Ga naar inhoud

Riksja Travel
China & Tibet

Shanghai: nieuw vs. oud

Blog
Geschreven opdinsdag 18 september
Geschreven doorSuzanne Vermeer

Futuristisch Shanghai

Velen gaan naar Shanghai om deze hypermoderne metropool met eigen ogen te bewonderen. Met een inwoneraantal van ruim 25 miljoen, en een skyline vol skyscapers, waarvan de Shanghai Tower er met zijn 632 meter met kop-en-schouders bovenuit steekt, is dat natuurlijk niet gek. Toch was Shanghai eind vorige eeuw ook gewoon nog een kleine havenstad, waarin de riksja het straatbeeld domineerde. Het leuke hieraan: dit stukje Shanghai is nog steeds te vinden! Waar veel bezoekers niet verder gaan dan een bezoek aan de Bund, vind je in de onderstaande wijken nog een stukje nostalgisch Shanghai.

Old Town:

Om meteen te beginnen met het oudste gedeelte van de stad en een deel wat vaak helemaal wordt overgeslagen: Old Town. En nee, dan bedoelen we niet het drukbezochte Yuyuan Garden. Stap hiervoor uit bij metrohalte Laoximen (lijn 10) en loop in oostelijke richting de wijk in (richting de Huangpu river). Hier vind je een mix van oude Shikumen-stijl huizen (de een- of twee verdieping hoge huisjes met een stenen poort) en nog enkele oud Chinese stijl-huizen die in hoog tempo uit het straatbeeld verdwijnen. Dwaal hier door de straatjes waar je de bewoners nog in alle rust de was ziet ophangen, de oudere generatie nog op de stoep voor hun huis ziet zitten en waar er nog voor de deur wordt gekookt.

Een van de oudste gebouwen van Shanghai vind je hier: The Secluded Library, ofwel 书隐楼 (Shu Yin Lou). Deze courtyard werd in 1763 gebouwd en is al 6 generaties in het privé bezit van Madame Guo. Madame Guo woont hier nu alleen en is in haar eentje verantwoordelijk voor het onderhoud van Shu Yin Lou. Adres: 77 Tiandeng Nong, Huangpu Qu, Shanghai, 200010.

De Franse Concessie:

De typische straatjes van de Franse Concessie

De Franse Concessie is misschien wel het meest bekende stukje oud-Shanghai en onder westerse toeristen, misschien wel het meest bezochte. Stap uit bij metro-halte Shaanxi-South Road (lijn 1) en wandel in zuidelijke richting de wijk in. Draai het eerste of tweede straatje links in en zie aldaar de typisch Franse laantjes, gevuld met groene platanen. Boetiekjes en hippe koffiebarretjes en een enkel Chinees restaurant wisselen elkaar in deze wijk af. Loop ook eens de boetiekjes voorbij en duik een van de vele straatjes in waar de Shanghainese bevolking zelf nog woont.

Thee bij Old China Hand Style

Een leuk adresje: Old China Hand Style, 374 op Shaanxi-South Road. Een café vol boeken over architectuur, fotografie en oud-Shanghai (ook in het Engels), waar je terwijl je een boek uit de kast leest, een bak koffie of Chinees potje thee kan drinken.

Xintiandi:

Het moderne Xintiandi lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar Xintiandi is een goed voorbeeld van een renovatieproject van de Lilong-stijl huizen (een verzamelnaam voor de stijl huizen die tijdens de Westerse aanwezigheid in Shanghai werden gebouwd) dat grote populariteit geniet. Eten en drinken is hier niet goedkoop en de restaurants die er zitten zijn veelal van Westerse komaf (denk aan Starbucks, Costa Coffee en de grote gele M). Bewonder hier dus vooral de architectuur en loop voorbij aan het eten. Stap uit bij metrohalte Xintiandi (lijn 10) en struin door dit modern-oude gedeelte van de stad op je gemak door.

Tianzifang:

Een hip kunstenaarsdistrict waar een groot scala aan galerieën, design studio’s en kunstzinnige bars en cafés te vinden is. Hoewel erg toeristisch, geeft de wijk wel een goed beeld hoe Shanghai er pakweg 100 jaar geleden uit moet hebben gezien: kleine straatjes gevuld met groene plantenbakken en Shikumen-stijl huizen. Stap uit bij metrohalte Dapuqiao Road (lijn 9) en loop in noordoostelijke richting de wijk in. Adresjes om te eten en drinken te over!

Zelf het oude Shanghai bezoeken? Kies dan voor onze bouwsteen Shanghai: back tot he future of wil je het helemaal makkelijk doen: boek een visumvrije citytrip Shanghai en Hong Kong.

world
world