Roadtrip USA
Rondreis✔ Rijd te paard met een indiaan door Monument Valley en fiets door Zion
✔ Ontdek Chinatown met een local in San Francisco
Dit is reizen 'the real American way'! Met onze Roadtrip USA rijd je in je eigen huurauto van hoogtepunt naar hoogtepunt. Verken San Francisco, rijd via Death Valley naar Las Vegas, verken Zion op de fiets en geniet van alle stilte in Monument Valley, op een paard. Je eindigt aan het strand van iconisch Santa Barbara. Je overnacht in hotels en lodges en bepaalt je eigen tempo.
Dag 1 – Aankomst in LA
Na een vlucht van ongeveer twaalf uur kom je aan op LAX, de internationale luchthaven van Los Angeles. Je gaat eerst door de douane en daarna haal je je bagage van de band en ga je de huurauto ophalen. Elke autoverhuurder heeft een gratis shuttlebus naar het verhuurkantoor. Reis in ongeveer tien minuten naar je centraal gelegen hotel. Vanaf hier sta je met nog eens vijftien minuten rijden met je voeten in het zand van Venice Beach. Je West-Amerika-vakantie kan beginnen!
Dag 2 – Verblijf in Los Angeles
Vlak bij je hotel vind je vele kleine koffietentjes om te ontbijten. Wij begonnen de dag lekker met een grote muffin en koffie van de Starbucks. Vandaag heb je de hele dag de tijd om Los Angeles te verkennen. Natuurlijk mag een bezoek aan Hollywood niet ontbreken. Op de Walk of Fame bewonder je de roze sterren die eeuwig schitteren, en natuurlijk bestaat in sterrenstad Hollywood altijd de kans om een beroemd persoon tegen het lijf te lopen!
De rest van de dag reden wij met onze huurauto door wereldstad LA. Luxe boetieks langs Rodeo Drive, de beroemde pier van Santa Monica, fleurige hippiekramen bij Venice Beach, restaurants en terrasjes, maar vooral kleurrijke mensen. Aan de boulevard dronken we een margarita. De zonsondergang en koele zeewind kregen we er gratis bij …
Dag 3 – Los Angeles – Kingman
Reistijd: circa 6 uur
Vandaag begint je roadtrip Amerika echt en stap je de volgende scène van je eigen film in. Van hectische glitter and glamour stuif je over stoffige woestijnwegen naar Route-66-stadje Kingman. Onderweg kregen wij het echte Route-66-gevoel met antieke Cadillacs langs de weg en verlaten pompstations.
Vanavond overnacht je in een motel langs de highway in Kingman, een stoffig stadje waar niet veel te doen is. Je slaapt hier om de lange route richting Grand Canyon te onderbreken en morgen uitgerust verder te rijden. Parkeer je auto voor je kamer, bestel een grote cola met hamburger in een roadside diner en daarna vroeg naar bed!
Dag 4 – Kingman – Grand Canyon
Reistijd: circa 3 uur
Sta op tijd op want vandaag rijd je naar de zuidkant van het Grand Canyon Nationaal Park. Het eerste nationale park tijdens je Amerika roadtrip en daarom de plek waar je de ‘America the beautiful‘ nationale parkpas koopt bij de ingang van het park. Je parkeert je auto voor de lodge en je checkt in bij je houten cabin, op de rand van de canyon.
Daar sta je dan eindelijk, op de rand van dé Grand Canyon. Een bizar gevormd stuk natuur, circa tweemiljard jaar geleden uitgesleten door de denderende Colorado-rivier. De scheur in de aardkorst is op sommige plaatsen bijna 1800 meter diep en 29 kilometer breed! Ga op het randje zitten, laat je benen bungelen en geniet!
Zie de kleuren van de canyon veranderen terwijl de zon ondergaat in de vallei, een magisch moment van de dag!
Dag 5 – Verken de Grand Canyon
Trek stevige schoenen aan want vandaag ga je de canyon verkennen!
Je kunt kiezen voor de makkelijke route van het ene punt naar het volgende. Deze Rim Trail is zo’n twintig kilometer lang. Dit hoeft je niet allemaal te lopen, want er rijdt een shuttlebus waarbij je onderweg kunt uitstappen bij de verschillende uitzichtpunten. Het uitzicht is telkens net even anders, en soms kijk je honderden meters de diepte in.
Kies je voor flink klauteren, dan brengt de Bright Angel Trail je een stukje naar beneden de Grand Canyon in. Voor ons gevoel kwam de bodem geen meter dichterbij totdat we terug omhoog keken. Je daalt snel af, en reken voor elk uur dat je naar beneden loopt zo’n anderhalf uur kuiten bijten terug naar boven.
Dag 6 – Grand Canyon – Bluff (Monument Valley)
Reistijd: circa 4 uur
Met de airco op de koudste stand cruise je vandaag over Highway 163 naar Monument Valley. Een eindeloos lange weg met een paar bochten dwars door de woestijn. De lucht is bijna altijd diepblauw en zand is overal. Boven de weg zindert de hitte. Je laat langzaam de uitlopers van de Grand Canyon achter je, waarna je onderweg 1001 tinten bruinrode rotsen tegenkomt.
’s Middags rijd je richting Bluff, een klein western plaatsje met grote karrenwielen en oude Amerikaanse auto’s voor de deur. Je slaapt in een sfeervolle houten kamer. In Bluff is niet veel te beleven, behalve af en toe een rodeo. Maar dit is ook de charme; hier ontdek je het middle-of-nowhere-gevoel van Amerika.
Avontuurlijke alternatief: kamperen midden in Monument Valley
Als alternatief bieden wij ook een avontuurlijke optie aan je een nachtje midden in Monument Valley verblijft. Maak kennis met de Navajo cultuur op een van de mooiste plekken in de natuur. Even offline en verbinden met elkaar in plaats van met de Wi-Fi. In plaats van een 5-sterren hotel, slaap je een nacht in een tent onder duizenden sterren. Back-to-basic, maar zeker niet afzien. Je wordt begeleid door een lokale Navajo gids. Hij laat je Monument Valley zien en vertelt traditionele verhalen rondom het kampvuur. Bekijk voor meer informatie onze bouwsteen ‘Kampvuurverhalen bij de Navajo‘. Geef het bij ons aan als je interesse hebt in deze optie, dan voegen wij dit avontuur toe aan je reis.
Dag 7 – Bluff (Monument Valley) – Zion
Reistijd: circa 5,5 uur
Vandaag rijd je na het ontbijt in een klein uur naar Monument Valley. Het is almaar rechtdoor en ineens uit het niets zie je in de verte immense rotsen aan de horizon. Het lijkt alsof je een schilderij inrijdt. Je bent gearriveerd in de ‘vallei tussen de rotsen’ zoals de Navajo-indianen hun Monument Valley noemen. Rotsen met namen als Elephants Butt, Three sisters en Totem Pole, rijzen 365 meter de lucht in!
Trek een lange broek en schoenen met sokken aan, want je gaat samen met een Navajo-indiaan te paard de vallei in. Volgens ons de leukste manier om dit indianenland te verkennen. Je stapt ongeveer twee uur over stoffige woestijnpaden. Rond lunchtijd zadel je af. Zie je het niet zitten om op een paard te hobbelen, dan kun je ook de vallei in per stoere jeep.
Vanaf Monument Valley rijd je in ongeveer vierenhalf uur naar Springdale, bij het nationale park Zion. Onderweg kom je langs het helderblauwe Lake Powell bij Page. Aan het eind van de dag even plonzen in het zwembad: lekker bijkomen van je indrukken tot nu toe!
Dag 8 – Verblijf in Zion
Na het ontbijt loop je, of neem je een gratis bus, naar de fietsshop in Springdale, waar je fiets klaarstaat. In de drukke zomermaanden is een gedeelte van Zion afgesloten voor auto’s. Je kunt je fiets meenemen op de gratis parkshuttle naar de top van Zion. De Pa’rus Trail met de smalle fietspaden is een aanrader! Na een paar uur fietsen ben je terug in Springdale, tijd voor een uitgebreide lunch op een terrasje in de zon of een verfrissende duik in het zwembad.
Wij vinden Springdale het leukste dorp in de omgeving met sfeervolle restaurants, terrasjes en kunstgaleries.
Dag 9 – Zion – Bryce Canyon – Zion
Reistijd: circa 2,5 uur
De volgende dag heb je alle tijd voor Bryce NP. Anders dan grote broer Grand Canyon, kijk je bij Bryce uit over een immense pilarenzee in alle tinten bruin-geel-rood. Bij uitzichtpunten langs de weg zie je diepe kloven met steeds andere hoodoos: bizarre rotsformaties. Bij de ingang van het park ontvang je een trailkaart van de canyon. Veel reizigers wandelen de Navajo Trail. Wij vinden het leuker om de Navajo Trail te combineren met de Queens Garden Trail. Deze trail is wel langer, maar je ziet meer van Bryce Canyon en de afdaling is minder steil.
Dag 10 – Zion – Las Vegas
Reistijd: circa 3 uur
Vanochtend heb je nog voldoende tijd om nogmaals het prachtige nationale park te bezoeken of ga je lekker bijkomen aan het zwembad bij je saloonhotel. Vanuit Springdale heb je nog een kleine drie uur rijden voor de boeg. Je gaat vandaag naar een must see in je auto-rondreis Amerika: Las Vegas! Als je wat later op de dag vertrekt, kom je in de avondschemer aan in de stad: Vegas op zijn best! Vanuit de woestijn zie je in de verte een zee van lichtjes. Met open mond reden wij The Strip op, dé hoofdstraat van Vegas.
Vegas is één groot gokpaleis. In elk hotel rinkelen de muntjes en worden pokerfiches over de tafel geschoven. Pokerface op, klaar voor het grote geld. Schuif aan bij een tafel met lage inzet, zodat de croupier tijd heeft om je het spel uit te leggen. Op naar het echte werk!
Dag 11 – Je verblijf in Las Vegas
Waarschijnlijk ben je pas in de vroege uurtjes naar bed gegaan. Je hoeft vandaag even helemaal niks en kunt rustig uitslapen. Wil je Las Vegas overdag bekijken? Doe dit dan in de ochtend, wanneer het nog koeler is. Winkelen kan met de aanwezige airco altijd. Vegas is een waar shopwalhalla met vele verdiepingen tellende winkelcentra.
’s Avonds slenteren over de Strip zorgt voor vermaak tot diep in de nacht. Vaar romantisch mee met een gondelier onder de Rialto-brug door naar het Palazzo in The Venetian. Loop in een uurtje van Parijs naar New York en zie tientallen fonteinen dansen bij Bellagio. En er is nog zoveel meer. Vegas staat ook bekend om uitbundige dinnershows, concerten van wereldsterren en nachtclubs waar beroemde dj’s hun sets draaien. Kijk dus voor vertrek even wat er gaande is op het moment dat jij er bent en reserveer je kaartjes.
Dag 12 – Las Vegas – Mammoth Lakes
Reistijd: circa 5,5 uur
Vandaag laat je de wereld van alles over-the-top weer achter je. Een versnapering voor onderweg kun je nog even halen bij de vierverdiepingenhoge M&M-winkel … Eenmaal zoevend op de highway wordt de stad snel kleiner in je achteruitkijkspiegel.
Je rijdt vandaag om of door Death Valley heen op weg naar Mammoth Lakes. Zet in het laatste geval wel je airco op de koudste stand, want Death Valley is het warmste en droogste stukje van Amerika. In de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot 50°C, dus regelen we een overnachting voor je in Mammoth Lakes; het is dan te warm om in Death Valley te verblijven. Reis je in het voor- of naseizoen, dan plannen we in plaats van Mammoth Lakes wel een nachtje Death Valley voor je in. Je slaapt dan midden in het nationale park.
Dag 13 – Mammoth Lakes – Yosemite
Reistijd: circa 3 uur
Reis vanuit Mammoth Lakes in een kleine drie uur door naar de vallei van Yosemite. Je rijdt op de hoogste autoweg van Amerika door bergen versierd met beekjes en watervallen.
Onderweg naar je lodge kun je vast het park verkennen. Wij vinden Bridalveil Fall een van de mooiste watervallen in de vallei. Laat je auto staan op de hoofdparkeerplaats en neem de gratis shuttlebus die je overal in het park brengt. Slapen doe je op een uniek plekje vlak bij de ingang van Yosemite. De inrichting van de lodge is wat gedateerd, maar door de perfecte locatie kun je hier het beste uit je verblijf in Yosemite halen.
Dag 14 – Verblijf in Yosemite
De volgende dag heb je meer tijd om Yosemite te ontdekken. Met een duidelijke kaart op zak volg je de trailbordjes en kun je verschillende hikes door het park maken. Rotsen die recht naar beneden snijden, overal riviertjes en watervallen en steeds de Half Dome -als een gigantische stenen ei – in het zicht.
Dwars door kloven loop je bijvoorbeeld naar de top van Vernall Fall. Wij vonden de nevel van de waterval heerlijk verkoelend.
Ben je een fanatieke wandelaar? Dan raden we aan om een volledige dagtrekking door de Yosemitevallei te maken. Regel de dag van aankomst bij de campingreceptie een buskaartje naar Glacier Point, het hoogste punt van de Panorama Route. Je wandelt zeven uur langs gletsjers, bergen en watervallen. Wij vinden dit de mooiste en meest afwisselende wandeling door de Yosemitevallei.
Dag 15 – Yosemite – San Francisco
Reistijd: circa 4,5 uur
Vanuit Yosemite laat je het natuurgeweld van de afgelopen dagen achter je en rijd je via een glooiende heuvelweg naar de stad. Van veraf zie je het bekendste bouwwerk van San Francisco al liggen: de Golden Gate Bridge. Felrood steekt de brug af tegen de moderne gebouwen van de stad. Voordat je daadwerkelijk de brug oversteekt, kom je langs een plek waar bijna iedereen stopt, omdat het een van de fotoplekken is waar je zowel de brug als de stad tegelijkertijd ziet. In de stad viel ons op dat de wegen echt heel steil zijn, en dat je bovenaan bij een stoplicht soms de weg voor je niet ziet, zo steil!
Bij je hotel parkeer je de auto in de straat of in de nabij gelegen betaalde parkeergarage. Je overnacht in deze multicultistad in een centraal gelegen hotel vlakbij het opstappunt van de cable car, die je naar de leukste wijken van de stad brengt.
Dag 16 – San Francisco
Begin de dag goed met een stevig ontbijt, want samen met onze gids ga je de levendige doolhof Chinatown verkennen. Bij de entree van de wijk hangen lampionnen aan een poort vol Chinese tekens. Erachter slenter je van winkels met gegrilde krekels naar goud versierde wierrooktempels en grote leeuwenkopbeelden die op wacht staan. Ondertussen vertelt onze gids je over de betekenis van het jaar van de koe of aap en proef je onbekende ingrediënten op de markt.
In smalle steegjes krioelen soms honderden mensen met plastic tassen winkel in, winkel uit, op weg naar een heilige pagode of restaurant waar vissen buiten staan uitgestald. Je neemt een kijkje bij een apotheek met kruidenmengsels tegen allerlei ziektes en komt terecht in de gelukskoekjesfabriek.
Na de lunch heb je tijd om de boot naar Alcatraz te nemen. Dit gevangeniseiland op anderhalve kilometer van de stad, staat bekend als de gevangenis waar de zwaarste criminelen naar toe werden gestuurd. Ontsnappen was niet mogelijk vanwege de strenge bewaking en sterke stromingen in het water eromheen. Ook Al Capone heeft hier tijd uitgezeten in een piepkleine cel omdat hij fraude had gepleegd. Het onderhoud van de gevangenis, samen met de salarissen van de bewakers zorgden ervoor dat het een van de duurste gevangenissen werd en daarom is Alcatraz in 1960 gesloten.
Dag 17 – San Francisco – Monterey
Reistijd: circa 2,5 uur
Vandaag ga je echt genieten van je auto-rondreis Amerika. De ultieme roadtripervaring vind je hier op de Highway 1 langs de Californische kust. Wij vinden het een verrassend diverse route met surfspots, wuivende palmen, enorme, luxe strandvilla’s, metershoge kliffen en hier en daar een verdwaalde hippie in een artistiek kustdorpje. De weg kronkelt langs de zee en dwars door bergen en bossen. ’s Ochtends kunnen mistflarden zorgen voor een haast mystiek landschap.
Dan kom je aan in het plaatsje Monterey, vlakbij het pittoreske stadje Carmel by the Sea. Monterey ligt direct aan de kust. Net buiten Monterey ligt het schiereiland Punta de Los Lobos (Wolvenpunt), een van de vele Californische natuurreservaten. Wat dit park bijzonder maakt zijn de kleine baaitjes en wandelroutes naar mooie uitzichtpunten vanwaar je zeehonden en zeeleeuwen kunt zien.
Dag 18 – Monterey – Santa Barbara
Reistijd: circa 4 uur
Na het ontbijt vervolg je de kustweg naar Santa Barbara. Deze relaxte stad heeft geen hoogbouw en je vindt er veel koloniale gebouwen met een bijzondere architectuur. De Spaanse invloeden zijn duidelijk zichtbaar met de vele witte huizen, kleine pleintjes en brede straten. Het is zeker vier uur rijden, maar met tussenstops ben je zo een dag onderweg.
Hoe zuidelijker je komt, hoe zonniger Californië wordt. Bij aankomst in deze relaxte stad rijd je onder de palmbomen naar het knusse motel gelegen vlakbij de kust. Ontspan lekker aan het zwembad, of loop meteen naar het strand voor een frisse duik. ’s Avonds zoek je een terrasje op aan het gezellige State Street. Dit is een populaire straat met veel winkels en restaurants waar je meteen in de gemoedelijke Santa-Barbara-sfeer komt.
Dag 19 – Santa Barbara
De volgende ochtend loop je naar het brede zandstrand van Santa Barbara. Het is hier het hele jaar door lekker weer met een gemiddelde temperatuur van 24°C. Aan het einde van State Street ligt de houten pier van Stearns Wharf, een van de oudste havens van de Californië-kust. Op alle stranden van de stad is het heerlijk rustig, maar voor wat activiteit ga je naar West Beach naast de pier.
Rondrijden door de meest bekende wijk van Santa Barbara, Montecito, is ook een hele belevenis. Hier wonen veel beroemheden in megagrote villa’s. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek naar het huis van Oprah Winfrey!
Dag 20/21 – Vertrek Amerika, aankomst Amsterdam
Reistijd: circa 2,5 uur
Na het ontbijt rijd je naar de luchthaven van Los Angeles waar je je huurauto inlevert. Je roadtrip Amerika zit erop en vanaf hier vlieg je terug naar huis. Gaat je vlucht laat op de dag, dan kun je lekker uitwaaien op het strand, een wandeling maken tussen de happy people op de boulevard of nog een Californische golf pakken.
Wil je langer aan het strand verblijven dan kun je je reis ook verlengen met een of meerdere dagen of je kunt verder doorrijden naar het zuiden richting de Mexicaanse grens voor een bezoek aan San Diego.
Onze slaapplekken
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Roadtrip USA - smart variant
Wil je graag op Roadtrip USA en vind je het fijn om in gevarieerde accommodaties te overnachten? Dan plannen we deze smart-variant voor je in. Zo overnacht je in San Francisco dichtbij Union Square en regelen we een fijn hotel voor je in Kanab, in plaats van in Springdale (bij Zion). Je laatste paar nachten zijn niet aan het strand, maar in het binnenland, bij San Luis Obispo. Houd er rekening mee dat je voor de terugvlucht naar huis nog wel een stukje moet rijden naar de luchthaven. Soms zijn de hotels minder sfeervol, zijn ze onderdeel van een grotere keten of hebben ze een andere locatie. Slimme keuzes van onze kant, waardoor jij tijdens deze Roadtrip USA optimaal geniet.