Wat zie je nog in China van politiek leider Mao?
BlogAls we op reis gaan, vinden we het zelf ook leuk om wat meer te leren en te weten over de bestemming. Zo was en is Mao Zedong een belangrijke leider. Afbeeldingen van hem kom je nog steeds tegen in China. Wij zetten zijn geschiedenis voor je op een rijtje. Ook vraag je je misschien af of je er nu nog wat van merkt tijdens je China-reis. Daarom vertellen we je ook wat je vandaag de dag nog ziet van Mao zijn regeerperiode in China.
In 1927 brak er een burgeroorlog uit tussen de communisten en de nationalisten in China. Tijdens deze oorlog werd Mao uitgeroepen tot leider van de CCP (de Chinese Communistische Partij) in 1935. Pas in 1949 eindigde de burgeroorlog echt wanneer de communisten wonnen met Mao als leider. In 1958 startte Mao zijn eerste campagne: De Grote Sprong Voorwaarts.
Hij begon met het toeleggen dat iedere school, fabriek en andere instelling zelf in hun eigen hoogovens staal moesten produceren. Mao wilde van staal zo veel mogelijk wapens maken om China tot een supermacht van de wereld te krijgen. Hij vroeg hierbij de Sovjet Unie ook om hulp: in ruil voor staal van de SU, kregen zij landbouwproducten, zoals graan en rijst, van China. Hierom moesten de Chinese boeren erg veel graan produceren en de oogst afstaan aan de stedelingen, militairen en aan de Sovjet Unie. De boeren hielden hierdoor zelf nauwelijks wat over, waardoor een van de grootste hongersnoodperiodes van de geschiedenis ontstond.
Mao begon in 1966 met een van zijn andere campagnes: De Culturele Revolutie. Hij wilde hiermee de eer van het oude China herstellen. In dit jaar schreef een van Mao’s naaste medewerkers de citaten op van Mao, wat tegenwoordig bekend staat als het Rode Boekje. Hierin stonden de ideoligien van Mao over China en iedereen was verplicht om deze te lezen. Met deze handeling trad hij in de voetsporen van de Chinese keizers uit het verleden die ook het bepaalde memo’s hadden opgelegd. Rond deze tijd ontstond ook de burgerbeweging ‘De Rode Garde’, bestaande uit vooral jongeren, die ervoor wilde zorgen dat het ‘oude China’ werd vernietigd. In deze tijd vielen er veel slachtoffers en Mao heeft daarom ook een record op zijn naam staan: staatshoofd die de meeste slachtoffers heeft gemaakt in eigen land, zo’n zeventig miljoen …
Wat je vandaag nog ziet van Mao’s regime
Tegenwoordig kennen veel van ons Mao Zedong als de oude politiek leider met zijn Rode Boekje. In China zie je nog veel sporen van de in 1976 overleden communistisch leider. Mao heeft in China geregeerd van 1949 tot 1976. Zijn lichaam werd gebalsemd en opgebaard in een mausoleum op het Tianenmenplein (Plein van de Hemelse Vrede) in Beijing. Je vindt hier op het plein ook een groot portret van Mao.
Door het hele land heen wordt Mao nog volop vereerd. Je ziet op veel plekken Mao standbeelden en grote foto’s hangen bij belangrijke gebouwen. Ook kun je allerlei Mao-souvenirs kopen. China is nog steeds een communistisch land en Mao is de meest belangrijke communist geweest in de geschiedenis van China. Ondanks de vele slachtoffers die vielen tijdens zijn bewind, is het niet gek dat hij vandaag de dag nog vereerd wordt door de communisten.
Wil je meer weten over China? Bekijk hoe je reist in China of bekijk ons reisblog over China. Weten welke plekken je bezoekt in China? Neem een kijkje bij onze China-reizen!