Ga naar inhoud

Riksja Travel
Azoren
Azoren

Handige weetjes over de Azoren

Algemene informatie
Azoren Ponta Delgada Sao Miguel

Handige weetjes

Voordat je naar een bestemming reist is het natuurlijk handig én leuk om wat over de bestemming te weten. We hebben hier enkele handige weetjes en info op een rijtje gezet. Op die manier kan jouw reis door de Azoren goed beginnen!

Beste reistijd:

De eilandengroep van de Azoren kennen een zacht maar wisselvallig klimaat. Qua temperatuur is het echter vrijwel altijd warm. De temperaturen blijven het hele jaar gemiddeld tussen de 15˚C en 25˚C. Het warme weer kan hier soms worden afgewisseld met veel neerslag. De beste reistijd is dan ook in juli en augustus omdat dit de periode is met de meest comfortabele temperaturen boven de 20˚C en de minste neerslag. In het najaar zijn de temperaturen ongeveer tussen de 17˚C en 20˚C. Omdat de Azoren in een hogedrukgebied liggen, wordt er ook wel gesproken van een vier seizoen in één dag. Zorg er dus voor dat je op alle soorten weer voorbereid bent, voordat je naar de Azoren vertrekt.

Tijdsverschil en voltage:
Op de Azoren is het twee uur vroeger dan in Nederland en het voltage is 220V.

Internet en bellen:
De Azoren horen bij Portugal, dus bij Europa. Je kunt je bel- en internetbundel op de Azoren gebruiken zoals je gewend bent in andere Europese landen.

De Azoren, een groep van negen vulkanische eilanden in de Atlantische Oceaan, werden in de vroege 15e eeuw ontdekt door Portugese zeevaarders. Diogo de Silves ontdekte ze waarschijnlijk als eerste in 1427, hoewel sommigen denken dat Gonçalo Velho Cabral er ook vroeg bij was. Toen de Portugezen aankwamen, waren de eilanden onbewoond, maar dat veranderde snel.

In de decennia daarna kwamen kolonisten uit Portugal en andere Europese landen zoals Vlaanderen naar de Azoren. Ze ontdekten al snel dat de eilanden perfect waren voor landbouw, vooral voor het verbouwen van tarwe, wijn en citrusvruchten. De Azoren lagen ook ideaal voor schepen die naar de Nieuwe Wereld of Afrika voeren, waardoor ze een belangrijke tussenstop werden.

In de 19e en 20e eeuw emigreerden veel Azoreanen naar Amerika en Canada, waar ze grote gemeenschappen vormden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog waren de Azoren strategisch belangrijk vanwege hun ligging in de oceaan. De luchthavens op de eilanden werden gebruikt door geallieerde troepen voor vluchten en militaire operaties.

Vandaag de dag zijn de Azoren een autonome regio van Portugal met hun eigen regering en parlement. De eilanden staan bekend om hun prachtige landschappen, diverse flora en fauna, en unieke cultuur. Ze zijn dan ook een populaire bestemming voor toeristen.

Portugal Azores Pico Windmill 2
Portugal Azoren Faial Caldeira

Taal en cultuur

Het Portugees is één van de talen die voortgekomen is uit het Latijn. Deze talen worden samen de Romaanse talen genoemd. In de voormalige Portugese kolonies zoals Brazilië en Mozambique wordt nog steeds Portugees gesproken, weliswaar in een ander dialect. Op de meeste plekken, vooral in de grote steden, hotels en restaurants, kun je prima terecht met Engels. Daarbuiten kom je met handen en voeten ook een heel eind. Een zakwoordenboekje Portugees is altijd handig. Hier alvast een voorproefje:

  • Goedemorgen & hallo = Bom dia
  • Hoe gaat het? = Como está?
  • Het gaat goed, dank u wel. = Bem, obrigado/a.
  • Tot ziens! = Adios!
  • Alstublieft = Por favor
  • Bedankt = Obrigado/a
  • De rekening alstublieft. = A conta, por favor.
  • Mag ik een foto van u maken? = Posso tirar-lhe uma foto por favor?
  • Ja = sim
  • Nee = não

De Portugezen zijn vriendelijk en ook een beetje verlegen, vraag daarom altijd van te voren even of je een foto van ‘Pablo’ of ‘Maria’ mag maken. Familie en goede vrienden begroeten elkaar met een kus op de wang, zowel mannen als vrouwen van hetzelfde geslacht. Portugal heeft geen macho mannencultuur. Toch zie je in een café voornamelijk mannen (en soms wat oudere dames die komen kijken waar hun man blijft).

De keuken van de Azoren is een heerlijke mix van Portugese tradities en lokale smaken. Zeevruchten zijn er volop, met gerechten als “caldeirada de peixe” (visstoofpot) en “lapas grelhadas” (gegrilde zeeslakken). Vleesliefhebbers moeten zeker “cozido das Furnas” proberen, een stoofpot die in vulkanische grond wordt gekookt.

De Azoren staan ook bekend om hun geweldige kaas, vooral “Queijo de São Jorge” van het eiland São Jorge. Vers fruit zoals citrusvruchten en ananas zijn hier super lekker, en het eiland São Miguel heeft de enige theeplantages van Europa.

Voor vegetariërs zijn er ook genoeg smakelijke opties. Denk aan verse groenteschotels, salades met lokale producten en gerechten met peulvruchten. De vruchtbare grond van de eilanden zorgt voor een overvloed aan vers en smakelijk fruit en groenten.

Voor zoetekauwen zijn er heerlijke traktaties zoals “massa sovada” (zoet brood) en “queijadas” (kleine kaastaartjes). Kortom, de keuken van de Azoren biedt een unieke en verrukkelijke ervaring die je niet wilt missen.

Portugal Azoren Terceira foodtour
world