Aanbevolen reisperiodes en klimaat Australië
Algemene informatieLekker weer?
Als je aan Australië denkt dan droom je weg bij de langgerekte stranden, uitgestrekte Outback en uren rijden zonder tegenliggers. Australië is zo’n 185 keer groter dan Nederland en het is dan ook zeker niet gek dat dit land verschillende klimaten kent. Wanneer je verschillende regio’s met elkaar combineert tijdens je reis, kan het niet anders of je passeert verschillende klimaatzones. Een ideale reistijd voor Australië als geheel is eigenlijk niet te geven. Het land kent dan ook het hele jaar door toerisme. De seizoenen in Australië zijn tegenovergesteld met die in Nederland. Zo is het tijdens onze zomervakantie in Australië winter en vieren de Australiërs kerst in hun bikini op het strand.
Als je alles leest over temperaturen en klimaten duizelt het je misschien. Je hele kledingkast meenemen is geen optie en sjouwen met (te) veel kleding is ook niet leuk. Daarom onze tip: zorg voor voldoende gemakkelijke (katoenen) kleding en neem naast dunne kleding ook kleding van dikkere stof zoals jeans mee. Met een warme trui, sweater en jack ben je dan bijna overal op voorbereid! En is het echt alleen maar heet: één of meer bijzondere Aussie T-shirts kopen doe je vaak toch wel!
Omdat bijna iedere reiziger veel informatie wil over het Australië klimaat in de verschillende gebieden van Australië, vind je hieronder een uitgebreid overzicht over het weer in Australië. Let op: we zouden wel willen, maar echt het weer voorspellen kunnen we natuurlijk ook niet!
Klimaat in het noorden van Australië
Het gebied rond Darwin, heeft een nat, tropisch klimaat. Het is er dan ook het hele jaar door warm, doorgaans ook aangenaam weer. Je kunt er eigenlijk twee periodes onderscheiden:
Mei t/m oktober: Dit is de tropische winter. De temperaturen schommelen tussen de 21ºC minimum en 31ºC maximum. Warme, droge dagen, een blauwe lucht en koele nachten, kortom perfect weer om safari’s in de buitenlucht te maken, zoals met onze Crocodile Dundee Drive.
November t/m april: Dit is de tropische zomer in Australië. Temperaturen lopen van circa 25ºC minimum tot 35ºC maximum. Het is dus nog steeds warm. Wel is het vochtig, regent het (vooral tussen januari en maart) en komen er onweersbuien en stormen voor.
Voordeel is dat de watervallen op zijn mooist zijn, net als het vogelleven en het aantal kleuren groen in de natuur is overweldigend. Wel kunnen delen van parken als Kakadu gesloten zijn.
Het Red Centre
Het Midden van Australië rond Ayers Rock heeft een woestijnklimaat, waarbij je vier periodes kunt onderscheiden. Let op: er zijn grote verschillen in dag -en nachttemperatuur, dus meerdere lagen kleding zullen je het best bevallen.
Maart t/m mei: De herfst van het Red Centre. Het is overdag warm, ’s nachts koelt het af. Temperaturen liggen tussen de 13ºC minimum en 28ºC maximum. Kortom een prima tijd om dit gebied te voet/per busje te verkennen, bijvoorbeeld door middel van de bouwsteen Dreamtime in de Outback.
Juni t/m augustus: Dit is de winterperiode en is eigenlijk het beste seizoen. Je hebt vaak zonnige dagen, geen wolkje aan de lucht en koele, frisse nachten, waarbij je heerlijk rond het kampvuur kunt zitten. Warme kleding ’s ochtends en ’s avonds is wel nodig. De minimum temperatuur ligt rond het vriespunt, overdag wordt het circa 20ºC.
September t/m november: Het voorjaar in het Red Centre. Het is vaak iets warmer dan de periode maart t/m mei. Minimum circa 14ºC, maximum circa 30ºC. Zonnig overdag en ook de avonden en ochtenden zijn lekker.
December t/m februari: Zomer in het Red Centre. ‘s Nachts blijft het zo’n 21ºC, terwijl het overdag wel 35ºC kan worden. Reis je in deze periode, drink dan in ieder geval voldoende. De busjes zijn overigens airconditioned.
Queensland - de oostkust
Queensland en het Great Barrier Rif rond Cairns hebben het hele jaar gematigde temperaturen. Om te beginnen met het water: de watertemperatuur is heerlijk: zo’n 28ºC in januari en februari. Je hebt dus geen wetsuit nodig. In de winter, juni en juli, circa 22ºC.
Oktober t/m december: Heldere, warme dagen met doorgaans tegen de late middag onweerswolken, waaruit het ’s avonds regent. Veel bomen bloeien en watervallen beginnen te stromen. Het rif is vol leven, het is de broedtijd voor koraal en je ziet veel kleurrijke vissen. De temperatuur aan de kust is circa 22-36ºC.
Januari t/m maart: Het is dag en nacht warm en in deze periode valt ook de meeste regen. Het regenwoud is vol kleur, zelfs de Outback wordt behoorlijk groen. Temperatuur aan de kust ook circa 22-36ºC.
April t/m mei: Dit is de mildste tijd van het jaar. Het regent minder, de dagen zijn warm en zonnig en er waait soms een koel zeewindje. De nachten zijn lekker koel. Temperatuur aan de kust is circa 18-30ºC. Je kunt in deze periode prima de bouwsteen Smoothie op het Palmenstrand doen.
Juni t/m juli: De koudste maanden in de tropen, maar ook die met de minste regen zodat je bij het kampvuur kunt genieten van een heldere sterrenhemel. Toch wordt het niet vroeg donker zoals bij ons. Temperatuur aan de kust is circa 12-26ºC.
Augustus t/m september: Het wordt weer warmer en je hebt zonnige dagen met soms een koele zeewind. Het is tijd voor de z.g.n. Humpback-walvis die naar de tropen komt om aan het eind van de zomer in Australië weer naar Antarctica te zwemmen. Kusttemperaturen liggen op circa 15-30ºC.
Klimaat in het zuidoosten van Australië
Het zuidelijke gedeelte van de oostkust van Australië heeft een zeer gelijkmatig, bijna Middellandse Zee-achtig klimaat. Gemiddeld is het in Brisbane het hele jaar door iets boven de 20ºC. Van juni t/m september kan het minimum dalen tot ca. 10ºC. Regen valt het hele jaar wel, de meeste in de periode december t/m maart. Het is er eigenlijk altijd goed verblijven, vandaar dat deze streek ook erg populair is in Australië zelf.
In Sydney is het eigenlijk alleen midden in de winter (juli en augustus) onder de 10ºC, de overige maanden en vooral in de zomer, december t/m maart, is het al snel 20ºC tot 25ºC.
Zuid-Australië kent, zoals bij ons, duidelijk zomers en winters en wel net omgekeerd vergeleken met Europa. Zo is Melbourne heerlijk warm (gemiddeld 20-25ºC) van oktober t/m april maar van juni t/m augustus ligt de temperatuur tussen de 6 en 14ºC . Dan is het dus een Europese winter! In Canberra komt de temperatuur vaak net boven het vriespunt uit. Hetzelfde geldt voor Tasmanië waar het ’s winters echt koud kan worden. Van september t/m november ligt het gemiddelde op zo’n 13ºC; ’s zomers wordt het maximaal zo’n 20ºC.
Het westen van Australië
West Australië en dan vooral het kustgebied rond Perth heeft hete droge zomers (gemiddeld 30ºC) en natte, milde winters (gem. 10ºC). De winden en stormen van de oceaan hebben veel effect op het weer hier. De semi-aride woestijn van Halls Creek naar Broome en van Geraldton naar Albany is heet (circa 38ºC) in de zomer van december t/m februari en mild in de winter van juni t/m augustus (circa 19ºC). ’s Nachts kan het echter flink koud worden.
Het noordwesten, de Kimberley, kent 2 seizoenen:
Mei t/m november: De droge tropische winter met heldere zonnige dagen en koele comfortabele nachten. Dit is het meest geschikte reisseizoen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 35ºC.
December t/m april: De natte tropische zomer met veel regen, tropische cyclonen op zee en vooral veel wind en regen aan land. Het gebied is dan moeilijk bereisbaar. De temperatuur is in deze periode ook circa 35ºC, alleen is de luchtvochtigheid een stuk hoger.
Het zuidwesten kent 4 seizoenen:
September t/m november: Veel wilde bloemen, gevarieerde weersomstandigheden. De minimum temperatuur is circa 12ºC, de maximum temperatuur circa 25ºC.
December t/m februari: Dit is de beste tijd om te genieten van de prachtige stranden die West-Australië te bieden heeft. De minimum temperatuur ligt rond de 17ºC, de maximum is circa 31ºC.
Maart t/m mei: In deze periode heb je warme dagen en koele nachten. Met een gemiddelde temperatuur van 26ºC is het dus prima weer om tours door dit gebied te maken.
Juni t/m augustus: Deze periode is off season en er worden geen tours uitgevoerd.