Ga naar inhoud

Riksja Travel
China & Tibet

De geschiedenis van de Chinese Muur

Blog
Geschreven opwoensdag 30 oktober
Geschreven doorSuzanne Vermeer
china muur foto zonsondergang

De Chinese muur

“Waarom werd er gekozen voor een 8850 kilometer lange muur?”

Vele reizigers bezoeken en bewandelen ‘m vanuit Beijing. Voor mij, Bea als reisspecialist, was het ook zonder twijfel een van de hoogtepunten tijdens mijn China-reis. En wel zo vlak aan het begin; de Chinese Muur. Maar wat is de Chinese Muur precies? En hoe lang bestaat hij al?

De Chinezen zijn begonnen met het bouwen aan de Chinese Muur vanaf ongeveer 200 voor Christus en is opgebouwd uit aarde en lemen stenen. De dynastie die toen aan de macht was, was de Qin-dynastie, en zij legden de Muur aan als verdedigingswal tegen rondtrekkende nomadenlegers uit het noorden. De omstandigheden waarin de Chinezen de Muur hebben gebouwd moeten erbarmelijk zijn geweest. Er wordt zelfs gezegd dat voor elke meter muur (de Muur is 8850 kilometer lang) een man is gestorven.

chinese boer muur chinaEeuwenlang werd de Muur bewaakt door miljoenen Chinezen vanuit ruim 1000 forten en uitkijktorens.  Ook zie je onderweg torens en bakens. De torens lagen ‘twee pijlschoten’ van elkaar vandaan zodat geen enkel gebied onbeschermd zou zijn. De bakens werden gebruikt om te waarschuwen bij een aanval. Dit deden zij door mest te verbranden. Ten tijden van de Tang-Dynastie raakte de Muur in verval en werd er niet naar omgekeken. Daarna kwam de Ming-Dynastie en zij zagen wel weer brood in de Muur. Toen werden losse stukken verbonden tot de Muur zoals we deze vandaag de dag kennen. Ondanks de indrukwekkende lengte mocht het overigens toch niet baten. In de 13e eeuw werd de Muur door Mongoolse nomaden doorbroken en in de 17e eeuw nogmaals door de Mantsjoes.

Vandaag de dag is de Muur op erg veel nog plaatsen zwaar beschadigd of zelfs afgebroken. Daarom zijn sommige stukken ontoeganklijk voor toeristen. Gelukkig zijn er ook nog plekken waar we nog wel mogen komen.

reisspecialist bea chinesemuur chinaSinds 1987 staat de Chinese Muur op de Unesco Werelderfgoed-lijst en vanaf 2007 maakt de Muur deel uit van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Ga je met Riksja China naar de Chinese Muur vanuit Beijing dan bezoek je vaak het stuk van Jinshaling naar Simatai. Wij vonden dit een erg bijzonder stuk omdat een gedeelte hiervan nog niet gerestaureerd is. In Jinshaling begint je wandeltocht van 10 kilometer naar Simatai, vaak klimmend, soms dalend. Grote delen zijn niet gerestaureerd en dus een uitdaging. Bovendien is het een gedeelte waar een stuk minder toeristen komen waardoor het niet zo massaal aanvoelt. Ondanks dat het natuurlijk toch een ‘must-do’ is voor iedere toerist die voor het eerst in Beijing is…

Mijn eigen ervaring: Zelf heb ik (Bea) tijdens mijn tocht over de Muur, van Jinshaling naar Simatai, echt genoten. Ik vond het zo bijzonder dat ik op een plek liep waar zoveel is gebeurd en waar ver voor Christus aan gebouwd is. Ook de combinatie met het geringe aantal mede-toeristen op dit gedeelte van de Muur maakte het bijzondere gevoel helemaal compleet. Een dag om nooit te vergeten! 

Wil jij dit gevoel ook ervaren? Stel dan zelf je China-reis samen en start je reis in Beijing. Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in Beijing? Lees onze Beijing top 5 highlights. of ga terug naar ons China reisblog.

Of misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:
10 redenen waarom je naar China moet reizen.
Geschiedenis over het Terracottaleger in Xi’an.
Handige apps voor op reis in China.

world
world