Ga naar inhoud

Riksja Travel
China & Tibet

Bestemmingsexpert Danny terug uit China

Blog
Geschreven opdonderdag 17 augustus
Geschreven doorSuzanne Vermeer

Reisspecialist Xiahe

Na onze gezamelijke reis door het noorden van China, kon Danny het toch niet laten. Twee dagen later stapte hij weer op het vliegtuig: terug naar China. Voor reis nummer 17 dit keer. Als je al zóvaak in China bent geweest, wat kan je dan nog verrassen? Wat wil je dan nog bezoeken? Nu hij weer terug is van zijn vier-weekse reis, is het dus de hoogste tijd om hem zijn hemd van het lijf te vragen over zijn reiservaringen en tips voor jullie.

Welke route heb je hiervoor gekozen en waarom? 🙂
Deze keer wilde ik een regio gaan ontdekken die al lang op mijn lijstje stond, de Tibetaanse regio Amdo. Vanuit Lanzhou reisde ik over de grens van het Tibetaanse en het Islamitische China richting Xiahe. Een enorm contrast met moskeeën aan de ene kant van de straat en tempels aan de andere kant. Vanuit Xiahe ging mijn reis door naar Langmusi over de uitgestrekte grasvlaktes. Onderweg zijn we zoveel vriendelijke mensen en nomaden tegen gekomen, echt onvergetelijk! Uiteindelijk kwam ik aan Songpan waar je weer even terug in de westerse wereld bent. Ik heb ervoor gekozen om de nationale parken Huanglong en Jiuzhaigou eraan toe te voegen, omdat ik nu toch al in deze regio was!

Wat vond je de hoogtepunten tijdens deze reis en waarom?
De hele regio Amdo, absoluut. De mensen zijn zo vriendelijk en oprecht geïnteresseerd in wat wij daar kwamen doen. De tempels zijn zo puur, genoeg kippenvelmomentjes! We hebben uren rondgelopen in het Labrang klooster. Er is zo veel te zien. Ook onderweg werden we steeds weer verrast. Van nomadenfamilies tot overstekende kuddes en van uitgestrekte stille vlaktes tot ruiterceremonies. Ik zou zo weer terug willen!Dorp in China

 Voldeed alles verder aan je verwachtingen?
Ja, maar dat is voor mij als China freak al snel het geval. Die afwisseling kan ik heel erg van genieten. Tibetaanse cultuur en Chinese cultuur naast elkaar, tjsa, het is een gevoelig onderwerp. Toch vind ik het fascinerend. De route zelf is heel mooi. Zeker als je van natuur houdt, is dit echt een toppertje. Zeker als je uit de grote stad komt, zijn de grasvlaktes een oase van rust. Wij zijn de weg afgegaan richting een meertje. Hier waren nomaden een ritueel aan het uitvoeren om te bidden voor een goede oogst. Er is dan in de wijde omgeving geen auto te bekennen terwijl je staat te genieten van een groep nomaden te paard. Ik vond dit heel indrukwekkend.

Reisspecialist treinHoe vond je het reizen met de trein?
Een feestje. Ik kan niet lang genoeg in de trein zitten. Als je lange treinreizen maakt dan ga je een beetje op in de reis. Ik tenminste… Je vergeet te tijd en je krijgt een soort treinritme. Er zijn genoeg mensen aan boord om een praatje mee te maken en om foto’s te laten zien. Nee, ze spreken geen Engels! Maar met handen en voeten kom je een heel eind. Gelukkig spreek ik ook een aardig woordje Mandarijn. Mensen zijn direct geïnteresseerd op het moment dat ik een simpel “Ni Hao” (hallo) laat vallen. Voorzichtig vragen ze dan of ik Chinees spreek en als ik bevestigend antwoord volgt er vaak een hele waterval aan vragen! Echt van die standaard Chinese vragen: Ben je getrouwd? Hoeveel verdien je? Wat voor thee drink je? Vragen die Chinezen belangrijk vinden. Ik moet er vaak om lachen. Het voelt zo op en top Chinees.

Nog een leuke tip trouwens, ik heb de oude stoomtrein net buiten Chengdu genomen. Hiermee ga je naar een oud mijndorpje in de bergen. Echt terug in de tijd! Bij het eindpunt van de lijn is de entree van de mijn en samen met een gids mag je naar binnen. Een toertje van een uur volgt en uiteindelijk mocht ik zelf een stuk steenkool uit de mijn hakken. Heel “cheezy” maar wel heel origineel. Wie kan er zeggen dat ‘ie in China in een kolenmijn kolen heeft staan hakken?!

Heb je nog tips voor reizigers die deze gebieden gaan bezoeken?Grasslands Xiahe
Praat met de Tibetanen! Zij spreken vaak wat beter Engels dan de Chinezen. De gesprekken die je met hen hebt zijn waardevol. Ze zijn zo vol van hun cultuur en het Buddhisme en willen je hier heel graag in meenemen. Ze leggen je in het Labrang klooster met alle liefde uit hoe de rituelen werken en nemen je vol trots mee naar de enige legale foto van de Dalai Lama in China. Met tranen in de ogen vertelden ze mij dat ze stiekem naar een uitzending hadden gekeken van een lezing van de Dalai lama. Heel bijzonder. Oh en Niu Rou La Mian. Hand-pulled beef noodles. In Songpan vind je de beste in de hele regio! En absolute must.

Reisspecialist nomadenEnne…heb je al ideetjes voor reis nummer 18?
Qinghai provincie. Of toch Xinjiang provincie… Of Tibet. Misschien combineer ik ze wel alle drie. Alhoewel ik toch ook wel meer van het noorden wil zien. Heilongjiang provincie bijvoorbeeld. Of meer richting Noord-Korea.
Er is nog zo veel te zien in China, zelfs voor mij! Misschien moet ik volgend jaar gewoon drie maanden op reis naar China. Mijn baas vindt dat vast niet erg!

PS. Meer foto’s van mijn reis andere China reizen van Bea en mij, vind je terug op ons Instagram account.

 

 

Wil je ook zo’n zelfde reis maken als Danny? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

world
world
  • Home
  • China
  • Bestemmingsexpert Danny terug uit China