
3. Het hoogstgelegen deel van de wereld
Door de hoogte van 3.500 meter wordt Tibet ook wel ‘het dak van de wereld’ genoemd. Wat natuurlijk sowieso al erg bijzonder is om eens ‘op te staan’, maar wat ook voor een bijzondere samenstelling van het landschap zorgt. Hoe hoger je komt, hoe minder vruchtbaar en dus kaler de grond is. Dat maakt de natuur en het landschap in Tibet rauw, onaangetast en op sommige plekken zelfs kilometers lang volledig verlaten.
4. Het Potala-paleis van de Dalai Lama
Het Potala-paleis stamt uit het jaar 1600 en staat op een heuvel boven de stad Lhasa. Het was de verblijfplaats van de geestelijke leider van de Tibetanen, de Dalai Lama. Sinds hij in ballingschap in India leeft – door de annexatie van Tibet door China en omdat China hem niet als leider erkent – is het enorme complex open voor toeristen. Het uitzicht aan de voorkant maakt een onvergetelijke indruk en je bent zo twee uur bezig om de kamers, tempels en kapellen te bekijken.
5. De geïsoleerde cultuur van de Tibetanen
Er leven ongeveer 2,5 miljoen Tibetanen in Tibet, waarvan het overgrote deel het Tibetaanse boeddhisme aanhangt. Je vindt overal gebedsvlaggetjes, vele kloosters en tempels ter ere van de Boeddhistische goden en ziet tijdens je reis regelmatig biddende pelgrims op weg naar Lhasa. De Tibetanen zijn gastvrij, open en vertellen graag over hun boeddhistische rituelen. Wees wel voorzichtig met wat je wel en niet vraagt, want niet alles is bespreekbaar. Je merkt vanzelf wat je gesprekspartner je wel of niet wil vertellen.
Een reis door Tibet betekent dat je in een totaal andere, indrukwekkende en inspirerende wereld terechtkomt, wat maar zo je kijk op het leven kan veranderen.
Jouw reis naar Tibet
Met Riksja Tibet stel je je eigen Tibet-reis samen zoals jij het wilt. Veel reizigers combineren een reis naar Tibet met China. De Chinese stad Chengdu is een fijn begin en einde van je reis. Vanuit hier kun je zowel per binnenlandse vlucht als met de Himalaya Express naar Lhasa. Maar Tibet is ook een schitterend land om te combineren met een rondreis door Nepal of Bhutan.
Bekijk onze twee kant-en-klare Tibet-reizen of voeg een van onze Tibet-bouwstenen toe aan jouw rondreis door een van de buurlanden. Maak je geen zorgen of iets bij elkaar past; daar helpen wij je bij.