Alles wat je moet weten over de Angkor Wat Tempels!
BlogAngkor Wat, er zijn maar weinig mensen die niet van deze indrukwekkende tempel in Cambodja hebben gehoord. Wat veel mensen echter niet weten is dat Angkor Wat slechts één van de vele tempels is op het gigantische tempelcomplex ‘Angkor’. Het hele gebied heeft een grootte van ongeveer 5000 voetbalvelden en ligt vol met verschillende tempel ruïnes. Angkor wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische gebieden van Zuidoost-Azië. Het is dan ook niet voor niets dat dit gebied sinds 1992 op de UNESCO wereld erfgoed lijst staat. We willen je een beeld geven waarom wij de Angkor tempels in Cambodja zo bijzonder vinden. Daarom beginnen we met een (kort 😉 ) geschiedenislesje en wat achtergrond informatie.
Een stukje geschiedenis van Angkor
Angkor (ook wel Yasodharapura) was de hoofdstad van het Khmer-rijk. Tussen de 9e en 14e eeuw was dit het machtigste rijk in Zuidoost-Azië. Door veel onderzoek zijn de grote lijnen van de geschiedenis van het Angkor tijdperk bekend. Een van de bronnen die ze hebben gebruikt zijn de ‘bas-reliëfs’ die je op veel tempels kunt bewonderen. Deze prachtige inscripties vertellen verhalen over de heersers en belangrijke gebeurtenissen.
Uit onderzoek is ook gebleken dat het destijds een omgekeerde wereld was. Waar in die periode in Londen enkele tienduizenden mensen woonden, waren dat er in Angkor maar liefst een miljoen! Prins Jayavarman II wordt in inscripties genoemd als stichter van het rijk. Deze prins geloofde in het hindoeïsme en eerde de hindoegod Shiva. Hij benoemde zichzelf tot heerser van het Khmer-rijk en onderging een ritueel waarmee hij ‘god-koning’ werd. In de tijd dat Jayavarman II heerste was Hariharalaya de hoofdstad van het Khmer-rijk. De bouw van Angkor, zo’n 20 kilometer verderop, begon pas aan het einde van de 9e eeuw.
‘Angkor’ vertaald uit het Khmer betekent ‘heilige stad’. De bouw van deze machtige en grote stad is begonnen rond het jaar 889. Het hele bouwproces heeft ongeveer 500 jaar geduurd. Hindoeïsme speelde in het begin een grote rol. Meer richting het einde van het rijk werd het boeddhisme steeds belangrijker. Hierdoor is een mengelmoes van hindoeïstische en boeddhistische tempels ontstaan. Sommige, van oorsprong hindoeïstische, tempels zijn later omgebouwd zijn tot boeddhistische tempel. De stad Angkor bestond niet alleen uit tempels. Er waren allerlei gebouwen en zelfs hele irrigatiewerken (zoals waterbassins). Er werd gebouwd met stenen en hout. Het hout is inmiddels vergaan en de stenen zijn overgebleven.
Rond de 14e eeuw veranderde er een hoop voor de Khmer. Het koninkrijk ‘Ayutthaya’ werd steeds machtiger en ook op andere plekken verloor het Khmer-rijk land en macht. Er is over deze periode weinig bekend. Onderzoekers denken dat Phnom Penh, de huidige hoofdstad van Cambodja, rond 1550 de functie als hoofdstad van Angkor overnam. Van het machtige koninkrijk was op dat moment niet veel meer over.
Pas halverwege de 19e eeuw is Angkor herontdekt. De tempels hebben in de tussentijd veel te verduren gehad. Zo hebben oorlog en diefstal veel beschadigd. Maar ook de jungle heeft in de loop van de jaren flink wat schade aangericht. De meeste tempels zijn inmiddels gerenoveerd maar bij enkele tempels kun je de kracht van de natuur nog goed zien.
Angkor Wat tempel
Angkor Wat is zonder twijfel de bekendste tempel van Cambodja. Hij is gebouwd in de 12e eeuw en is een van de grootste en belangrijkste tempels op het terrein. Dit is een van de tempels die zowel voor door hindoes als boeddhisten is gebruikt. Naast gewone toeristen zul je dus ook veel religieuze bezoekers tegenkomen.
Je zult bij deze tempel zeker niet de enige zijn. Toch is deze indrukwekkende tempel absoluut een van de hoogtepunten op je reis door Cambodja. Het is ook de moeite waard om de tempel van een afstandje te bewonderen. Rondom de Angkor wat ligt namelijk een grote gracht waarin je de weerspiegeling van de tempel kunt zien, erg mooi!
Bayon tempel
Dit is een van de best bewaarde tempels op het complex. De meer dan 200 lachende stenen gezichten en de versierde muren maken deze tempel echt bijzonder. Bayon is een tempel in Cambodja die je dan ook zeker niet moet overslaan.
Banteay Kdei tempel
Banteay Kdei is een wat kleinere, boeddhistische tempel. De bouwstijl is vergelijkbaar met die van Bayon. Dit is een van de weinige tempels waar overdag wat schaduw te vinden is.
‘Tomb Raider Tempel’: Ta Prohm tempel
Net als Angkor Wat is ook Ta Prohm een hele populaire tempel. Ta Prohm heeft iets wat de meeste andere tempels in Cambodja niet hebben. Je kunt hier goed zien wat het effect is als de natuur honderden jaren haar gang kan gaan. De planten en bomen die bij andere tempels verwijderd zijn, hebben ze hier laten zitten. Het resultaat is een fantastische tempel die half is opgeslokt door de jungle. Geen wonder dat de makers van Indiana Jones deze prachtige locatie hebben gekozen om de film Tomb Raider op te nemen.
Preah Khan tempel
Preah Khan is het minder bekende, kleinere broertje van de Ta Prohm tempel. Bij Preah Khan kun je ook de met jungle vervlochten ruïnes zien. Het voordeel van Preah Khan is dat je hier waarschijnlijk wat minder toeristen tegen zult komen dan bij de bekende Tomb Raider Tempel.
Angkor Thom tempel
Angkor Thom is eigenlijk niet echt een tempel maar een oude stadsmuur binnen het tempelgebied. Het complete ommuurde terrein is 12 bij 8 km groot. Bovengenoemde Bayon tempel is onderdeel van dit complex. Naast Bayon vind je in dit aparte ommuurde deel van Angkor nog een aantal andere tempels. De Baphuon tempel is hier een van. Klim naar boven voor een mooi uitzicht op de omgeving!
Meer tempels op het Angkor complex?
Naast de genoemde tempels zijn er nog vele andere tempels op het Angkor complex. Wij vond het echt de moeite waard om met een gids op pad te gaan. Met de weetjes en kennis van een local krijg je een goed beeld van hoe het leven er al die honderden jaren terug uit heeft moeten zien. Een hele indrukwekkende ervaring en daarom een van de hoogtepunten van je reis door Cambodja.
Tips voor tijdens een bezoek aan Angkor Wat
- Cambodja is geen rijk land en Angkor Wat trekt veel toeristen. Deze combinatie zorgt ervoor dat er veel bedelende kindjes te vinden zijn op het tempelcomplex. Wij vinden dat jonge kinderen naar school horen te gaan of in ieder geval niet aan het werk moeten zijn. Door geld te geven aan bedelende kinderen, houd je dit gedrag in stand. Wij raden daarom af om deze kids geld toe te schuiven. Wil je financieel wat bijdragen? Neem dan eens een kijkje bij ons Cambodja hulpproject.
- Zoals in de meeste tempels in Zuidoost-Azië, zijn ook in Angkor kledingvoorschriften van toepassing. Aangezien Angkor behoorlijk toeristisch is, worden deze voorschriften niet zo streng nageleefd. Toch is het wel zo netjes om deze voorschriften te respecteren en gepaste kleding te dragen. Voor ons een kleine moeite die voor de locals veel kan betekenen.
- Smeer je goed in en neem een hoedje mee. Je zult het grootste deel van de dag buiten doorbrengen en er is weinig schaduw bij de tempels.
- Bij sommige tempels kun je aapjes tegen komen. Ze zien er schattig uit maar kunnen soms ook een beetje brutaal zijn. Voer de aapjes niet en kom niet té dicht bij, dan is er niets aan de hand.
- Voor een unieke Angkor Wat ervaring ga je op de fiets. Je komt bij kleinere, onbekende tempels waar auto’s niet kunnen komen. Ook fiets je tussen de tempels door over junglepaden. Vraag nu je fietstocht in Angkor Wat aan met onze bouwsteen!