Ga naar inhoud

Riksja Travel
China & Tibet

Gezondheid in China

Voorbereid op reis
Rondreis China

Gezond- en veiligheid in China

Naast het regelen van je China visum en geldzaken is je gezondheid op reis een van de belangrijkste dingen. Neem daarom alle tips en adviezen in acht om je reis zo onbezorgd mogelijk te laten verlopen. Voordat je aan je China reis begint kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, maar ook tijdens je China reis en bij thuiskomst zijn er een aantal aandachtspunten.

Lees hieronder voor de uitgebreide informatie over de gezondheid in China. Ook raden we je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

China is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks haar 1,3 miljard mensen komt criminaliteit heel weinig voor en je kunt ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl, de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, onder het kopje Landen en Reizen en dan onder Reisadviezen.

Gezondheid in China

Voor je naar China reist, is het raadzaam je in te lezen in de gezondheidsaspecten van je reis. Op deze pagina hebben wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet! Het gaat hier om algemene tips. Heb je vragen over jouw medicijngebruik op reis of over medische aandoeningen? Neem dan contact op met je arts of apotheker.

Rondreis China zijderoute

Voor vertrek

Zorg dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie waar ze kennis hebben van je gezondheid op reis. Op basis van je vaccinatieboekje kunnen zij je adviseren over welke vaccinaties je eventueel nog nodig hebt voor je reis. Het is belangrijk dat je hier ruim voor vertrek mee aan de slag gaat.

Controleer vooraf goed of de instelling waartoe je je wendt, aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie.

Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen bij jou thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, ook ’s avonds en in het weekend. Zij geven je dan advies en kunnen je ook direct inenten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig.

Medicijnen mee op reis

Als je medicijnen gebruikt, neem deze dan altijd mee in de originele verpakking met bijsluiter en etiket van je apotheek. Voor medicijnen op doktersvoorschrift kan je ook medicijnpaspoort aanvragen. Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen u gebruikt of waar u overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Uw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af. Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd. Vraag je arts of zij hier een Engelstalige brief bij kunnen voegen.

Als je een bril of lenzen draagt kan je ook je brilrecept of opticienverklaring meenemen.

Meer informatie over het meenemen van medicijnen vind je hier, op de website van de Rijksoverheid.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over vaccinaties en gezondheid op reis? Bekijk dan de onderstaande websites.

www.lcr.nl
www.gezondopreis.nl
www.thuisvaccinatie.nl

Gezondheid ter plaatse

Nadat je je vooraf goed hebt laten inlichten, is het natuurlijk ook belangrijk dat je op reis voorkomt dat je ziek wordt.

Er zijn een aantal simpele dingen die je kan doen!

  1. Was je handen!

Nadat je in het openbaar vervoer hebt gereisd, voor je eten aanraakt, wanneer je maar wil. Je kan ook een flesje desinfecterende handgel meenemen voor het geval er geen water en zeep in de buurt is.

  1. Eet verantwoord bereid voedsel

Let op dat je eten goed is gekookt en vermijd rauw vlees of vis. Groente en fruit kan je natuurlijk gewoon eten maar zorg dat ze waar mogelijk zelf pelt of schilt.

  1. Drink geen kraanwater

Het kraanwater in China is niet drinkbaar maar flessen water zijn overal goed verkrijgbaar. Probeer ijsblokjes en waterijs te vermijden; je weet immer niet met wat voor water die zijn bereid.

Op reis is het soms moeilijk om in te schatten waar je veilig kan eten. Onze persoonlijke tip is dan ook: eet vooral daar waar het druk is. Daar is de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten het hoogst. Eet bij die restaurants waarbij je goed kan zien dat het er schoon het is.

Veel van de tips spreken natuurlijk voor zich maar wees alert. Raadpleeg een arts als je vermoed dat je ziek bent of twijfelt over wat je hebt. Bij taalproblemen kun je een beroep doen op onze lokale partner.

Reizen in Tibet

Als je naar Tibet reist, is het verstandig rekening te houden met de hoogte.

Als je vanuit een gebied onder de 1000 meter landt op hoogtes boven de 2500 meter, zoals in Lhasa, krijgt je lichaam door de ijle lucht ineens minder zuurstof. Je kan dan last krijgen van hoogteziekte.

De kans op hoogteziekte wordt vooral bepaald door de drie onderstaande factoren.

  1. Snelheid van stijgen

Bij stijgingen van minder dan 300 meter per dag komt hoogteziekte vrijwel nooit voor.

  1. Slaaphoogte

De kans op hoogteziekte wordt vergroot als je meer dan 600 meter op een dag stijgt en als vervolgens op die hoogte overnacht.

  1. Aanleg

Sommige mensen zijn gevoeliger voor hoogteziekte dan anderen maar eerder ervaringen bieden geen garantie voor de toekomst. Ben je niet eerder hoogteziek geweest, dan betekent dat helaas niet per se dat je ook nu klachtenvrij blijft.

Symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, slapeloosheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, ernstige vermoeidheid, minder plassen, braken en traagheid.

Bij lichte klachten (hoofdpijn die redelijk op pijnstillers reageert) kun je volstaan met rust en een dag niet reizen. Voel je je echt ziek, raadpleeg dan gelijk een arts, hoogteziekte kan levensbedreigend zijn.

Als rust niet helpt, is afdalen de enige remedie. Voor Lhasa, waar je aankomt in Tibet, betekent dat dat je het land zult moeten verlaten want Lhasa is het laagst gelegen punt van Tibet op 3600 meter hoogte.

Gezondheid na thuiskomst

Als je in de weken na tergkomst koorts, darmklachten of andere klachten krijgt die je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang en waar je in China was.

 

world