Gelukkig Chinees Nieuwjaar
Blog
Als de avond van het Lentefestival (oudejaarsavond) is aangebroken, blijven we laat op. We gaan uitgebreid eten met de hele familie. Wanneer het twaalf uur is laten we fire crackers knallen.
De traditie van laat opblijven op oudejaarsavond is ontstaan uit een oud volksverhaal. In het oude China leefde er een monster genaamd “Year” , die er op ouderjaarsavond altijd op uit ging uit om mensen te verslinden. Daarom steken we fire crackers en rotjes af om het kwaad te verjagen.
Familietradities
Meestal op de eerste dag van de Lentefestival, bezoeken we de familie van de man en op de tweede dag brengen we een bezoek aan de familie van de vrouw. De derde dag eren we onze voorouders. Jongere generaties wensen de ouderen gezondheid en geluk in het nieuwe jaar, terwijl de ouderen de jongeren een cadeau of geld schenken als een wens voor hun veiligheid in het komende jaar.
Temple Fair en drakendansen
Temple Fair is heel belangrijk tijdens het Lentefestival. Er worden voorstellingen gegeven met acrobatiek, steltlope, leeuwen- en drakendansen. Er worden verschillende lokale hapjes gegeten. Tegenwoordig vindt Temple Fair voornamelijk nog plaats op het platteland.
Lantaarnfestival
Aan het einde van het Lentefestival (op de 15e dag van de eerste maan) is het Lantaarnfestival. We gaan naar het park en steken een heleboel lantaarns aan. Ze zijn gemaakt van zijde, papier en plastic. Ze hebben mooie vormen, zoals vlinders, vogels, bloemen en boten. Andere hebben de vorm van een draak, fruit en dierlijke symbolen van dat jaar.
Gelukkig jaar van het paard!
Dit jaar is het jaar van het paard, dus er zullen veel lantaarns met afbeeldingen van paardenrennen zijn. Tijdens het Lantaarnfestival eten we “Yuen Sin” of “Tong Yuen”. Dit zijn ronde knoedels gemaakt met kleverige rijst meel. De ronde vorm van de bol is een symbool van compleet zijn en voor eenheid.
Tenslotte wensen we iedereen een gelukkig nieuwjaar! Vrede en voorspoed in het jaar van het paard.