Chinees koken Sichuan style
BlogWe kennen allemaal de Chinees in de buurt. Maar dat is niet te vergelijken met het eten dat je in China voorgeschoteld krijgt. Het eten in China is veel smaakvoller en gevarieerder. Wat ook opvalt is dat voedsel voor de Chinezen niet alleen een zaak is van smaak. Het oog wil ook wat. Het eten moet mooi gepresenteerd worden en de smaken moeten niet te overweldigend zijn en uiteraard goed bij elkaar passen.
Door de grootte van het land smaakt het eten in iedere regio weer anders, bepaald door de cultuur, het klimaat en voedselbronnen. Zo is het eten in het oosten bij Shanghai zoeter dan in de rest van het land. En het eten in Chengdu en omgeving – de beroemde Sichuan keuken – is juist heel pittig en bij veel reizigers favoriet. Daarom hebben wij ervoor gekozen om met China online een kookworkshop te organiseren in Chengdu.
Gong Bao kip
De Sichuan keuken komt uit de Sichuan provincie in zuidwest China met de hoofdstad Chengdu. De Sichuan keuken is vooral bekend om de sterke smaken en het gebruik van knoflook en chilipepers. Een beroemd gerecht uit de Sichuan keuken is een kip met pinda’s gerecht “Gong Bao Ji Ding”, ook wel Kip Kung Pao genoemd. Tijdens onze kookworkshop in Chengdu leer je het maken. Hiermee kun je thuis alvast een beetje oefenen:
Je hebt nodig:
350 gram kipfilet
5 lente uien
3 teentjes knoflook
gemberwortel
pinda’s
2 theelepels bloem of maizena
zout en peper
een theelepel suiker
4 eetlepels soja saus
Snijd de kip in reepjes en meng de kip met bloem, water en wat zout.
Snijd de gemberwortel en de knoflook in dunne plakjes. Snijd de lente ui en de chili peper in stukjes.
Verhit olie in een wok en doe daar de gember, knoflook en chilipeper bij. Bak de kipfilet mee, voeg peper naar smaak toe.
Maak de saus van bloem, suiker, een eetlepel (rijst)azijn en soja saus en voeg deze toe. Voeg als laatste de lente uien en de pinda’s toe.
Mànmàn chi, oftewel: Eet smakelijk!
Wil je weten waar je dit heerlijke en makkelijke gerecht leert maken? Kijk dan bij onze bouwsteen Chengdu.