Beijing at night
BlogNet aangekomen in Beijing, ofwel Peking. Dat is toch wel spannend, want wat staat ons allemaal te wachten in dit land waar nauwelijks Engels gesproken wordt …? Gelukkig staat in de aankomsthal de transfer-man keurig te wachten met een bordje in zijn hand met onze naam erop. Een wat gereserveerde glimlach over en weer; wij zijn moe en de chauffeur is een man van weinig woorden. Daarmee is het taalprobleem ook opgelost. We rijden op deze grauwe dag, in een mistige smogdeken naar het centrum. Zo hadden we ons Peking wel voorgesteld ja.
We verblijven in een courtyard hotel; aaneengeschakelde bungalows rondom een pleintje, met magnolia bomen en wat oude potten en pannen. De lampionnen zijn nu nog uit, maar we verheugen ons erop ze ’s avonds te zien branden, dat zal sfeervol zijn!
Het plein van de Hemelse Vrede
Eerst maar eens van de kamer ons nieuwe thuis maken voor de komende dagen. Douchen, de koffer wat uitpakken, wat frisse kleren aan en snacks inslaan bij een minimarkt vlakbij het hotel. We besluiten een taxi te bellen die ons naar het plein der pleinen moet brengen: Tiananmen, het Plein van de Hemelse Vrede.
Het is een indrukwekkend plein, zwaar van melancholie en ontberingen. In een 365 graden ‘streetview’ zie je achtereenvolgens het parlementsgebouw, het mausoleum waar Mao ligt opgebaard, het oude station en natuurlijk de Poort naar de Verboden Stad, met het grote portret van Generaal Mao die je aanstaart. Onder zijn bewind zijn miljoenen Chinezen vermoord omdat ze ‘te kapitalistisch’ zouden zijn. Het geluid van de stad lijkt te verstommen als je stilstaat op dit plein en je voorstelt hoe het er hier aan toe ging in de jaren ’60. Wat een begin van onze reis. En we zijn er pas een paar uur!
Karaoke en kilometers lange food market
We besluiten de Verboden Stad morgen op ons gemak te bezoeken en nemen op aanraden van een mede-toerist die we spraken, terwijl de zon ondergaat en het langzaam donker wordt, de taxi naar Hou Hai Lake. We komen in een andere wereld terecht. Karaoke muziek klinkt uit de barretjes die dit verlichte meer omgeven.
Er zijn straatstalletjes die lekkers (?) verkopen, riksja rijders hangen in groepjes over hun fietsen, wachtend op hun volgende klant en rode lantaarns langs de oevers van het meer, weerspiegelen sprookjesachtig in het water. We lopen rond en kijken onze ogen uit. De restaurants hier zijn duidelijk gericht op toeristen maar dat vinden we deze eerste avond eigenlijk alleen maar fijn. Zo staan de menu’s ook in het Engels opgeschreven, iets wat later in onze reis niet vaak meer zou voorkomen buiten de hotels.
Peking eend en dansende Chinezen
Na een goede maaltijd (Mmmm Peking Eend, zo lekker!) en een lekker biertje, lopen we naar het eind van het meer waar ons weer een merkwaardig spektakel staat te wachten. Dames en heren van allerlei leeftijd en pluimage, komen hier samen om op 50 vierkante meter te stijldansen op klassieke muziek.
Het klinkt een beetje krakerig uit een oude getto blaster, maar het dansen wordt met grote precisie en betrokkenheid uitgevoerd, de dansende partijen kijken strak vooruit, alleen in hun ogen is de glinstering van genot zichtbaar. Want dat doen Chinezen niet zo gauw, uitbundig genieten.
Enthousiast geworden over Beijing? Combineer Beijing met onze andere China-reizen, ofwel bouwstenen. Maar waar begin je? Lees meer over logische routes op ‘hoe reis je in China?‘ of neem contact met ons op.
Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:
Beijing highlights top 5.
Geschiedenis van de Chinese Muur.
Eerste keer China? Dit zijn onze tips!
Of ga terug naar ons China reisblog.