Legendes van Bumthang
BouwsteenWij zagen er natuurlijk niets, maar of wij geloven dat er wellicht ooit iets is geweest, dat laten we in het midden.
Dag 1 – Phobjikha/ Punakha – Jakar
Reistijd: ca. 4 uur
Na het ontbijt start de route naar de Bumthang regio. Vanuit het westen passeer je Pele la pas en Yotong la pass waar regelmatig yaks te zien zijn. Flink klimmen en daarna nog ongeveer 2 uur naar de Bumthang regio, de regio van ontelbare legendes. In de verte zie je de Jakar Dzong ‘Witte Vogel’ al liggen. Eerst rijd je langs het hotel om jezelf wat op te frissen en te lunchen.
Daarna is het tijd om de omgeving te verkennen. Vanaf de Dzong heb je een weids uitzicht over de vallei. Bij de Dzong vertelt de gids je al de eerste legendes over de vallei. Bumthang is een van de meest heilige plekken in Bhutan. Hier is ooit de bekering tot het boeddhisme begonnen. Daarna dient de volgende legende zich alweer aan in het klooster Kurjey Lhakhang. De Bhutanezen geloven dat de heilige Guru Rimpoche (dezelfde als van Tiger’s Nest) na het verslaan van demonen hier drie maanden heeft gemediteerd in de grot van de derde tempel. Er is hier dan ook een indrukwekkende muurschildering van hem te zien.
In de omgeving zijn nog veel meer kloosters te bezichtigen, maar wij vonden het afwisselender om nog even door het stadje te wandelen. De regio staat bekend om de yathra, het weven van pure wol met traditionele tekeningen en kleuren. Wellicht ken je de klederdracht al vanuit Tibet, maar je komt het hier ook veel tegen. Later op de dag kun je naar het Jambay Lakhang klooster gaan, waar je met een beetje geluk een gebedsceremonie kunt bijwonen. We merkten dat het boeddhisme in deze regio nog meer leeft dan in andere delen van Bhutan. Veel Bhutanezen maken dan ook pelgrimstochten naar de heilige plaatsen van Bumthang regio, waardoor er vaker ceremonies en festivals plaatsvinden.
’s Avonds kan er in de vallei nog wel een een sterke wind opsteken, waardoor het best fris is. Op je kamer kun je dan gezellig de houtkachel aansteken. In Jakar zitten ook een paar leuke barretjes en restaurants. Het enige tapbiertje van Bhutan, kun je drinken in Swiss Guesthouse aan de hoofdstraat.
Dag 2/3 – Jakar
De komende twee dagen kun je kiezen wat je gaat doen. Overleg met je gids wat er die dag te beleven is en maak samen een keuze. Omdat er vaak festivals zijn kun je eventueel een dag een kleurrijk festival bijwonen in deze regio.
Ook kun je bijvoorbeeld een dag besteden aan een bezoek aan de hogergelegen Tang vallei. Onderweg maak je een stop bij Membartsho, het vlammenmeer. Hoewel de naam het misschien doet vermoeden, het is geen warmwaterbron. Het is een heilig deel van de bergrivier, waar -hoe verrassend- een legende achter schuilt. Ooit was er een heilige die een tempel in een grot onder het water ontdekte, waar hij ook het beeld van Lord Buddha ontdekte. Niemand in het land die hem geloofde. Om te bewijzen dat de schatten er daadwerkelijk waren, sprong hij met een brandende boterlamp de diepte in. Na een tijdje kwam hij boven met in de ene hand een beeld uit de tempel en in de andere hand nog steeds een brandende(!) boterlamp. Sindsdien is deze plek als heilig verklaard.
Dag 4 – Ura en vertrek
Na het ontbijt rijd je naar Ura, een van de meest bijzondere dorpjes in Bhutan. Het dorp bestaat uit veertig traditionele huizen en wordt gedomineerd door het relatief nieuwe Ura klooster. Wandelen door het dorp geeft je echt een beetje het gevoel van een openluchtmuseum. Je wandelt over hobbelende keienstraatjes waar de vrouwen langslopen in kledendracht en sjaals van schapenhuid. Er is echt een dorpkern zoals je dat vroeger veel zag en even buiten de stad beginnen de velden met grazende yaks en zijn de schapenherders hun schapen bij elkaar aan het roepen. Traditionele producten uit deze omgeving zijn de yakthee en de yakkaas. Om eerlijk te zijn vinden wij dat niet echt een delicatesse, maar als je het uit beleefdheid een paar keer hebt geproefd, went het wel.
Ben je van plan om na je kennismaking met de legendes van midden Bhutan door te reizen naar India, reis dan via de Highroad to India. Gaat je vlucht naar huis vanuit Paro, ga dan over de Bhutanese highway terug naar het westen.