Avontuurlijke Andes route
Rondreis✓ ontdek het koude zuiden én ruige noorden
✓ veel vrijheid door deels te reizen met een huurauto
✓ veel gegarandeerde ervaringen door veel excursies inclusief
Dag 1 – Buenos Aires, aankomst
De reis begint in Buenos Aires, waar je vandaag aankomt. Je wordt opgewacht in de hal en naar je de hippe wijk Palermo gebracht, een laagbouwwijk met statige panden en oude bomen. De kamers van het kleinschalige hotel zijn modern en sfeervol ingericht. Bij de inrichting van het gehele hotel hebben ze oog gehad voor details waardoor je echt een huiskamergevoel hebt.
Dag 2 – Buenos Aires, op pad met een Porteño
De volgende ochtend ontmoet je een echte Porteňo die je vanochtend op sleeptouw neemt. Je bezoekt enkele hoogtepunten van Buenos Aires maar gaat vooral naar zijn favoriete plekken. Je gaat bijvoorbeeld naar het park, drinkt wat in zijn koffiebarretje en slentert samen door zijn favoriete (winkel)straatjes. ’s Middags heb je tijd om zelfstandig op pad te gaan en de wat meer toeristische trekpleisters op te zoeken, je weet immers de weg al een beetje. Struin over het Plaza de Mayo, bekend van de Dwaze Moeders en het balkon waar Evita Peron haar speech gaf, ga naar Maradona’s wijk La Boca of bezoek een milonga, waar de tango tot in de late uurtjes gedanst wordt.
Dag 3 – Buenos Aires, vertrek naar Calafate
Reistijd: circa 30 minuten excl. vlucht
Na het ontbijt kun je rustig aan doen. Je gaat op eigen gelegenheid naar de luchthaven, dan bepaal je zelf hoe laat je gaat. Je volgende bestemming op deze reis is El Calafate. Nu gaat elke reiziger die het zuiden van Argentinië bezoekt erheen vanwege de gletsjers. Bij aankomst brengt een transfer je naar het hotel in Calafate. De kamers zijn eenvoudig maar gezellig en hebben warme dekens en verwarming. Vraag bij aankomst alvast aan de receptionist om een lunchbox voor de volgende dag. De rest van de dag is ter vrije besteding. In het centrum van Calafate vind je veel winkeltjes, restaurants en bars.
Dag 4 – Calafate, Hike en boottocht door Los Glaciares National Park
Na het ontbijt, rond 08:30 uur, word je opgehaald en rijd je over land in zo’n tweeënhalf uur naar de ingang van het Glaciares National Park. Hier betaal je de entree voordat je verder gaat. Een half uur later ben je bij de ‘pasarelas’, drie platformen die door paden en trappen met elkaar verbonden zijn en langs een deel van de Perito gletsjer liggen. Je hebt hier zo’n anderhalf uur de tijd om van platform naar platform te lopen, hopend op een ‘rupture’.
Vervolgens vaar je naar de overkant van het meer waaraan de Perito Moreno ligt. Je hoort een uitleg in het Engels over hoe het lopen met ijzeren nagels onder je schoenen gaat; vrij simpel. Vervolgens wandel je anderhalf tot twee uur over het ijs in groepjes van maximaal 20 personen. Rond 18:00 uur ben je terug in Calafate.
Dag 5 – Calafate, ter vrije besteding
Vandaag heb je ter vrije besteding. Wij vonden het zonde om hier slechts één dag te verblijven, zeker vanwege de binnenlandse vluchten die je nodig hebt om in El Calafate te komen. Ga bijvoorbeeld een hele dag varen op het meer Lago Argentino. Een reden voor veel reizigers om naar deze plek te komen. Kleed je goed aan met een muts, handschoenen, dikke sjaal en thermokleding. Kies een boottocht die zowel langs de ijsschotsen vaart als langs de verschillende gletsjers. Zoals de Spegazinni, de hoogste gletsjers en de Upsala, de grootste gletsjer.
Wil je net iets anders doen dan de rest? Ga dan paardrijden rond Lago Argentino. Samen met een Gaucho uit de regio verken je het gebied op een bijzondere manier. Vraag je reisspecialist naar gletsjer boottocht en andere mogelijkheden.
Dag 6 – vertrek Calafate, bus naar Puerto Natales
Reistijd: circa 6,5 uur
Je reist in de ochtend per bus van Calafate in Argentinië naar Puerto Natales in Chili. Houd je paspoort bij de hand voor de grensovergang. De bus doet er ongeveer 6,5 uur over. In zo’n vijf minuten loop je van het busstation naar het guesthouse in het dorp, vlakbij het centrum. Je kamer is netjes en uiteraard is er goede verwarming. In de huiskamer met openhaard en tv is het heerlijk bijkomen van de reisdag.
Ben je op tijd, dan kun je ’s middags nog een boottrip boeken naar de Balmaceda gletsjer over de Serano rivier. Of wandel gewoon door dit dorp, het is piepklein, eigenlijk heel schattig. Al snel merk je dat er weinig gebeurt. Er is een pizzeria, wat barretjes en langs de boulevard staan bankjes om naar de zonsondergang te kijken. Strijk ’s avonds in de huiskamer van het guesthouse neer met een boek of de kaart van Torres del Paine en maak een praatje met de eigenaresse. Ga vroeg naar bed, morgen wordt een intensieve dag!
Dag 7 – selfdrive naar Torres del Paine National Park
Reistijd: circa 2 uur
Na een vroeg ontbijt haal je de huurauto op bij het kantoortje in het dorp en laat je je informeren over de weersomstandigheden. Dit is gelijk de reden dat wij ervoor gekozen hebben om dit gebied per huurauto te ontdekken; je bent flexibel en kunt inspelen op het weer. Dé reden om naar Torres te gaan is het zien van de twee puntige rotspieken, de ‘Torres’ en laten zij nou net heel vaak gehuld zijn in een wolkenpak. Is het slecht weer, rijd dan linksom en begin bij het Grey meer. Vanuit hier kun je een wandeling maken en de ijsschotsen en gletsjer van dichterbij bekijken. Vervolgens rijd je via Cuernos del Paine door naar je slaapplek, een eenvoudige refugio waar alle wandelaars bij elkaar komen en ’s avonds genieten van de ‘daghap’. Je slaapt in een stapelbed in een gedeelde slaapkamer voor ongeveer 6 personen. Ook de overige faciliteiten deel je.
Heb je ’s ochtends helder weer, rijd dan rechtsom. Na ongeveer twee uur kom je aan bij Refugio Torres, waarna je gelijk kunt starten met de klim naar Base de Torres; 4 uur heen en 3 uur terug. Dat klinkt onmogelijk, maar van december tot februari is het hier ’s avonds nog tot ca 22:00 uur licht, ook andere reizigers doen het zo. Het is wel een lange dag. De wegen naar het park zijn onverhard, maar als je niet te hard rijdt dan is het ook met een kleinere auto prima te doen.
Dag 8 – Torres selfdrive eindigt in Puerto Natales
Reistijd: circa 3 uur
Heb je gisteren geluk gehad en de klim naar Base de Torres kunnen maken, dan rijd je vandaag via het Grey meer terug naar Puerto Natales. Hier dronken wij een kopje koffie met uitzicht op de gletsjer in de verte. Zat het weer je niet mee, dan heb je hopelijk vandaag meer geluk. Start vroeg, want het is een pittige klim van in totaal zo’n 7 uur. Neem hierna nog even de tijd om uit te rusten en rijd dan in ongeveer twee uur terug naar Puerto Natales, waar je de auto inlevert. We hebben nog één nachtje in dit ‘torres’ dorp ingepland voordat je verder reist, want je komt pas laat aan. Na het eten vielen wij al snel in slaap, heerlijk even onze benen laten bijkomen van de afgelopen dagen.
Dag 9 – vertrek Puerto Natales, bus naar Punta Arenas
Reistijd: circa 4 uur
Na het ontbijt neem je afscheid van de gastvrouw en loop je naar het busstation, op naar de volgende bestemming. Je reist vandaag per bus in ongeveer 4 uur van Puerto Natales naar Punta Arenas in het zuiden van Chili. Je wordt bij aankomst naar een guesthouse gebracht waar je vriendelijk wordt ontvangen en je intrek neemt voor twee nachten. Wij maakten vandaag een wandeling door de stad. Het zuiden van Chili was vroeger een welvarend gebied met schapenbaronnen en zeevaarders, totdat het Panamakanaal in Midden-Amerika gegraven werd. In het centrum van Punta Arenas staan nog veel oude, deftige huizen die herinneren aan die welvarende tijd. Plaza Munoz is het middelpunt, een plein met cipressen, bankjes en een monument ter nagedachtenis aan de oorspronkelijke bewoners van Vuurland, het is ongelooflijk te bedenken dat die hier ondanks de weersomstandigheden rondliepen met alleen een schapenvel om hun lijf. Rond het plein staan villa’s van voormalige beroemde zeelieden en handelaren.
Dag 10 – Punta Arenas, bezoek pinguïneiland
De volgende ochtend ga je zelf op pad. Met wat hulp van de receptionist en een kaart van de stad kom je een heel eind. In het Magallanes museum zie je de ontwikkeling van Punta Arenas; het begin, de absurde gedachte van de Spanjaarden in 1520 om op deze ijskoude, afgezonderde plek een kolonie te stichten, tot de havenstad zoals hij er nu bij ligt. Loop vervolgens omhoog naar het Mirador Santa Cruz, waar je uitkijkt over de vrolijk gekleurde daken van de stad met daarachter de zee. Lunch vervolgens in de buurt van de haven en loop als je nog zin hebt naar het museum Salesiano, wat het leven en de uitroeiing van de indianenstammen zien.
Om 17:00 uur word je bij je hotel opgehaald en naar de haven gebracht voor de boottocht door de legendarische Straat van Magallanes, naar het pinguïneiland. Als je niet naar Ushuaia in Argentinië gaat, is dit het meest zuidelijke punt van je reis door Patagonië. Je vaart tijdens zonsondergang, rond half 8 ben je weer terug in de haven.
Dag 11 – vlucht Puerto Montt, aankomst Puerto Varas
Reistijd: circa 45 minuten excl. vlucht
De volgende dag ga je zelf op alle gemak naar de luchthaven voor je vlucht naar Puerto Montt. Onder je liggen de besneeuwde toppen van de Andes, bij helder weer zie je enorme, uitgestrekte gletsjervelden vanuit je vliegtuigstoel voorbij glijden. Bij aankomst in Puerto Montt haal je je huurauto op. Na een korte handen-en-voeten-uitleg rijd je richting Puerto Varas. Dit Duits aandoende stadje heeft de beste uitzichten die je maar kunt wensen tijdens een wandeling naar de supermarkt. Het fotogenieke kerkje is leuk, maar de plaats moet het echt hebben van de ligging aan het Llanquihue meer met daarachter de Osorno vulkaan.
Het centrum van Puerto Varas is niet zo druk. Je verblijft in een guesthouse met knusse woonkamer op 5 minuten lopen van het centrum. Helaas geen uitzicht, dat is alleen weggelegd voor de dure zakenhotels.
Dag 12 – Puerto Varas, verblijf
Wij voelden een erg ongedwongen sfeertje in deze stad en kozen ervoor om rustig aan te doen en te wandelen langs het meer. Maar de omgeving leent zich uitstekend voor raften, kanoën, of mountainbiken. Er is ook een tour naar de Osorno vulkaan (halve dag) waarbij je met een kabelbaan naar een uitzichtspunt gaat. Je komt uiteindelijk tot 1000 meter onder de top, dus niet helemaal bovenaan. Wij vonden het leuk om vandaag langs het meer naar de Petrohue watervallen rijden. Een leuke rit en hoewel de watervallen niet hoog zijn, maar wel breed, raast het water krachtig naar beneden, zodat je stuifwater op je gezicht kunt voelen.
Voor het diner vonden wij het weggestopte restaurantje Las Buenas Brasas waar veel gerechten van de grill komen. Het wordt gezellig druk rond een uur of 8.
Dag 13 – vertrek naar Puyehue met selfdrive
Reistijd: circa 4 uur
Het eerste gedeelte van vandaag gaat via Frutillar (ook gelegen aan het meer) en de highway richting het noorden. Je slingert het laatste stuk echt om de meren heen met her en der in de verte witgetopte vulkanen. Eenmaal bij Puyehue aangekomen word je ontvangen door Audrey en Michael . De kamer is eenvoudig maar sfeervol en kijkt uit over het meer. Voor het raam heb je een brede zit-vensterbank.
Na aankomst is er de mogelijkheid om te gaan wandelen of paard te rijden, vraag je gastheer naar tips. De rijafstand van vandaag is namelijk ‘slechts’ 4 uur. De eigenaar van dit familiehotel is een voormalig chef. Door dit feit, het uitzicht en de ontspannen sfeer hier, raden we aan hier vanavond te dineren. Wil je dit graag, geef dan bij aankomst even een seintje. Vanaf de eetkamer zie je de Puyehue vulkaan liggen, dinner with a view!
Dag 14 – rijden naar Pucon
Reistijd: circa 6 uur
Vandaag wordt een pittige maar indrukwekkende dag. We hebben niet gekozen voor de snelste route (4 uur) door het merengebied van Chili, maar voor de pittoreskere B-route van ca. 6 uur. Een lange rit dus, over soms slechte wegen, maar je bent tenslotte op reis. Je rijdt langs het vlakke Calafquen meer en via een hobbelige weg al zigzaggend om de grote gaten die soms in de weg zitten. Neem vooral de tijd om onderweg even te stoppen en te genieten van de omgeving. Nadat je Villarrica bent gepasseerd rijd je langs het meer verder richting Pucon, vanwege de Villarrica vulkaan inmiddels een toeristische trekpleister. Het dorp ligt ingeklemd tussen de vulkaan en het gelijknamige meer. Wij genoten ‘s avonds van een stuk zalm en een goed glas wijn, autorijden hoeft tenslotte niet meer want je bent al thuis. Loop na zonsondergang even naar buiten, grote kans dat je een roodgloeiend stroompje lava van de vulkaanhelling af ziet glijden.
Dag 15 – Pucon, vulkanen wandeling
Eigenlijk komen veel reizigers maar voor één ding naar Pucon in Chili: de Villarica vulkaan beklimmen. In het hoogseizoen klimmen zo’n 350 mensen per dag naar de top. Toch raden wij deze tocht af. De klim is toeristisch, pittig (8 uur heen en terug) en je mist de panorama’s van de vulkaan vanaf een afstand. Na het ontbijt staat daarom een trek rondom de vulkaan op de planning, in de ochtend heb je meer kans op wolkvrij weer. Met een gids en in klein gezelschap maak je een 2,5 uur durende wandeling over een soort maanlandschap met diepe kraters. Dan door groene en oeroude bossen en over leegstaande riviertjes waar de lava destijds doorheen gestroomd heeft. Bij helder weer zie je een panorama van nog meer vlakke meren en gigantische vulkanen.
De kans dat je de vulkaan Villarica ziet is vrij groot, inwoners schatten het op zo’n 75%. Teruggekomen in het dorp kun je lunchen en de middag doorbrengen op het lavastrand aan het meer of de winkels bekijken. Sla bijvoorbeeld dan wat snacks en drinken voor morgen in.
Dag 16 – vertrek Pucon, vlucht naar Atacama
Reistijd: circa 6,5 uur excl. vlucht
Je rijdt vandaag terug naar Puerto Montt en neemt vervolgens een vlucht naar je volgende bestemming, de woestijnstad Calama in Noord-Chili. Er volgt een transfer van 2,5 uur van de luchthaven van Calama naar San Pedro de Atacama. Meestal kom je er aan het eind van de dag aan. Als je je intrek hebt genomen in je hotelletje, heb je de avond verder vrij. Overal vind je restaurantjes en zelfs internetcafés.
San Pedro de Atacama ligt in het hart van de gortdroge Atacamawoestijn. Aan de rand ervan begint de ‘Salar de Atacama’, een fatamorganisch zoutmeer, met daarachter weer de 5916 meter hoge vulkaan Licancabur. San Pedro heeft geen verharde wegen en telt 1500, van de wereld vervreemde, inwoners.
Dag 17 – San Pedro de Atacama, naar de Maanvallei
Wandel deze ochtend op je gemak door het sfeervolle San Pedro. De meeste huizen zijn gebouwd van adobe, zelfs de 17e-eeuwse kerk is ervan gebouwd. Een bezoek aan het antropologische museum Gustavo Paín is de moeite waard; hier liggen vondsten uit het verre verleden van de voorvaders van de huidige bewoners.
In de namiddag word je opgehaald bij je hotel en ga je in internationaal gezelschap de Atacama woestijn in. Bij de mooiste panorama’s wordt een korte stop gehouden. Vervolgens rijd je de Maanvallei binnen (entree ca. $17 p.p.). Het spel van wind, zon, zand, zout en steen heeft hier de meest vreemde creaties achtergelaten. Op de achtergrond staan de Andespieken fier overeind. Zoek een rustig plekje op de top van een heuvel om te genieten van de zonsondergang en de opkomst van de maan. Je omgeving vervormd in magische kleuren rood, paars, groen, blauw. Aan het begin van de avond ben je weer terug in San Pedro.
Dag 18 – vertrek San Pedro, aankomst in Salta
Reistijd: circa 10 uur
’s Ochtends vroeg neem je de bus naar Salta in Argentinië. Elke seconde van de 10 uur dat je onderweg bent, boeit. Je maakt enkele stops onderweg, natuurlijk om de grens te passeren maar ook om je benen te strekken en even te genieten van het uitzicht. Dit is een lange dag reizen en de wegen zijn niet altijd verhard, houd er rekening mee dat je brak zult zijn aan het eind van de dag.
Salta ligt op 1280 meter hoogte in de Lerma vallei, omgeven door groene heuvels. Bij aankomst is het eerste wat wij deden onze jas of trui uittrekken, heerlijk. Je regelt zelf een taxi naar je koloniale hotel in het centrum. Het is er klein en knus met 20 kamers en er is een patio waar je met wat geluk nog in de zon kunt zitten.
Dag 19 – Salta, paardrijden met gaucho’s
In de omgeving van Salta wonen nog veel gaucho’s op een traditionele manier en doen ze alles te paard. Ook jij klimt vandaag op een paard en waant je voor een dag een echte gaucho. Geen paniek, ook voor beginners is de tocht goed te doen. Na het ontbijt op de ranch worden de paarden gezadeld en volg je samen met de andere reizigers stapvoets de gids. Al snel ruil je het historische dorp Chicoana in voor wijdse uitzichten over tabakplantages met Andespieken in de verte. De gaucho-gids kent de route op z’n duimpje. Onderweg vertelt hij over het tabakproces en de omgeving. Terug op de ranch wordt er een traditionele bbq klaargemaakt waar uiteraard de lappen vlees (vegetarisch is ook mogelijk) en de wijn niet ontbreken. Voordat je teruggebracht wordt naar het koloniale hotel in Salta is er nog wat tijd om te onstpannen.
Dag 20 – Salta – Cafayate, fietsen langs wijnbodega’s
Reistijd: circa 3,5 uur
Wellicht met wat spierpijn van de paardrijdtocht van gister sta je vroeg op. Na het ontbijt haal je de huurauto op en vertrek je richting de wijngebieden. Het grootste gedeelte gaat over een geasfalteerde weg maar heeft een bijzonder toetje. Het laatste deel van de route brengt je door het landschap van Quebrada de Cafayate, een kloof met kleuren die van lichtroze via terracotta naar dieprood en donkerpaars gaan. Gelijk na aankomst haal je de fietsen op en ga je op eigen houtje langs verschillende bodega’s. Onze favorieten vind je in de reisinformatie die je van onze lokale agent ontvangt. Wij genoten met volle teugen want je hoeft nu niks uit te spugen. Controleer voor dat je op pad gaat de banden en remmen goed want het zijn niet de gazelles die je in Nederland gewend bent. Aan het eind van de middag rijd je terug naar het dorp en lever je de fiets weer in. Je verblijft op een blok lopen van het centrale plein zodat je ’s avonds wederom kunt genieten van glas wijn uit de regio.
Dag 21 – Cafayate, rijden naar Cachi
Reistijd: circa 4 uur
Wij deden het ‘s ochtends rustig aan, al hangt een en ander af van hoeveel je precies hebt genoten van de lokale wijnen. Deze route is niet de snelste weg tussen Cafayate naar Salta maar zeker de nacht in het adobedorpje Cachi meer dan waard. Wij vonden dit het ’t mooiste stuk van de hele route rondom Salta, met groene valleien en dramatische, schrale bergen. Stop onderweg zeker even in Molinos, een piepklein dorp tussen de desolate, kale bergen. De kerk van dit dorpje is een beschermd historisch monument. Drink een kop koffie of lunch op het beschaduwde pleintje nadat je het dorp bekeken hebt. Na ongeveer drie uur rijden, duiken bijna als verrassing de adobe huisjes van Cachi tussen de uitgestrekte bergen voor je op. Het is met 1500 inwoners de belangrijkste plaats in de vallei, op 2200 meter hoogte. Je hebt de middag vrij om de dorpssfeer op te snuiven of in de omgeving rond te rijden, bijvoorbeeld naar Las Pailas waar je prachtig kunt wandelen. Tussen januari en maart kun je ook bij het hotelzwembad blijven.
Dag 22 – Cachi, vertrek naar Salta
Reistijd: circa 3,5 uur
Word net als het dorp zelf langzaam wakker en doe rustig aan. Vandaag start je het laatste gedeelte van de selfdrive. De route gaat grotendeels over onverharde weg waardoor je langzaam rijdt maar extra kunt genieten van de omgeving. Wij kochten in Cachi nog wat versnaperingen want onderweg kom je nauwelijks ‘leven’ tegen. Je komt door het nationale park Cardones wat bekend staat om de enorme cactussen, erg fotogeniek. Het laatste stuk naar Salta is weer geasfalteerd.
Je levert je huurauto in bij het kantoor in het centrum van Salta. Je slaapt weer een nacht in het koloniale patiohotel waar je enkele dagen geleden ook hebt overnacht. ’s Avonds kozen wij voor een van de vele restaurantjes rondom het centrale plein, 9 de Julio. Met uitzicht op de kathedraal met imposante deuren en een hoop bling-bling, probeerden wij de heerlijke empañadas en tamales; lokale gevulde pasteitjes.
Dag 23 – vlucht naar Buenos Aires
Vandaag vlieg je terug naar Buenos Aires. Je verblijft weer een nachtje in de moderne wijk Palermo. Het hotel ligt enkele straten verwijderd van een lekkere Argentijnse steak en een goed glas ‘vino tinto’.
Tip: Een beroemde tangobar is ‘El Viejo Almacen’ met spectaculaire shows. Wil je een tangoles, laat het ons dan weten.
Dag 24 & 25 – vlucht terug naar huis
Vandaag regel je via de hotelreceptie een taxi en ga je op op eigen gelegenheid naar het vliegveld van Buenos Aires voor de vlucht terug naar Nederland. Je kunt ook naar Rio de Janeiro vliegen en daar nog een paar dagen verlengen op het beroemde Copacabana strand, voor je terugvliegt.