Rondreis Balkan in 3 weken
Rondreis✓ Verblijf in kleinschalige stadshotels, guesthouses en traditionele herenhuizen
✓ Inclusief o.a. boottocht Komani en kookworkshop
Voor wie de Balkan met veel variatie wil beleven, hebben wij deze drieweekse rondreis samengesteld. Je maakt kennis met de natuur, cultuur en geschiedenis die het schiereiland te bieden heeft in drie landen. Wil je er strand bij of meer natuur? Bekijk dan het alternatief onderaan de pagina.
Rondreis Balkan in 3 weken
Met deze rondreis door de Balkan combineer je drie landen in één: de natuurpracht van Albanië, orthodoxe kloosters van Noord-Macedonië en Europa’s land in opkomst Kosovo. Door het combineren volg je eigenlijk een perfecte cirkel, zonder dat je teveel op-en-neer hoeft te rijden. Wij regelen de vergunning en verzekering om met je huurauto de grenzen over te gaan.
Uitbreiden? Wil je een extra land toevoegen aan je reis? Met drie dagen extra voeg je bijvoorbeeld het regenwoud van Biogradska Gora en een kustverblijf bij de Baai van Kotor in Montenegro aan je reis toe. Omdat wij het wandelen bij Durmitor NP in Montenegro nét wat mooier vinden dan in Theth en dit meer op de route ligt, wisselen we ook die twee om. Onderaan de pagina kun je deze variant kiezen.
Dag 1 – Begin je rondreis in Albanië
Reistijd: ca. 30 minuten
In principe kun je deze rondreis beginnen in Tirana, Skopje of Pristina, maar directe vluchten gaan vooral naar Tirana. Bij aankomst op de internationale luchthaven van Tirana ben je snel buiten. De luchthaven is compact en je bent er zo doorheen. Je wordt naar je hotel gebracht en eenmaal daar vertelt onze partner je alles wat je moet weten en geeft je een roadbook met praktische informatie.
Je overnacht in een centraal gelegen hotel op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Wil je beginnen met een uitzicht over de stad, neem dan de kabelbaan naar Mount Dajti.
Dag 2 – Çkemi Tirana
Tirana biedt een unieke samensmelting van postmoderne, communistische en Ottomaanse architectuur. Ervaar de diverse invloeden in één oogopslag op het Skanderbeg-plein of geniet van een krachtige espresso in een van de trendy koffiebranderijen in de hippe Blloku-wijk.
Optioneel: verken de stad met een lokale gids, die je meeneemt door zijn eigen dagelijkse leven en je alles vertelt over de rijke geschiedenis van de stad.
Dag 3 – 1000 ramen van Berat
Reistijd: ca. 2,5 uur
Onderweg naar Berat is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de havenstad Dürres. Vooral het fort met de Venetiaanse toren en het amfitheater zijn de moeite waard! De eerste stop in het zuiden is een van de meest schilderachtige steden van Albanië: Berat. Deze UNESCO-werelderfgoedlocatie staat bekend om haar witte huisjes, oranje daken en overvloedige ramen. Wij hebben ervoor gekozen om deze dag door de straten te slenteren en aan het eind van de middag naar een uitkijkpunt te wandelen. Een adembenemend uitzicht wacht op je vanaf de kasteelheuvel, die je bijna op alle foto’s van Berat ziet. Je overnacht hier in een typisch Berati-huis, een harmonieuze combinatie van steen en hout met traditionele details.
Dag 4 – Leer koken van een local
Ontdek de geheimen van de Albanese keuken, die doordrenkt is met zowel Italiaanse als Ottomaanse invloeden. Zoetigheden en gebak zijn geliefd in het hele land, en elke regio heeft zijn eigen culinaire specialiteiten. In de ochtend stap je in de auto en rij je naar een restaurant net buiten de stad. Hier krijg je niet alleen de kans om enkele traditionele Berat-gerechten te leren bereiden, maar de chef-koks delen ook boeiende verhalen over de culinaire tradities van de regio Berat. Na afloop geniet je natuurlijk van je zelfgemaakte lunch. Deze culinaire ervaring is ook geschikt voor gezinnen met kinderen van 10 jaar en ouder.
De rest van de dag heb je de vrijheid om Berat en de omgeving verder te verkennen.
Dag 5 – Vrije dag of optioneel actief?
Genoeg door de straten van Berat geslenterd? Gelukkig valt er in de nabije omgeving nog zoveel te ontdekken. Wat dacht je van een wandeling door de adembenemende Osumi Kloof? Neem een verfrissende duik in deze nabijgelegen kloof en wandel met een groep van 2 tot 25 deelnemers langs natuurlijke wonderen, waaronder de Champagne Falls en Devil’s Gate. Voor een wat minder inspannende ervaring kun je ook kiezen voor een wijnproeverij in de buurt van Berat. Hier krijg je inzicht in de wijnproductie en kun je de heerlijkste lokale wijnen proeven, vergezeld van lokale lekkernijen zoals kaas en olijven.
Vraag je reisspecialist naar de mogelijkheden. In dit geval raden we wel aan om een extra nacht in Berat te overwegen, zodat je voldoende tijd hebt om ook de stad zelf te verkennen.
Dag 6 – Ohrid, Noord-Macedonië
Reistijd: ca. 3,5 uur (excl. grensovergang)
Vanaf Berat rijd je in ongeveer 3 uur naar de grens met Noord-Macedonië. Hier kun je nog een korte stop maken bij Lin, één van onze bouwstenen aan het meer van Ohrid of verder rijden naar Ohrid. Voor de lunch kun je bijvoorbeeld langs het dorp Radozda. Hier kun je op de steigers van de restaurants genieten van heerlijke visgerechten en de trappen beklimmen naar een mysterieuze kerk, gewijd aan de aartsengel Michaël, die in een grot is gebouwd. Omdat hier maar weinig toeristen komen, is het handig om eerst bij het restaurant om de sleutel te vragen voordat je de trappen naar boven neemt.
Ongeveer een half uur later arriveer je in Ohrid zelf en parkeer je de auto buiten de stadsmuren. Je accommodatie bevindt zich in het centrum, waardoor je gemakkelijk kunt wandelen langs de meest boeiende bezienswaardigheden. In een halve dag kun je het amfitheater bezoeken, de beroemde orthodoxe kerk verkennen en genieten van het uitzicht vanaf een van de terrassen.
Dag 7 – Boottocht over het meer van Ohrid
Vandaag stap je aan boord om Ohrid vanaf het meer te verkennen. Dit biedt een unieke kijk op de bijzondere ligging van dit stadje en geeft je inzicht in haar tumultueuze verleden.
’s Middags is het de moeite waard om enkele dorpen langs het meer te bezoeken. Een absoluut hoogtepunt rondom het meer van Ohrid mag je zeker niet overslaan: het klooster van Sint Naum. Dit 10e-eeuwse klooster is genoemd naar de Bulgaarse schrijver die wordt beschouwd als de grondlegger van het Cyrillische schrift. In de hoofdkerk van het klooster hangt een mysterieuze sfeer in het donker, met gezang op de achtergrond en fresco’s die worden verlicht door kaarslicht. Een charmant detail is de aanwezigheid van vele pauwen die vrij rondlopen.
Optioneel: Ohrid staat ook bekend om haar kloosterwijn. We kunnen vervoer en een proeverij voor je regelen bij een klooster dat prachtig gelegen is in een vallei in de buurt van Ohrid. Meer informatie hierover vind je onderaan de pagina.
Dag 8 & 9 – Verrassend Skopje
Reistijd: ca. 3 uur
Vandaag reis je bijna heel Noord-Macedonië door naar de hoofdstad: Skopje. Veel reizigers slaan deze stad over, maar dat is zonde, want er is genoeg te zien. Slenter langs de oude bazaar – Stari Grad – met traditionele restaurants, souvenirs en lokale producten. Wandel over de beroemde Ottomaanse stenen brug om het Byzantijnse fort te beklimmen voor panoramische uitzichten over de stad. Je overnacht in een centraal gelegen stadshotel.
De volgende dag ontspan je in het centrum bij één van de vele cafés of maak je optioneel een uitstapje naar bijvoorbeeld de Matka-kloof. Hier kun je afhankelijk van het seizoen wandelen of raften.
Dag 10 – Het klooster van Gracanica
Reistijd: ca. 1,5 uur (excl. grensovergang)
Het is alweer tijd voor je derde bestemming van de Balkan: Kosovo. We regelen een slaapplek met zwembad voor je in Gracanica, een Servische enclave in de buurt van Pristina. Je kunt hier ontspannen in het groen en na een korte autorit het Servisch-orthodoxe klooster van Gracanica bezoeken. Niet alleen van buiten ziet dit klooster er bijzonder uit, van binnen vind je prachtige fresco’s.
Het 14e eeuwse Gracanica is één van de vier UNESCO monumenten van Kosovo. De andere Byzantijnse monumenten zijn het Patriarchaat van Pec, het klooster van Decani en het klooster van Levisha in Prizren.
Dag 11 – Levendig Pristina
Denk je bij Kosovo vooral aan de oorlog? Dan is Pristina dé plek om te beginnen. Parkeer je auto in het centrum voor een (mid)dag in de grote stad. Pristina is niet per se een mooie stad. Een aantal moskeeën, de kathedraal met uitzicht over de hele stad, het NEWBORN monument, standbeelden van belangrijke mensen die Kosovo als land erkennen, een verlaten Grand Hotel en een brutalistische bibliotheek. De aantrekkingskracht zit hem vooral in de leuke cafés, koffietentjes, de oude bazaar waar je meer paprika ziet dan je ooit hebt gezien en tot slot het flaneren van jong en oud. In een land waar 95% zich identificeert als moslim verwacht je het misschien niet, maar de cafés zitten vol met vrienden die lokale biertjes en raki drinken. Islam is hier vooral verweven in de cultuur door eeuwenlange invloed van het Ottomaanse rijk, de religieuze regels worden vooral voor lief genomen. Het jongste land in Europa is zowel jong in het bestaan als van geest van de mensen. Huizen zijn klein, de families zijn groot; het leven speelt zich buiten af. In de cafés, langs de boulevards, op de markt.
Dag 12 – De groene Rugova-kloof
Reistijd: ca. 2 uur
Rinkelende koebellen, frisse natuurlucht en boeren die hun land bewerken. Vanuit het chaotische Pristina is het maar twee uur rijden naar het afgelegen bergachtige Alagina Reka, aan de andere kant van Kosovo. Om hier te komen rijd je eerst door de indrukwekkende Rugova-kloof met torenhoge wanden en krappe tunneltjes op over de deels ongeasfalteerde bergweggetjes. Alagina Reka ligt op de beroemde route ‘Peaks of the Balkan’ en hoewel het Kosovaarse onderdeel vaak wordt overgeslagen – de rest ligt in Albanië en Montenegro – zit onze boshut vol met wandelaars die de route afleggen. Je overnacht in een zeer eenvoudige guesthouse, maar je krijgt hier heel wat gastvrijheid voor terug.
Dag 13 – Wandelen in de vallei of naar de top
Tien jaar geleden werd hier de eerste guesthouse opgericht door onze host Mustafa en niet zonder slag of stoot; om twee redenen. In de Albanese cultuur zit gastvrijheid diep verweven en geld vragen aan je gasten doe je niet. Het heeft dan ook een tijd geduurd voordat Mustafa geld ging vragen aan wandelaars. Daarnaast werkte zijn vrouw ook mee voor de gasten en dát was volgens vele dorpsbewoners al helemaal niet de bedoeling. Tijden veranderen en inmiddels volgens velen zijn voorbeeld.
Je kunt vandaag de Hajla-top beklimmen, maar houd rekening met een zware tocht. Is het koud of regenachtig, wandel dan richting Hajla en keer weer terug wanneer je genoeg hebt gewandeld. In de hut wordt de haard aangestoken en eet je met z’n allen aan een grote tafel in de woonkamer van de hosts. Hier aten wij bijvoorbeeld de lekkerste paprika’s in een kaassaus, voordat we vroeg in slaap vielen.
Dag 14 – Langs kloosters en bazaars naar Prizren
Reistijd: ca. 2,5 uur
Om van de groene bergen naar het culturele Prizren te rijden kun je de snelweg pakken of een kleine omweg. De omweg brengt je langs een aantal van Kosovo’s belangrijkste monumenten. Begin met een korte stop bij het rode patriarchaat van Pejë. Om binnen de muren te komen, laat je je paspoort zien. Belangrijke Servisch-Orthodoxe kerken worden door militairen vanuit heel Europa beveiligd. In het klooster wonen de nonnen. Een halfuur verderop ligt het 14e eeuwse klooster van Decani, van buiten totaal anders dan die van Peja, maar van binnen ook hier elke millimeter beschilderd met religieuze iconen. Een interessante fresco is Jezus die een zwaard in zijn handen draagt. Veel van de iconen zijn ver in het verleden beschadigd, de ogen zijn weggevaagd. Waarschijnlijk door de Ottomanen die vonden dat je heiligen niet mag afbeelden. Ook hier wonen nonnen en monniken en is er de beveiliging zwaar.
Onderweg is het leuk om te stoppen voor een drankje in de stad van de intellectuelen: Gjakovë. Vooral de bazaar met houten luikjes is interessant om te bezoeken. De terrassen zitten vol met jongeren in smalle straatjes. In de Kosovo-oorlog is de stad met de grond gelijk gemaakt, maar daar zie je nu helemaal niets meer van terug.
Eenmaal in Prizren parkeer je vlakbij je hotel in het centrum, op loopafstand van alle bezienswaardigheden. De zon gaat onder en de vele minaretten en kerktorens worden steeds meer geaccentueerd met de bergen op de achtergrond. Het fort van Prizren is een absoluut hoogtepunt van de culturele hoofdstad. Met de reflecterende rivier, de bergen en het beste uitzicht over de Sinan Pasha-moskee krijg je een goed gevoel van de stad.
Dag 15 – De minaretten van Prizren
Waar Pristina vooral interessant is vanwege de gecontroleerde chaos en het dagelijks leven, moet Prizren het hebben van de historie en gebouwen. Een deel van die gebouwen kun je alleen van de buitenkant bewonderen, omdat ze niet in gebruik zijn of omdat voorkomen moet worden dat ze geplunderd worden. De belangrijkste Orthodoxe kerk Leviska is bijvoorbeeld gesloten vanwege plunderingen, ondanks de UNESCO-status. Verder vind je er hammams, kapelletjes, een Ottomaanse brug en zelfs een katholieke kerk met een fresco van de Albanese volksheld Skanderbeg. Prizren was ook het centrum van de oprichting van de ‘league of Albania’, waar werd gestreden voor een land voor het Albanese volk na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk. De stad is redelijk klein en onder het genot van een Aperol Spritz of biertje genieten we van het levendige Shadervan-plein, terwijl de imams uit de vele minaretten oproepen tot gebed. De meest culturele en toeristische stad is ook de meest Islamitische stad.
Dag 16 – Cultureel Shkodër
Reistijd: ca. 3 uur (excl. grensovergang)
Vandaag zet je je reis voort naar Shkodër, een van de oudste steden in Europa, gelegen in het noordwesten van het land aan het meer van Shkodër. Het bevindt zich op korte afstand van de grens met Montenegro, waardoor het gemakkelijk te combineren is met andere bestemmingen. Een bezoek aan Shkodër, met zijn unieke karakter, is naar onze mening essentieel tijdens je ontdekkingstocht door het land. De stad kenmerkt zich door een boeiende mix van Albanese en Europese invloeden, waarbij moskeeën en kerken vreedzaam naast elkaar staan. De overvloed aan gezellige eetgelegenheden, regelmatige live muziek die Albanezen tot dans uitnodigt, en het knusse centrum getuigen van de warme gastvrijheid van de inwoners. Shkodër is niet te groot, maar biedt een sfeervolle ambiance die het tot een bijzondere stad maakt.
Het Rozafa-kasteel
Vanmiddag raden we je aan om (tegen een bescheiden entreeprijs) een bezoek te brengen aan het Rozafa-kasteel, een ruïne waarvan enkel de buitenmuren nog overeind staan. Vanaf de 130 meter hoge heuvel geniet je van een panoramisch uitzicht over het Shkodër-meer, met in de verte het silhouet van Montenegro. In de stad zijn nog steeds Italiaanse invloeden zichtbaar als herinnering aan de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Je verblijft de komende nachten in een traditioneel en kleurrijk hotel, waar je gratis kunt parkeren op het terrein. Voor een smakelijke maaltijd hoef je niet ver te gaan, aangezien er talloze restaurants zijn waar je gemakkelijk tussen de lokale bevolking aanschuift. De authentieke en gezellige sfeer zorgt voor een unieke eetervaring met gerechten waarvan je je vingers zult aflikken. Vergeet zeker niet de gegrilde kazen te proberen!
Dag 17 – Het Komanimeer
Hoewel je wellicht had verwacht vandaag het Shkodër-meer te verkennen, hebben we besloten om juist het nabijgelegen Komanimeer te bezoeken. Vanuit Shkodër is dit goed bereikbaar, en je hebt hier de kans om deel te nemen aan een van de meest prachtige boottochten ter wereld. In een gezelschap van maximaal 20 personen verken je de ongerepte Albanese natuur. Je stapt aan boord van een boot in het plaatsje Koman en vaart over het schilderachtige meer, dat kunstmatig is ontstaan na de bouw van een dam in 1970. Onderweg heb je ook de mogelijkheid om te kajakken. In ongeveer anderhalf uur bereik je het Peace Island, waar je vrije tijd hebt om te wandelen of te zwemmen in het kristalheldere water. Hier kun je genieten van de diversiteit aan fauna, waaronder jakhalzen, marters, bunzings, vossen, otters en dassen. Wie weet spot je ze tijdens de tocht. In de loop van de middag keer je terug naar Koman, waar je aan het eind van de middag aankomt.
Let op: het Komanimeer is erg populair onder de jongere Albanezen en bij delen van de route, bijvoorbeeld bij de Shala-rivier, wordt luide muziek afgespeeld. Zeker in de weekenden gaat de volumeknop omhoog, dus iets om rekening mee te houden.
Dag 18 – Op naar de Albanese Alpen
Reistijd: ca. 2 uur
Je verlaat Shkodër en begint de reis naar Theth in de Albanese Alpen met je huurauto. Ondanks de relatief korte afstand van ongeveer 70 kilometer, moet je rekenen op minimaal anderhalf tot twee uur daadwerkelijke reistijd. Aangezien je door een adembenemend landschap rijdt, is de kans groot dat je onderweg meerdere malen stopt voor fotomomenten.
Volg de weg naar het noorden vanuit Shkodër en sla vervolgens de bergweg in naar Theth. De route wordt steeds bochtiger en stijgt naar de Qafa e Thorës-pas, gelegen op bijna 1.700 meter boven zeeniveau. Na een fotostop daal je aan de andere zijde weer af, met evenveel bochten. Uiteindelijk bereik je het uitgestrekte dorpje Theth, verscholen in een vruchtbare vallei. Hier overnacht je in een eenvoudig gastenverblijf, waar je een privékamer met eigen badkamer hebt. Verwacht hier alleen het essentiële; alle accommodaties in de Alpen zijn berghutten met noodzakelijke voorzieningen. De gastheren en -vrouwen zorgen echter voor een warm welkom en een gezellige sfeer.
Dag 19 – Wandelen bij Theth
Vandaag heb je de vrijheid om de vallei van Theth te verkennen. Theth heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bescheiden toeristische bestemming, waar veel families eenvoudige accommodaties aanbieden. De tijd lijkt hier langzamer te gaan, en een ontspannen sfeer hangt in de lucht. Neem de dag om door het dorp te wandelen en bezoek de dorpskerk en de oude toren.
Je kunt ook wandeling maken naar de “Blue Eye” of de “Syri i Kaltër” in het Albanees. Deze zeven uur durende wandeling (heen en terug) brengt je naar een poel die, in tegenstelling tot de “Blue Eye” bij Sarandë, wordt gevoed door een waterval in plaats van een bron. Het water heeft dezelfde turquoise kleur en is even prachtig! Als je avontuurlijk bent ingesteld, is er zelfs de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen in het koude water. Tegenwoordig kun je ook rijden tot op ongeveer 20 minuten lopen van de Blue Eye.
Dag 20 – Een laatste dag in Krujë
Reistijd: ca. 3,5 uur
Nadat je je koffers hebt uitgepakt, is het tijd om Krujë te verkennen. Wij vonden het aangenaam om via de bazaar naar het kasteel te wandelen. Hoewel de bazaar enigszins toeristisch is, is het er meestal niet al te druk, en de verkopers laten je graag op je gemak rondkijken. Langs de smalle keienstraatjes pronken gevels vol met kleurrijke tapijten, antieke meubels, zilverwerk en andere souvenirs. Aan het einde van de bazaar leidt een opwaartse weg naar het Kasteel van Krujë, dat ondanks de vele aanvallen in de 15e eeuw nog steeds in prachtige staat verkeert. Het kasteel speelde een cruciale rol in de onafhankelijkheid van Albanië tegen het Osmaanse rijk. Bovenop het kasteel geniet je van een schitterend uitzicht op de groene heuvels in de omgeving. Voor een aanbevolen lunch kun je terecht bij Restaurant Alba: hier kun je genieten van goed en betaalbaar eten in een prachtige tuin met een geweldig uitzicht.
Dag 21 – Naar huis
Na het laatste ontbijt is het tijd om Krujë vaarwel te zeggen en je koffers in te pakken. Terwijl je naar het vliegveld rijdt, kijk je met een glimlach terug op de talloze ervaringen en herinneringen die je hebt opgedaan tijdens deze reis door de Balkan. Niet alleen heb je diverse landschappen verkend, maar je hebt ook de heerlijke smaken van de Albanese keuken geproefd. Bij het inleveren van je auto op het vliegveld, zeg je “Mirupafshim” tegen Albanië.
Onze slaapplekken
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Rondreis Balkan in 3 weken - met verlenging Montenegro
Wil je een extra land toevoegen aan je Balkan rondreis en heb je nog een aantal dagen over? Dan is deze variant perfect voor jou. We ruilen de Albanese Alpen om met het Durmitor Nationale Park, omdat dit beter op de route ligt en naar ons idee nog mooier is om rond te wandelen. Verder bezoek je ook het regenwoud van Biogradska Gora en de sfeervolle Baai van Kotor.
De route is als volgt in 24 dagen:
Tirana – Berat – Ohrid – Skopje – Pristina – Prizren – Rugova – Biogradska Gora – Durmitor – Baai van Kotor – Shkodër – Krujë